Tuesday, 25 August 2009

Tabiat Tersangat Baik Diri Aku. Kah3!

Shuuutt..! Gambar Aku Ketika Muda Dulu.. Hahahaaah!

Malam-malam ni, aku rasa nak mengarut sikit lah. Boleh tak murid-murid? Boleh cekgu... Cekgu nak ngarut apa malam ni?

Orait, siapa yang dekat sini suka shopping? Perempuan of coz la kan. Tapi aku yang bergelar bocah lanang (lelaki) pun suka membeli-belah. Jap, kenapa kata ganda membeli dipadankan dengan perkataan belah? Aku pelik apa kena mengena membeli dengan belah. Adakah nenek moyang kita dahulu kala suka belah barang yang diaorang beli? Contohnya beli buah kelapa pastu belah. Habis, kalau beli minyak, nak belah apanya ye tak? Ok, cukup untuk mengarut pertama. Muahaha...

Seterusnya, kenapa bila aku shopping aku akan rasa mahal atau murah dengan nilai wang yang sama. Contohnya la, kalau aku beli topup RM 10 aku rasa murah dan biasa. Tapi kalau aku beli charger RM 10 mak aih mahalnya, sayang duit oooh. Takpun bila makan KFC RM 10, rasa biasa jek, tapi bila makan kat warong mahal sikit jek (RM 6++), peh...rasa menyirap jek. Haishh!

Selain itu, heh! Macam karangan SPM la plak. Masa aku bayar duit baju kelas atau kelab dalam RM 25-30, rasa macam tak mampu jek...sayang jek duit tu nak keluar. Tapi lain hal plak kalau aku beli minyak 4T untuk motor aku. Beli nak yang paling kedua mahal kat kedai (RM27++ untuk Shell VSX) tapi rilex tersenyum jek bila beli.

Gambar Hiasan. Muka aku blurkan sebab senoneng.

Ok, yang terakhir, kenapa la kalau aku shopping beli barang yang aku suka, habis RM 200-300 sebulan pun rilex jek. Tapi kalau beli barang penting dan terpaksa ditukar contohnya beli bateri laptop (RM 200++), bapak rasa mahal. Beli bateri handphone cikai RM 15 pun rasa mahal. Beli jam tangan RM 200++ senyum sombeng yek Incik Ayisy. Macam anak datuk mana jek. Hua3! Belum barang motor lagi, kalau cerita pasal motor tak tau la nak cakap apa. Hahaha...

Ok, tu jela entry untuk malam ni. Korang yang kaki shopping, beringatlah. Sesekali takper, cam aku ni. Ketika duk Lipis, save habis duit maklumlah Lipis bukan ada pun ye tak. Semester lepas jek aku save RM 1900. Gila kentang kau Ayisy. Tapi bila balik Johor, pergi JB, Melaka dan BP, hah! Duit tu habis macam minyak motor jek bai. Semester ni aku tak dapat save duit pasal asyik berjalan jek dari bulan 6 lepas. Raya ni, bajet beli mercun takder la. Aip! Jangan tiru perbuatan ini. Marbahaya! Ok, tu jek. Babai!

12 comments:

imanshah said...

Asal usul perkataan beli belah sebab lepas beli kita belah, nak tunggu wat apa lagi kat kedai tu..takkan nak tulung sapu sampah kot..

Fairuz Selamat said...

hahaha.. lex bai.. lelaki memang mcm tu.. beli untuk something yg kite minat rasa cool je.. beli jek cmm bnda2 yg penting2.. memamng rasa berat.. tak ckp hang, aku pun kekadang makan samapi 100 mcm anak datok bandar je keluar duit... makan mamak air kosong naik 20 sen, rasa mcm nak bom jek kedai tu.. ahahah

M.o.2.@. said...

hahaha..tp sape yg plg byk bli brg n spe yg byk abs duit tim shopping?laki ke pmpuan?hihihi..

zetty said...

utk soalan M.o.2.@. tue...rase yerr...lbih kurang jerr dua2...llaki klu dh shopping...smua bnde y mhal snggup beli...tnpa fikir pnjang...hahaha...tp pmpuan diorg pikir dlu...brgune ke bnde y diong nk beli tue...cume klu bnde tue btol2 pnting n dye dh mngidam lme jerr..diorg snggup beli..wlu hrga mhal mcm mne pun....

noor afzan said...

haha~
yup, kenapa sayapu nada rasa sama macam ayisy?
padahal saya pompuan..
saya ni jenis jimat la bro..
x boros cam pompuan lain..

kalau tgk seluar bajupun kalau cecah rege 30 selai je dah rasa mahal..
huhu~
baju pompuan mahal la bro..
adoi~

tapi, mmg biasanya kite x kisah kalau benda tu kite suke n minat..
macam beli kete..
beriban2 pun sanggup saving semata kerananya..
nk tinted..adjust sana sini lagik.
lalalala~
(muke senyum je bile terbang duit..)

CZ's thinking. said...

1st time dgr perkataan boncah lanang..hhuhu..yer tak yer juga kan??mana datangnya belah tuh..hahah batu belah batu bertangkup ka??
aku pun kaki shpping juga..kalu beli suma tak hingat dah..mahal pun tak per..tapi buku yang 40 hinggit pun ketar nak beli..hahah

Iqakiko said...

kalao ku..beli baju ke slua baru ke xrase berat..tp kalo nak bli buku ke..kene baya duet kelas ke..tu yg berat..hehe..

ayisy said...

hahaha.. thanks imanshah! nampaknya aku sudah menemui jawapan utk persoalan itu..

Peh Fairuz..makan cecah rm100, aku kalau dengan keluarga pernah la. huhu...

moza, of coz pompuan kot. lelaki kurang sikit cuma kalau dah shopping bapak mahal..

zetty, adakah orang perempuan akan berfikir sebelum membeli? ni kena tanya kawan pompuan aku nih. Huhuhu..

noor afzan, wahhh... modi kereta ke? aku takder kereta lagi. Ahhhh!

cz thinking, bocah lanang maksudnya budak lelaki. huhuhu.. biaselah, kalau aku buku rm10 pun dah mahalll.. hehehe..

iqakiko, samalah kita. beli baju/seluar baru no hal punyer. tp beli buku mak aih... Hahaha...

little bro Syah_ameer said...

salam saye lak nak komeng..
jap..
eppY eid mubarq wat sume..
hahhhh..
isu hang panas la ayisy...

yup..
giler bebenor bila nak kuar duit untuk menda alah spt la air kosong dua posen tuh..
bila part nak sluar jenama sikit..
brg otai yg kite minta giler..
duit tuh ..ppuhh..terbag mlayang jer..
hati takde pon rase kesal..
sbb puas gak bile mbeli-dan mebelah..
hahaha...

masok Bab Pompuan lak..
eurmm..saye survey... pompuan arr byk shoping..
hampir tipa mggu ape.... k la..

ayisy said...

huhu.. betul tu Syah_ameer. Barang yg kita suka tak rasa mahal pun. Heh!

norashikin rahmat said...

aku sebagai student pengurusan yang belajar ekonomi agak maklum betapa pentingnya setiap sen yang keluar untuk transaksi dalam urusan jualbeli barang. berjimatlah, sebab kita perlu beringat. kita akan lebih menghargai sesuatu yang ada nilai. hehe :)

ayisy said...

Yup! Betul tu. Susah untuk merancang kewangan. Kalau kita hidup zaman kurun ke 14, mungkin kita tidak menghadapi masalah ini. :)