Wednesday, 25 November 2009

Melaka Tour


Ketika mula sampai. lepak depan Dataran Pahlawan Melaka Megamall.

Aku memang pantang cuti. Bila cuti tak sah kalau tak mengharokkan diri. Negeri Melaka bukan la jauh sangat dengan rumah aku. Perjalanan dalam 2 jam lebih jek tapi serius aku cakap aku tak pernah rasa bosan dengan tempat bernama Negeri Melakau ni. Setiap kali pergi mesti ada sesuatu yang baru. Kali ni aku melancong ke Melaka ntah kali ke berapa aku tak ingat. Pergi naik bas jek konon-konon nak main redah macam Mat Saleh. Tanpa sebarang perancangan, redah jek apa nak jadi jadilah. Yang penting duit penuh di kocek. Ada duit jalan. Haha... No Money No Walk la brader. Hak3!

Tempat pertama kami pergi Menara Taming Sari. Bayar RM10, masuk, naik, pusing-pusing pastu turun. Aku rasa sangat kejap. Sepatutnya pihak pengurusan perlu tambah masa supaya pengguna rasa berbaloi dan puas. Huh! Tapi bagi aku ok la, ada rasa kelainan naik benda alah ni. Kalau buat macam kat Sunway Lagoon naik turun giler-giler pasti menambah rasa syok!

Keris Taming Sari yang telah disumpah menjadi sebuah menara yang tinggi! Huh! WTS?

Kemudian, aku dan member ambil teksi untuk ke Eye On Malaysia Melaka. Hari tu aku dah pergi jadi kali ni aku teman member aku sebab tak pernah rasa. Bayaran masuk RM10 untuk warga Malaysia. Student price pun ada. Habis main pusing-pusing Eye On Malaysia, aku dan member layan jalan kaki balik Banda Hilir. Hak3! Takdelah jauh sangat. Singgah jap mall-mall kat area situ, cuba cari jam tangan tapi bagi aku kat B.Pahat lagi banyak pilihan. Aku dan member cuma shopping baju t-shirt kolar V. Murah jek 3=RM50. Haha. Pasar lambak pun tak dapat bai. Design catchy dan sempoi. Ramai gak Mat Saleh beli sama. Hehe…

Habis shopping jalan-jalan sikit pastu balik. Singgah jap The Store lama Batu Pahat. Pe jadah ntah boleh pergi supermarket tu malam-malam dah nak tutup. Tapi serius barang elektronik kat situ masih old school beb. Ada jual walkman kaset jenama Sony dan JVC lagi tu. Terasa macam masuk zaman awal 2000 dulu. Haha… Pastu…pastu balik rumah la. Hehe.. Orait beb, rasa-rasa kalau nak pergi melancong apa kata try Melaka. Sure best wa cakap lu!

Area tempat bersejarah Melaka.

Dalam Menara Taming Sari...

Cuba mencari setem berjuta ringgit untuk dicuri tetapi gagal. Terpengaruh dengan filem SETEM. Muahaha...

Gaya konon-konon selamber padahal gayat gak naik Eye On Malaysia Melaka. Hahaha...

9 comments:

fiD said...

aku first, hahahaa... aku mencapap d blog ko.. Target desaru plak nie!

mila said...

cikgu-cikgu ni...

noor afzan said...

ayish x beli ke walkman JVC tuh..?
barang susah dapat skang nih bro..

_Yaya_ said...

haha dataran pahlawan tu tempat aku men kejar2 dah..
bosan2..

AzwaZynal said...

haha aku mcm npk ko tadi kat mc d.

ayisy said...

fid, hahaha.. Genting jom!

mila, kenapa? huhu..

noor afzan, mahal kak. ratus2 lagi. hehehe..

yaya, hehehe. dah selalu pergi eh. ada tempat kat melaka saya dah bosan jugak.

azwa, sememangnya makhluk lelaki yang kau nampak kat McD tadi tu ialah aku. Sebelah table jek. :P

.sHaZa. said...

hu.best kn melka?memg syok klo jln rmi2 ngn member sumer.
^_^

Afzainizam said...

Salam Dari kami Warga Kerja http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

kepada semua
Keluarga, saudara mara, sahabat handai, rakan niaga,
pelanggan dan pengunjung blog ini.
Selamat Menyambut Hari Raya Haji Aidil Adha
Selamat Menunaikan Ibadah Korban….

Salam Aidil Adha Dari Mereka Yang Menjadi Tetamu Allah..
"Aku telah menyahut seruanMu untuk menunaikan Haji, wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku ingin mengerjakan Haji, maka permudahkanlah bagiku, maka terimalah ibadat Haji daripadaku, sahaja aku menunaikan ibadat Haji dan berihram dengannya kerana Allah Taala. Telah aku penuhi seruanMu wahai Tuhanku, telah aku penuhi seruanMu, telah aku penuhi seruanMu wahai Tuhanku, tidak ada sekutu bagiMu. Telah aku penuhi seruanMu, sesungguhnya segala puji, segala nikmat dan segala pemerintahan adalah kepunyaanMu, tidak ada sekutu bagiMu. Wahai Tuhanku! Diharamkan bagiMu rambutku dan diriku, jasadku dan semua anggotaku, daripada wangi-wangian dan perempuan serta dari semua perkara yang Engkau haramkan terhadap orang yang berihram, aku mengharapkan pertolonganMu, wahai Tuhan sekelian alam."

Jangan lupa ambil kad ucapan Salam lebaran aidil adha… pilih lah nak mana satu

salam pada kamu ayisy aku lama tak ziarah blog ko... sorry lama sangat tak ikuti perkembangan ko... Wow konvoi pgi Melaka ke... aku amat sibuk sikit tu yang banyak tertinggal baca blog ko ni... ape pun aku akan tetap baca blog ko ... salam kembali terjalin ...

ayisy said...

shaza, Melaka mmg best! Semua ada. Hehe.. :)

Afzainizam, Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha esok. :) Thanks Afzainizam sudi jenguk blog ini.