Thursday, 8 October 2009

Tentang Jam.


Itu dia jam paling rare! Kecik-kecik aku suka ketuk die punyer loceng. Hehe...

Hari yang lepas, aku ada cerita tentang apa yang aku minat. Aku minat jam tangan. Jam dinding aku tak minat. Cuma jam dinding yang mekanikal jek aku minat. Kat rumah kampung aku di Parit Hailam ada sebuah jam mekanikal. Bila waktu tertentu jek, dia bunyi dum...dum..dum... Malam-malam seram woo. Hehe... Kat rumah kampung satu lagi pun ada. Tapi dah rosak. Kecik-kecik dulu aku suka main ketuk-ketuk dia punya loceng. Bergema satu rumah. Heh! Kat rumah atok korang ada tak?

Sekarang ni aku tengah admire jam Citizen Eco Drive dan Seiko Military. Kalau ada duit lebih memang kena balun la jam-jam tu. Hehe. Jika ada pembaca blog ni yang minat jam jugak, boleh usha blog peminat jam yang memang berpengalaman. Kalau ada apa-apa pertanyaan, tanya jek kat diaorang ni. Nak beli jam vintage dan klasik pun ada. Antara blog tersebut ialah duniajam, detikduabelas, 12jam, bodying.my (website), jamkuno (Indonesia) dan anazuhud.

Dah kerja nanti mungkin aku ada minat lain. Mungkin minat kumpul kereta. Heh! Giler apa nak kumpul kereta. Kalau mampu pun nak letak mana. Buat line panas nak kena rompak plak. Hehe... Kumpul bini Insyaallah tak lah. Cuma aku hairan sikit la, dan persoalan ini pernah ditanya oleh seseorang di ruang komen blog ini. Persoalannya ialah kenapa kebanyakan website jam tangan menunjukkan jam mereka pada pukul 10.08? Ada gak yang tunjuk jam 10.10 tapi lebih kurang la. Korang boleh tengok kat website jam Casio, Seiko, Citizen dan sebagainya. Mungkin pakar jam tahu jawapannya.

Contoh jam yang aku maksudkan. Gambar ni aku ambil dari laman web Citizen.

Cerita lain, aku ni ada minat baca beberapa blog. Memang setiap kali baca memang best lah. Asyik nak gelak jek. Tapi semenjak dua menjak ni, penulis blog tu dah tak update blog dia. Dulu setiap hari dia update. Adehh... Ni yang sedih ni. Yang pelik ada dua orang penulis dah tak update blog dia. Macam rancang-rancang plak. Huk! Ok kawan-kawan, cuti Depavali ni jom balik. Kita bergembira di kampung. Huuhuu..! (Tak pasal-pasal plak).

8 comments:

norashikin rahmat said...

haha. funny-lah, ayisy. ayah saye sukalah mende antik2, tapi saye kalo ade jam tangan je jangan haraplah nak mencapai umur tiga bulan. ekeke.

kalau suka kumpul jam, tapi tak hargai masa tak guna jugalah. mesti anda org yang hargai waktu, kan? btw, kumpul jam tu macam kumpul setem ke?

ayisy said...

norashikin rahmat, saya tak rasa selesa kalau tak pakai jam. rasa lain macam, asyik nak tanyer kawan jek pukul berapa. tapi kalau duduk bilik, dalam rumah, tak lah pakai jam. hehehe.. Kumpul jam tak macam kumpul setem kot. Sebab jam mahal dan kalau nak beli kena rancang betul-betul duit tu. Cari duit sampingan. Hehe..

noor afzan said...

sape yang x hupdate tuh..?
nak gi usyar la..

fideila said...

da satu jam yang setiap kali da hari penting mesti kite rujuk kat jam 2.nk tau jam ape?jam yng kat dataran merdeka.haha..jam kebanggan negara..

ayisy said...

noor afzan, hehe..rahsie. :P

fideila, hahaha. betul2. :)

FiNa said...

ayisy.. ko pon ape kurangnye? slalu gak tak hapdet blog.. huhuhu..

ko mmg minat jam kan...
aku glu pon minat gak.. time skola... bli jam yg digital, bru rock skit.. tapi mak aku kata macam bocah lanang! eeleh... pe masalahnye kan? btol3.. huhuhu.. tapi dlu aku bli jam yg kat pasar malam je. ala.. yg seploh hinggit tu.. huhu...

tapi ble da masuk u ni, da malas la nak pakai jam.. sbb npon da ade jam, so takdelah nak tertanye2 pkul bpe macam dlu.. huhu...

persoalan tentang jam 10.10 tu, sbb, nak menunujukkan jam tu ade jarum jam n jarum minit.. kalu jam pkul 12.00, tak ke tak jelas jarum jam tu? cam ade 1 jarum je, iaitu jarum minit.. huhu.. tu andaian sengal aku je, jwpn sbnar, sila rujuk tokoh jam, iaitu, jeng3!!! ntah...

ayisy said...

Fina, hehehe.. Aku kebizian sekarang. Hehe..

emm? jam digital macm bocah lanang ke? Mungkin gak kot sebab jam digital selalunya design ganas-ganas. Hehehe..

pasal jam tunjuk 10.10 tu, aku masih tak dapat jawapan lagi. hehe..

Anonymous said...

ayisy.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading ayisy.blogspot.com every day.
quick payday loans
payday loans in canada