Wednesday, 9 September 2009

Welcome To The IPGM KTAA.



Welcome To The Club! Clap To This Yoo!

Apa yang best di tempat belajar kamu? Ya! Setiap tempat mesti mempunyai sesuatu yang menarik bukan? Bercerita mengenai apa yang best di tempat belajar aku, memang banyak. Selama ni aku rasa belum pernah cerita tentang apa yang best di IPGM KTAA kan. Jadi, sempena bulan yang baik dan mulia ini, apa kata aku cerita yang best-best tentang IPGM KTAA. Fuyooh! Ayisy nak puji tu. Keh3!

Kat jalan ni la aku selalu sekilo dengan kawan.

Well, aku rasa ramai guru pelatih seluruh Malaysia dah tahu bahawa IPGM KTAA terletak di kawasan hutan dan kampung di sekitarnya. Hutan di sini bukanlah hutan paya bakau, hutan sekunder mahupun orang hutan. Hutan di sini adalah hutan khatulistiwa yang sungguh asli dan menghijau. Jika korang tak mampu menjejakkan kaki ke Genting Highland, jom pergi Kuala Lipis. Suhunya yang sejuk lebih-lebih lagi waktu pagi dengan kabus memutih ditambah angin bayu yang menyejuk pasti membuatkan korang menggigil. Hahaha. Aku paling suka waktu lepas hujan sebab feel jek. Letak kerusi kat beranda, duduk, pegang handset, buka lagu dan tengok hutan yang damai.

Bila cinta tak lagi untukku
Bila hati tak lagi padaku
Mengapa harus dia yang merebut dirimu.. Hoo..hooo.

Selain daripada suhu yang sejuk, kat tempat belajar aku ni ada tasik namanya Tasik Terenggun. Bukan kat IPGM KTAA, tapi dekat-dekat la. Area tasik tu ada tempat rekreasi. Aku dulu rajin usha tempat tu tapi sekarang dah malas. Kalau nak tengok babi main kejar-kejar atau main racing, boleh usha dari tingkap bilik aku jek. Spesies monyet pula akan menemankan korang semasa bermain di padang. Kira diaorang bagi sokongan tak berbelah bagi la. Haha. Alhamdulillah, setakat ni spesies toyol belum ada di IPGM aku. Mintak dijauhkan. Mungkin spesies toyol di sini mandul dan tak dapat membiak. Bagus-bagus!

Blok kediaman aku, ada kabus tu, cantik tu, unik tu... Muahaha.

Tengok! Ada kabus lagi tu... macam dalam filem seram.

Antara keistimewaan IPGM aku ni ia ada buat satu program khas bersama kaum orang asli. Para pensyarah atau guru pelatih akan pergi mengajar kaum orang asli di tempat mereka. Lepas tu Datuk Pengarah pula nak jadikan IPGM aku ni sebagai salah satu hab pelancongan pendidikan. Bagus idea tu, aku plak boleh la buat kraftangan pastu jual kat pelancong. Kah3! Gurau jek. Tapi kalau buat betul-betul kayo pak cik kayo! Ehehe..

"Ini roda. Ia sejenis alat yang menggabungkan seni sport rim dan tayar getah. Fungsinya menggerakkan kenderaan seperti kereta dan lori. Antara jenama sport rim ialah Enkei, 5Zigen, Konig dan Racing Boy. Manakala jenama tayar pula ialah Dunlop, Falken dan Michelin. " kata murid ini.

Dekat IPGM aku ni paling rare ialah jambatan gantung. Selalunya kalau pelawat tengok, kompom harok sebab jakun. Tapi aku hampir setiap hari lalu, rileks ajer. Jambatan tu tinggi giler beb. Macam kat sungai la cuma air jek takder. Kalau ada air kompom aku mancing tiap-tiap petang. Takpun main terjun-terjun. Ahaha!

Jambatan gantung.

Aku rasa cukuplah setakat ini. Banyak lagi aku ingin khabarkan, kalau boleh nak letak kat kolum salam perantauan. Ececeh! Cukup Ayisy cukup! Dengan itu, marilah kita mencintai tempat belajar kita tak kira di mana ia berada. Korang plak apa yang best kat tempat belajar korang?

salah satu gambar aku rembat dari muhammadariff.blogspot.com

12 comments:

ALiE said...

ipgm ktaa is the most beautiful ipgm in malaysia...

proud to be afzanian,even now i'm mizanian already...

imanshah said...

jambatan gantung tu best dating malam2

noor afzan said...

tasik yang ikan nyer memilih makan..nak makan roti mahal jer..roti murah x mo~

lyndadyana said...

jelez lor..
maktak ko lawa gler...

ahsfantasy24 said...

haha.. yeah, so beautiful. dlu2 time mude2 mule2 nek jmbtan gntung tuk ke gym tue ase cam nk mmkik jea klw da owg goyang.. tp kna steady beb.. gdis anggun nek jambtan! ahaks!

ayisy said...

alie, betol tu, ipgm ktaa memang terbaekkk... Hahaha..

imanshah, hahaha. dating kat situ sedap, tp dkat jek dgn surau. ekeke..

noor afzan, ikan skrg dah up to date, makan mahal2. hahaha..

lyndadyana, hehehe.. jom la tukar ke maktab aku. hehehe..

ahsfantasy24, baik2 lalu situ, kalau pakai heal, takot tersekat kat celah kayu jambatan tu. hehehe..

ishiko said...

ohhOo..agk mnawan ipgM nye ~

ayisy said...

ishiko, agak menawan? kenapa agak ajer. hehehehehe..

norashikin rahmat said...

bagusnya ada aktiviti dengan org asli. encourage them to learn, okeh!

HizRyanz said...

Wow... Nice college...
Compare to IPBA...
hmmm... There's nothing to be proud here...
Wish to visit there someday...

ayisy said...

norashikin rahmat, memang bagus aktiviti macam tu, cuma yg menjadi cabaran ialah semasa memasuki kawasan mereka. :)

HizRyanz, ada masa, jom la jenguk IPGM KTAA takpun kalau ada rezeki, mesti jejak punye ke IPGM KTAA. :)

ahsfantasy24 said...

hehe..
pna jeak tlekat heal time lalu tu,
siap tcbut ag ksut tue,
tp wt slumber jea la, cntrol ayu!
=)

dlam ati pnyer la bdgup kncng,
tkot jtoh tguling, kuang3..

suasani mlm ag cntikk..
=)