Thursday, 30 July 2009

Aku Dalam Dilema.



Kadang-kadang, bila kita nak kan sesuatu, kita tak dapat. Bila kita dah dapat yang lain, yang kita mahu dulu muncul depan kita. Oh My Got... Kenapa perkara sebegini selalu terjadi dalam kehidupan kita? Takpelah, setiap kejadian yang berlaku pasti ada hikmahnya.

Ehem… Sebenarnya Ayisy dalam dilema ni. Sejak seminggu dua ni, boleh plak IPGM Ayisy pasang WiFi kat seluruh kampus. Benda alah ni dah lama pasang cuma baru sekarang ni dia mula berfungsi. Huh! Kawan lain gerenti melompat kegembiraan sebab boleh online Friendster setiap masa. Friendster? Bagi Ayisy apa barang Friendster, dah lama Ayisy lupakan. Sebabnya? Bosan… Macam takder benda jek nak buat kat Friendster tu. Sory la yer kalau korang masih lagi main Friendster, bukan Ayisy tak suka, cuma lain orang lain die punyer taste. Entah-entah nanti bila satu tahap Ayisy rasa bosan dengan blog, mungkin Ayisy akan cakap, apa barang blog! Hehehe…

Disebabkan WiFi kat IPGM Ayisy yang sudah berfungsi, Ayisy dalam dilema sama ada nak guna broadband yang perlu dibayar rm68 sebulan atau WiFi yang sememangnya percuma. Yeh! But, dah nama pun benda free kan, semalam bila Ayisy test guna WiFi free tu, macam ada beberapa perkara yang Ayisy tak suka. Pertama, sesetengah laman web kena blog macam Youtube. Berensek! Pastu banyak kali server error untuk sesetengah aplikasi di blog dan sesetengah website. Laju? Bolehlah lebih kurang macam broadband Ayisy. Bila surf guna WiFi free ni, rasa macam kurang privacy jek, apa pasal tak tau la. Ni baru WiFi versi percubaan, belum official lagi, kata pensyarah Ayisy la.

Broadband plak, walaupun sungguh masyuk digunakan setakat ni, tapi perlu dibayar rm68. Tu yang agak sakit walaupun bagi Ayisy apa la sangat dengan apa yang kita dapat ye tak. Kenapa la masa Ayisy takder broadband dulu, WiFi pun takder. Susah nak berinternet. Kena pergi kiosk la, kalau ada pun nasib jela. Bila Ayisy dah ada broadband, time tu jugakla WiFi IPGM Ayisy berfungsi. Sibuk betulla! Bikin hati aku dalam dilema jek. “Dilema Cinta Kedua, Si WiFi Kembang Semaktab!”

So, pada pendapat korang la, adakah patut Ayisy berhenti menggunakan broadband dan guna jek WiFi free tu. Tapi dalam masa yang sama jika Ayisy takder broadband, camne Ayisy nak surf kat rumah atau masa cuti. Kebarangkalian WiFi IPGM buat taik adalah tinggi jika dilihat sejarah WiFi kat IPGM dulu yang kadang-kadang ok kadang-kadang kiok. Broadband kena bayar rm68 sebulan, WiFi free. Ahhhhh! Pening-pening… Korang semua, tolong Ayisy boleh tak, tolong bagi pendapat dan cadangan adakah patut Ayisy teruskan guna broadband atau matikan akaun broadband? Pleassssse eh korang. Huk3!

*setakat hari ini, WiFi kat IPGM Ayisy punyer la laju. Tu yang rasa nak matikan akaun broadband. Tapi difikirkan balik, adakah kelajuan WiFi ini akan berkekalan sehingga atau untuk tempoh yang lama? Ayisy takut sekarang jek dia laju. Nanti masa akan datang kiok! Oh… Baby Please…Please… Don’t Play On Me… Muaaaacchh!

*hehehe… entry ni diupdate pada waktu petang. Yeh!

*inilah entry pertama yang diupdate menggunakan WiFi IPGM KTAA. Heh!

27 comments:

ahsfantasy24 said...

kc adik2 pkai dlu brdband kt uma..
mtak mak abah byarkan..
so xyah adk brebut brdband yg mak pnye,,
hehe..

AzwaZynal said...

gunakan broadband!!
hahaha...

muiz said...

ko ngan aku hadapi msalah sama...
broadband(contract ag) vs wifi laju gampang dpp yab uum...
poning2!!!

Nazz@Purple said...

erm guna dua2 je la senang...sesedap rasa..wifi laju..guna wifi..wifi slow guna broadband...68hinggit setiap bulan tu kira sedekah kat celcom..hahaha..gurau je;)

noor afzan said...

yup.
better guna broadband la ayisy..
wifi nih mesti akan ada prob nyer nanti..
nak2 kalau ramai laks yang guna..

ayisy said...

Huhu... Kalau begitu, Ayisy masih nak guna broadband la. Tadi WiFi buat problem. So kompom nak stay guna broadband.. Huhuhu!!!! WiFi tu kire backup la kalau broadband wat hal bak kata naa@purple. Hihihi...

