Saturday, 20 June 2009

Barang Baik WD Passport Essential external HDD



Salam semua. Aku nak tanya kat korang, laptop@komputer korang pernah kena virus tak? Virus yang giler la, yang bodoh-bodoh tak main la. Tahun lepas aku punya laptop diserang bala tentera virus macam syiaall jek sampai jahanam aku punya laptop. Tapi naseb baik laptop aku macho. Dia cuma perlu diformat jek. Hahaha.. Dengar macam seronok jek ekk kena format tapi sekali lepas format, haaa! Peh.. Aku punya fail kerja kursus maca sem2 ppismp hangus. Frust terkencing beb susah-susah buat tup2 hilang gitu jek. Takpe, itu cerita dulu sebab aku sengal tak buat backup awal-awal.

Ok, minggu lepas aku ada terbaca bagaimana nak selamatkan data daripada hilang atau dicuri dek kerana virus atau pape jelah. Jadi dia cakap macam-macam cara boleh buat. Mula-mula save data kita kat pendrive@memory card@dvd rom. Pikir-pikir balik mana cukup nak save data aku yang bergigabait tu. Kalau atok nenek yang buat boleh la sebab diorang guna komputer untuk wat keja jek. Cara kedua, backup online. Alahai... Kalau Malaysia ni internet dah laju gaban macam kat luar negara, bolehla aku guna servis ni. Pastu cara terakhir, backup data dekat external hdd. Haa! Cara terakhir ni memerlukan korang berkorban wang ringgit beratus-ratus. Dan benda alah ni berkaitan dengan tajuk entry kali ni. Hehehe...

Lepas aku pikir-pikir 5,6 kali, aku rasa cara terbaik ialah cara backup data guna external hdd.So...! Aku apelagi, survey punyer survey akhirnya terbelilah sebuah benda yang dinamakan WD Passport Essential external hdd. Hoorayyy! Yeyeh! Aku nak buat backup data! Tapi backup data dalam Bahasa Melayu apa haa??? :p

Senang cerita, dengan adanya external hdd ni, korang tak perlu risau dengan kehilangan data dalam laptop korang dan yang paling penting, korang boleh mengumpul koleksi filem tanpa perlu risau memenuhkan hdd laptop korang. Harga dia? rm255(320gb), rm238(250gb). Kira murah dan berbaloi gak la WD Passport Essential ni kan. Berikut adalah ciri-ciri(spec) dan sedikit gambar berkaitan tajuk entry ni.

Performance Specifications
Serial Transfer Rate
USB 2.0
Serial Bus Transfer Rate (USB 2.0) 480 Mb/s (Max)


Physical Specifications
Capacity 500 GB
Interface USB 2.0


Physical Dimensions
English
Height 0.590 Inches
Length 4.967 Inches
Width 3.130 Inches
Weight 0.40 Pounds

Metric
Height 15 mm
Length 126.15 mm
Width 79.5 mm
Weight 0.18 kg


Environmental Specifications
Temperature (English)
Operating 41° F to 104° F
Non-operating -4° F to 149° F

Temperature (Metric)
Operating 5° C to 40° C
Non-operating -20° C to 65° C


Big capacity. Stylishly small. (ayat dlm website dia)

yang pegang tu tangan aku...heee..tak main la google image search... :p

4 comments:

AzwaZynal said...

ehh ko beli kart ne aa?
dah lame aku nk g beli mende alah nyh...
mls nk survey jer..lalala~

AzwaZynal said...

errkk..yay!
macey lah.. :D

suke..suke...
esok jugak aku g beli!
ape name kdi die?
kang aku g salah kdi lak..

.sHaZa. said...

hee..bli jgn xbli..
wat backup pat!!
^_^

Nur Hidayah said...

peergh smart beb..yaya pon nk beli tp tunggu pc fair bln 8 ni la..hehe..