Sunday, 27 December 2009

NOKIA Atau NCKIA? OMG!


Label tertulis NCKIA. Mula-mula tengok tak perasan.

NOKIA Touch Screen RM299? Binawe aku hampir tertipu semalam. Malam semalam lepas tengok Avatar aku ronda jap Carrefour nak beli cokelat. Teman Hafiz beli topup. Tiba-tiba terpandang sebuah handphone NOKIA jenis touch screen, tag harga tertulis RM299 (new). What? Hahaha. Seller tu cakap dari China punyer. Oh.. Dalam hati aku NOKIA tak ori la. Aku dan Hafiz pun gelak-gelak la. Seller tu nyampuk lagi tu bukan NOKIA, tapi NCKIA.

Dalam bulatan itulah handphone NCKIA.

Ceh, walaweh. Aku ngatkan NOKIA, rupernyer NCKIA. Punyer lah nak tiru NOKIA sampai jenama pun nak bunyi-bunyi NCKIA. Haha. Jap lagi jangan aku terjumpa jenama SAMSONG, MOTORODA dan SANIERIKSON sudah. Apapun, layan jek lah diaorang nak tiru apa. Sekarang aku tengok banyak handphone jenama dari China canggih-canggih tapi murah. Ada TV la, touch screen la dan sebagainya. Ia memberi peluang kepada golongan sederhana untuk merasai nikmat mempunyai handphone canggih tetapi pada harga yang lebih murah. Kira alternatif lah senang cerita.

Gambar bawah pula handphone pertama ayah aku. Beli pada tahun 1997 kalau tak silap. Masa tu aku tengok peh canggih siyut ada antena. Hehe. Kecik betul telefon tuh. Sekarang jadi bahan arkeologi jek kat rumah aku. Nak beli sebagai bahan koleksi? Aku start lelong RM600. Beli dulu pun RM600++. Hehehe. Ok, aku chow dulu. Bye!

Jenama NEC.

Selesa dalam genggaman. Mudah digunakan.

12 comments:

Fiffy Syafiqa Hazirah said...

WAKAKA...
KO BELI JAM PN hati2 gak

kang ada jam svatch ke, caxio ke.. ekekeke

ayisy said...

fiffy, aku selalu nampak jam seiko dia tulis sieko. hahaha. mcm2. hak3!

This is .... said...

haha.. kena hati2 nk beli handphone.. lebih baik pergi ke authourized dealer..

Sharinginfoz said...

biasalah tu kan.... anyway bosan2 singgah le...

HAZWAN17 said...

handphone dr china mmg byk imitation
tak mustahil murah...

ayisy said...

this is, yup! skrg mcm2 brg palsu di pasaran. kena tgok betul2 ori ke tak. senang pg dealer authourized dealer jek. :)

sharinginfoz, skrg dah byk hp china. huhu..

hazwan17, bukan setakat hp, byk lagi barang palsu dibuat di china. hehehe..

Finaz said...

kat sini ada ipod & blackberry harga rm299 gak. rupa sebijik sama, berat sama ke tak, x pasti.., nama pun sama ipod & blackberry juz yg tak sama ia takde wifi, gprs dll.. made in china gak. hehe...

p/s: akak dulu pun ada hp yg ada antena. Tapi saiz dia besar giler. kitaowang panggil hp batu-bata haha!

ayisy said...

kak Finaz, ipod tiruan byk kat pasaran. Huhuhu. Nasib baik harganya murah. kalau sama dgn yg ori mmg nak kena bakar lah. huhu..

saya panggil handphone besar tu hp baling anjing. :P

Fiffy Syafiqa Hazirah said...

ak ingt ayah ak dlu. dia beli pda ala2 sony la gitu. cantik weh... xpenah ak tgk pda sony mcm tu. kira dia modified la. tp bila tekan mcm bunyi hp mainan. wakakaka siap ada tv lg.leh tarik ariel panjang lg tu. tp blutut xde. herga 400rm je.

lepastu batry dia rosak. betri dia segi 4 leper keras. ayah aku carik la kat kedai 2 ringgit tp xde. keh3. sayang weh utk main2 best sebab ada tv. skrg ni dia pakai nokia5800xm dah. trauma dah dia beli yang china x ori ni. smpai dia nk beli hp pn dia cek validation hp tu. haha

ayisy said...

fiffy, tu la, kalau nak beli china punyer pandai2 la tanggung risiko. sparepart pyh cari klu rosak. jenama femes mcm Nokia, Sony, Motorola, Samsung sng cari sparepart sbb ramai org guna. Huhu. Klu beli hp ribu2 ringgit better beli kat butik atau pengedar sah. apa2 hal boleh claim. huhu..

noor afzan said...

pergh..nckia..
baru .
rasa nak rembat satu daa~

ayisy said...

noor afzan, murah jek kak rm299. hehe.. kalau nokia mahu2 rm900. Hehehe..