Thanks semua kerana sudi memberi pendapat. Kalau nak bg lagi, dipersilakan.. :)

fiD said...

ok.. brdbnd kan rm 68 sebulan.. kalu yg prepaid rm 20 seminggu,so sebulan ader 4 mggu= rm 80 .. beze rm 12 jew,, so kalu ko nak gune brdbnd,subcribe jew, bile nak gune wifi xpyg sbscrbe brdbnd,,,eheheh..

amalina wahida said...

kamoo dh dapt jawapan pon..toksah nk pening pale pk ntah hape2 nih..

ayisy said...

Yup! Aku ada terfikir nak pakai broadband prepaid.. Tp aku masih lagi dalam menguji WiFi kat IPGM aku. Aku bg masa 1bulan utk mengetest WiFI. Kalau macam hampeh, aku akan stay guna broadband. Yehaaa!

Tadi pening pale, sekarang dah tak pening. Hehehe. :)

WaNnY said...

berokbang!
haha..

wifi kdang2 byak msalah...kalo broadband, anytime n anywer ;D

deqna said...

wahai Ayisy,,



kalo deqna kan,deqna xkan guna wifi, deqna akan guna berukband..
sbb..kalu guna wifi,nanty dwet berukband kne bayor gak..
lagipon...wif maktab ni ske wat slenk. .

asik2 kna bloq..

soo,better anda gunakan jer berukband utk perkhidmatan yg lebey cepat.




sekian,deqna melaporkan.



=))))))

babymiLosh said...

fikir bkn stakat utk kat kampus ja,, tp kat umah,, port lepak,, etc.. so,, silalah teruskan gne itu broadband ya.. huuu~

ayisy said...

Yeh! Thanks2! Nampaknya pilihan lebih kepada broadband. Eheh! Boleh tidur dgn nyenyak malam ni. Huhuhu...

nursuhaila said...

kai broadband~
sal wifi maktab ni kdg2 laju~ nnty slow
kalo iptho nie siap ttp lagy kalo ary cuty
da xblh on9
da r bnyk yng kena blok

.sHaZa. said...

ayisy!
cut da crap oke?!
jgn stop dr gune broadband tuh oke?
shaza kat perak pn ade wifi..
tp wifi neh ade mse die gyle tao x??
kdg2 xbole or lmbt nk surf tenet..
don knowla klo wifi tmpt ayisy tuh laju semcm plak kn..
hehe...
but da nk msk 3 sem gune wifi..
kdg2 oke..
kdg2 rse cm nk carot je wifi tuh!
%$^(*&^@#!!
haha..
but i tell u..
if wifi kat ipgm ayisy tuh better then wifi at mine..
tkpela..
ayisy stop je la broadband tuh..
hehe..
hope u cn mke a super duper good choice oke,ayisy?
^_^
lucx 4 u..

ayisy said...

Ya betol! WiFi kadang2 ngok ngek. Hehehe... Thanks utk pendapat tu semua.

Anonymous said...

emm..aLohh..fid da bagi Komen dulu..
idea sama..guna brodband prepaid..
ayisy...guna wiFi.. ...so..rm68...save...huhuh...carik arr software yag leh bukk web yg kene Block!...slmt..nnti kalu balik leh jek guna prepaid....byk save...
hehehe..
wiFi tuh..kalu reti hack...leh jer surf ape2...syukran

mila said...

ayisy, ade broadband sendiri memang best.tapi masaalah nak membayau je...so sewakan atau pajakkan pada sesiapa yang memerlukan broadbnd tu so dpt jugak side income utk tampung bayaran bulanan tu.

Nur Hidayah said...

setia pd broadband,hee
(komen plg pndek n padat)

ayisy said...

Yeh! Tengah menimbang utk guna prepaid broadband. Tapi dalam masa yg sama sedang menguji WiFi. Kalau WiFi ngok, Ayisy ttp pada yg satu iaitu broadband. Huhu!

To Mila= Yup! Kdg2 bg kawan pakai. Tp sgt jarang la sbb Ayisy online 24 jam. Kih3!!!

To Hidayah= Thanks! Sokong 100% broadband! Hehehe...

aZRi aZLaN said...

hahaha, dh dpt jwpan kan?
so aku xyah la bg pndpt.

tp nk bg jgk la...

kalo aku guna broadband je. xyah penin2 pale lg. mmg majoriti mmber suoh guna broadband. bnyk paedahnya. kalo guna wifi, kena block. certain bnda je yg ko bleh msk. hahaha...

ayisy said...

Dah! Huhuhu... Nampaknya ramai yg menyokong broadband. So, aku harap, Celcom, tolong promote blog aku. Kah3!!!! Ramai yg puji ko ni.. :)

Mahmood said...

Your blog is very nice. The images are very beautiful. God is Great. Best wishes.

http://www.thedynamicnature.com

najwa hazirah halmi said...

guner jer berukband...
klu wifi tiber2 terlaju drpd berukband...ley jer stop jap berukband tuh...g celcom centre..mintak stop jap..
dlu wa pnah wat..maser tuh cuti 2 bulan...streamyx ader...bapak laju berbanding berukband, pastuh wa g clcm cntre...tp ader prosedur ar..

Anonymous said...

It can be discussed infinitely

Anonymous said...

Many thanks for the information.

Anonymous said...

I am final, I am sorry, but it at all does not approach me. Who else, what can prompt?