Wednesday, 15 July 2009

Hari-hari Aku Yang Suwey...


Ntah kenapa sejak dua menjak ni hari-hari Ayisy sungguh suwey. Baru rancang nak save duit macam semester lepas, rasa macam dah tak boleh jek. Oh my gocch.. Adakah Ayisy akan mengalami kebankrapan akhir tahun ini? No way man...!

Sebab kenapa Ayisy rasa macam tu? Sebabnya bermula daripada minggu lepas... Banyak barang Ayisy rosak. Mula-mula, track suit. Boleh plak dia koyak kan time waktu PJK. Nasib baik awek-awek kat situ dan musuh ketat Ayisy tak perasan. Kalau perasan... Forget It! Nak tak nak, kena ganti track suit baru padahal ada 3 lagi track suit kat bilik. Ya Allah... membazir itu amalan syaitan. Tapi Ayisy tak bazir sebab itu kan keperluan. Heee... Peace!

agak-agak korang, kat mana yang koyak tu? auwww!

Selang berapa hari selepas kejadian hot itu berlaku, bateri handphone Ayisy plak problem. Giler bahaya problem dia. Bateri tu kembung macam dah nak bersalin. Aiseyman... Research kat Nokia, rupanyer bateri BL-5C ada problem. Haha.. Siapa pakai bateri Nokia BL-5C? Siap sedia la korang. Bateri tu bahaya beb. Korang boleh check kat sini: http://batteryreplacement.nokia.com/batteryreplacement/en/


Lepas bateri rosak, semalam Ayisy terperasan charger handphone Ayisy satu lagi tu rosak. Hek eleh.. Kata ori siap ada chop hologram Nokia lagi tapi boleh rosak tak sampai 7 bulan apa cer??? Tu lah qada dan qadar yang perlu kita terima ye tak. Sob3! Pengajarannya, belilah yang ori dari pengedar yang sah macam Zitron. Kalau beli AP set lu tanggunglah sendiri. Ngeh3!

ahah! ni charger gua yang suwey...

charger gua yang baru berjenama smart yang terbukti smart!

Bak kata orang muda, kalau dah suwey tu memang suwey la. Tadi pagi bila Ayisy nak pakai spek mata, boleh plak tercabut bingkai kat area kanta tu. Berensek! Nasib baik Ayisy ada spek mata satu lagi. Nak nangis kang orang cakap jambu plak. So, Ayisy pun layan cerita Sifu dan Tongga la walaupun dah tengok untuk mengketawakan diri yang suwey ini.


Kesimpulannya:
Ganti track suit baru=rm35.00
Ganti charger baru=rm10, tak ori
Ganti bateri baru=rm15.00, beli cikai punya*
Ganti spek=tak boleh repair. Kalau baru dalam rm150++

Alah.. Apa sangat la nilai wang untuk semua itu ye tak? Setakat rm210.. Takder hal lah. Tapi ingat wey, duit tetap duit. Kalau semua benda tu tak rosak, Ayisy boleh save rm210 untuk cuti nanti. Apapun, rm210 tu tetap akan melayang untuk dinikmati tuan punyer kedai. Hancuss hati gue..!

*mamat kedai handphone yang jual bateri tu nak tipu Ayisy. Ayisy tanya yang ori, dia bagi yang berjenama 'original' kat box bateri tu. Letak harga rm40. Siyul tol la lu tokey kedai mau tipu gua. Ngat gua goblok ke apa tak tahu yang mana ori. Ada ke kalau ori tapi kat box tu langsung takder perkataan Nokia. Ayisy dah research la camne yang ori walaupun Ayisy bukan terer sangat benda macam ni. Orang KeeeLllipis boleh la lu auta. Sory bro. Nasib baik lu Melayu. Aku ampunkan dosa lu dan doakan semoga perniagaan lu berjaya. Cantekk!

11 comments:

" anis shazreen " said...

ahahaha.. ksian ko.. hehe.. xpe, xpe, dugaan..
org simpan dwet kt bank, ko simpan dwet kt kdai.. hehe.. :)

ayisy said...

hehehe... simpan duit kat kedai dapat benda. simpan kat bank dapat apa? hik3!!

Nur Hidayah said...

hohoho..yaya juga mengalami nasib yg same..suar ku terkoyak gara2 lompat katak time PJK....hahahahahhahaaaa...maluuuu..jgn gtau org tau..hehe

ayisy said...

opss... senyap2 sudah.. hehehe.. :)

diba said...

xdnafikan lau pkai spek mmg kne simpn bnyk duit ckit..lau x merana la mate lau tetibe spek buat hal..huhu

pejuangkesan said...

apa bleh buat dik..barang dh nk rosak,terpaksa ganti baru la ya...tk ganti semua keja bleh lumpuh punya..HP tu penting..lagi2 org cm ko yg bnyk aweks..hahaha..gurau ek..

*bleh mamat tu letak harga ORI tu RM40?? RM8 je tu bro..ko bagi je mamat tu sebiji..biar dia sedar..hehehe..nk untung sangat.

ayisy said...

diba=
yup! betul tu. Nak selamat buat cermin mata spare. huhu..

pejuangkesan=
handphone bg Ayisy dah kurang sbb dah selalu guna internet. Tp masih tak boleh pisah dgn hp. bukan sbb ramai awekzzs.. hak3!

tp tokey kedai tu melayu, Ayisy tak kisah sgt.. :)

KhairiL said...

sabar je la
mkin ada hikmah nnt
mn nak tau rezeki lg byk datang nnt

little bro Syah_ameer said...

lah..
cian nye ayisy..
huhu..
bukan arr duit tuh..
hw hwa..
nak nanges dgr cite nie..
hwa hwa..

ayisy said...

hahaha... nangis jangan tak nangis...!

FiNa said...

huhu..sume tu takdir...