Saturday, 11 July 2009

Yamaha YZF-R125... Tetap Menjadi Pojaan Hatiku...


Yamaha YZF-R125

Assalamualaikum! Selamat Sejahtera. Wuii Hong Leong Yamaha Motor Sdn Bhd! Bila nak bawak masuk motor Yamaha YZF-R125 ni.. Huk3! Dah meleleh air mata tengok motor ni. Asyik termimpi-mimpi, mandi tak sabun, berak taik cair, makan tercekik-cekik.... Oh... Yamaha YZF-R125. Come to Malaysia pleaseee...

Haha...Semalam, Ayisy surf internet tengok-tengok motor superbike, pastu ternampak motor ni.. Macam dah jodoh jek. Hehehe. Motor ni tangkap leleh beb. Punyer la cun design dia. Ala-ala superbike R6 dan R1. Enjin 125cc, kiranya Ayisy boleh pakai la sebab lesen B2 jek. Heh!

Agak-agak, apa pasal Yamaha tak bawak masuk motor ni kat Malaysia haa? Pening Ayisy pikir.. Dari zaman dulu sampai sekarang, asyik motor kapcai jek. Boring woo. Tengok negara luar macam Thailand, India dan Indonesia, diaorang punya motor lagi maju beb. Ni yang jeles... Kat sini paling power pun dalam kategori kapcai bagi Ayisy Yamaha FZ150i dengan Honda CBR150. Aprilia RS125 ada gak tapi harga mak datokkk... Rm22,000.00. Baik beli kereta ekk..

Jadi, Ayisy nak share motor bawah 150cc yang Ayisy rasa gempak tapi tak dibawa masuk ke Malaysia. Sory ok kalau Ayisy tersalah inform pasal motor ni. Tapi yang pasti motor-motor di bawah ni Ayisy tak pernah nampak di Malaysia dan tidak dijual secara komersial oleh Honda, Yamaha dan Suzuki Malaysia. So, check it out!


Yamaha Fazer 150cc

Yamaha FZ-16. 150cc? ke 160cc? Pening2...

Suzuki DR125SM 125cc

Suzuki GS150R. 150cc

Yamaha Gladiator 125cc. Ala-ala RXZ tapi yang ni lagi smart dan 4lejang

Haa.. Yang ni panel motor Suzuki GS150R.. Smart dan canggih beb.. Ngeee..!

Amacam kawan-kawan.? Meleleh tak hingus korang tengok motor-motor di atas tu? Hak3! Cuba kita bayangkan kalau semua motor tu ada dijual di Malaysia, mesti gempak habis kan. Lagi-lagi kalau harganya dalam lingkungan rm7000-12000. Dan mungkin kita akan cakap, apa barang 125zr, Wave 125s, 135lc! Tapi realitinya? Kita hanya mampu dan melihat gambarnya sahaja sambil mengesat hingus meleleh. Okay.. Ayisy nak makan dulu. Babai! Thanks sudi membaca entry Ayisy ni. Kalau ada apa-apa cadangan atau pandangan, boleh hantar komen yer..! Peace!

11 comments:

paan said...

kesian motor 135lc aku.haha

ahsfantasy24 said...

huhu ayisy2..

ayisy said...

emmm? ok apa 135lc.. aku pakai ex5 jek.:( hehehe..

cikhuhu said...

err moto kriss je..
kt kg,,utk dpergunakan..
(tetibe je,,hehe)

ayisy said...

hehehe.. janji ada motor kan.. senang nak jalan-jalan..:)

joe said...

aku ade try anta email kat HLY pasal 2 jenis moto yg gile mustahil nak bwk masuk mesia ni, dan replynye adalah


Dear Joe,

Thank you so much for your interest on these Yamaha model.

With regards to your enquiry, it all depends on the customer demand. If
there is a sizeable demand, we may consider this model to be introduced
in Malaysia.

Prior to that, we may have to conduct an extensive feasibility study.

Therefore, we will take into consideration of your request favorably in
our future model planning work.

Have a nice day & best regards,

CS(Rh)

p/s ade harapan kot, tapi aku rase time released tu aku da bwk knderaan yg berbumbung dan btyr 4 hu hu

ayisy said...

joe, aku rasa mmg mustahil pun HLY bawak masuk Malaysia. Mungkin diaorang fikir gak klu bawak masuk Malaysia berapa org jek beli.

Tp untuk segmen kapchai/moped, aku rasa Honda, Suzuki, Yamaha patut keluarkan kapchai yg setanding 135LC/Suzuki Belang sekurang-kurangnya. Skrg ni asyik2 keluar motor 125cc, 110cc, 100cc yg agak lemau bg aku. Huhu... Kalau keluarkan 2 stroke takpelah jugak power kuat, ni 4 stroke bawah 150cc bg aku underpower lah. :P

joe said...

ayisy

bg aku yg bukan jenis kaki rempit ni, average 120-140km/j pon da cukup ok, underpower bukannye mslh, aku lebih prefer fuel saving n design yg 'kecur air lioq' he he

drpd dorang bwk masuk naked bike, yg akhirnye dimodified, better bwk masuk yg da siap full fairing, kurang2 dorang wat gak la survey kan, tgk cane response, kalau tak memberansangkan tapaya la, tapi kau wat comparison, yzf-125 ni bole wat rider transang, konfem :D

ayisy said...

joe, Kalau yzf-125 masuk Malaysia mmg dunia permotoran jd meriah. Mesti masing2 duk bercerita pasal motor nih. Lgpun nama Yamaha mmg top kat Malaysia. Berbanding Aprilia yg walaupun ada kuarkan RS125 tp org tak berapa tahu sgt. Tp mmg aku harap HLY Yamaha bawak masuk motor yzf125 nih. :)

asssan said...

aq dri yamaha ss2 dn bertuka ke yamaha lc135 n berharap la sgt dpt tuka ke r125 ni...hehe klw r125 ni msuk malaysia mmg dh xde org nk pndang moto laen...

Kedai Senjata Melayu Warisan Berzaman said...

Aku rileks je lenjan fz150i ... otw convert r15