Wednesday, 15 July 2009

Digimon Age.



"Daus, Aku beli kau punya Digimon eh? Rm20, petang nanti aku datang rumah kau."

Tu la ayat lebih kurang Ayisy masa nak beli 1st Digimon kecik-kecik dulu. Beli second jek daripada Daus. Nak beli baru tak mampu. Orang sengkek la katakan. Lepas beli suka tak ingat dunia. Thanks Daus kerana memberi harapan kepada aku masa tu untuk memiliki Digimon.

Ingat lagi tak entry Ayisy yang lepas pasal Dash Yonkuro? Ayisy ada janji kan nak cerita pasal Digimon. Orait, hari ni Ayisy cerita pasal Digimon plak. Digimon ni kalau ikut wikipedia bermaksud siri berbentuk media dan barangan yang popular Jepun, merangkumi anime, manga, mainan, permainan video, permainan kad dan sebagainya. Digimon merujuk kepasa raksasa pelbagai bentuk yang tinggal di "Dunia Digital," dunia selari yang berasal daripada penubuhan pelbagai rangkaian komunikasi di Bumi.

Korang pernah main Digimon? Pernah battle dengan kawan-kawan? Mesti syok kan kalau kenang balik zaman tu. Macam-macam cara nak menang bila battle. Ada yang cakap kena tekan button tu ikut cara tertentu. Daus, aku lupa la code button tu. Apa haa? Hehe.. Binatang paling power zaman tu adalah Teddymon. Nak dapatkan Teddymon kena tape guna batang plastik, cucuk-cucuk kat lubang leper Digimon tu. Nasib baik dapat la Teddymon tu. Ayisy pernah dapat Teddymon, memang selalu tersenyum lah sebab menang jek. Bangga gitu...


Harga Digimon masa tu area rm30-100, ikut siri. Kalau yang Digivice rm89.00. Peh..Mahal seh. Tapi ada sorang member Ayisy beli, tabik la kat dia. Hehe... Tapi yang pelik Digivice ni cara main dia kena goncang-goncang benda tu. Pehal tah. Karut giler.

Tapi bila Ayisy tengok nama-nama binatang Digimon ni, rasa macam nak gelak. Siyes wey kelakar. Contohnya macam Punimon, Gabumon, Garurumon, Mamemon, Koromon, Poyomon, Tokomon, Sukamon dan Starmon. Bunyi dah macam Jawa weyy.. Hik3! Agaknya orang yang cipta Digimon ni amik nama Jawa pastu tukar 'man' kepada 'mon'. Keh3!


Ok.. Ni video Digimon. Siapa-siapa yang tak pernah tengok Digimon boleh tengok. Kesian siapa yang tak pernah main Digimon. Zaman tu dah berlalu dan takkan berulang. Kalau korang beli jugak main la sorang-sorang ehh.. Jangan nangis sudahh... Ok, Assalamualaikum...

10 comments:

aZRi aZLaN said...

aku pernah ada minatang ni. tp dh xda dh skrg. member curi...

ayisy said...

huhuhu.. siannya kau azri.. apsal tak blasah jek pencuri tu? hehehe..

WaNnY said...

haha..ak slalu tgok adek ak maen, tapi ak tak penah ade mende ni

♥♥me ~ cik sara said...

owh menda ni amat glemer dulu2..adik cik sara shuke men..huu
tpi sy tgk blurr..hak3..

ayisy said...

huhu.. adik cik sara tu laki2 kan? biasala budak laki2.. hehehe..

" anis shazreen " said...

aku penah main! seryes besh gile.. haha

ayisy said...

mmg beshh!!! huhuhu.. rasa macam nak beli lagi la... hahak!

fiD said...

perrhh.. memang besla beb.. aku teringat lagi digimon yg ko beli dr aku,ahahah,, memang gilew r,,ciap da code2 lg nak menang,, aa bb abc tu yg aku ingat nak matikan lawan,,huuh

ayisy said...

Hahaha... AA BB ABC eh? Wah! Boleh jual code ni... Hak3!!!

bob said...

ade org dah recreate digimon nih kasik bole jln dlm pc kalau nak antar msg kat saya melalui yahoo messenger (tuzlinux)