Tuesday, 27 April 2010

BIG di SK Lanai (Orang Asli)


Sebelum pergi... Muka segar lagi, dalam bas mabuk. Hak3!

Faham-faham jeklah maksud tersirat gambar nih. Ekeke!

Dikesempatan ini, dapat juga aku curi masa untuk menulis entry di blog ini. Haha... Minggu lepas, aku dan rakan-rakan lain pergi membuat program Bina Insan Guru di SK Lanai, Pahang. Sekolah ni merupakan sekolah orang asli. Bahasa yang mereka tuturkan pun aku tak berapa faham. Bahasa Semai kalau tak silap. Aku pula orang Jawa. Ceh! Apa kena mengena plak. Hehe…

Perjalanan memakan masa hampir satu jam lebih dengan menaiki bas. Kalau korang nak tahu, ni lah 1st time aku mabuk nak giler naik bas. Pehal entah hari tu boleh mabuk sampai merengkuk kat tempat duduk. Mungkin keadaan jalan yang berselekoh tajam. Masa balik aku tutup hidung dengan tuala sebab tak boleh tahan bau aircond, rasa nak muntah jek. Biasalah…naik motor mana ada aircond, ni tiba-tiba kena aircond tu yang mabuk. Haha…


Murid orang asli.

Ada apa kat Lanai? Di sini orang asli boleh dikatakan sudah maju. Kerajaan dah bagi macam-macam aku tengok. Rumah, jalan dan sekolah semuanya ada. Jadi, beruntunglah orang asli di Malaysia ni diberi perhatian lebih oleh kerajaan. Anak-anak orang asli lagi la beruntung. Pergi sekolah semuanya diberi bantuan. Baju, kasut, alat tulis dan makan minum pun diberi. Tinggal belajar jek.



Sepanjang program BIG ni, macam-macam kami buat. Gotong-royong, cat sekolah, buat mural, P&P dan sukaneka. Murid orang asli ni tak berapa nakal kalau nak bandingkan dengan orang kita. Kebanyakan murid orang asli ni bersikap pasif tapi lama-lama dah biasa barulah diaorang aktif. Tahap kognitif diaorang pun aku tengok dah maju. Tahun 1 dah pandai mengeja dan mengenal huruf. Oklah tu kan?


Kepulangan... Haha.

Jadi, aku pun tak tahu nak tulis apa lagi. Harap entry ni mampu membuka minda korang semua. Haha.. Ayat perasan giler. :P

Bahasa Semai: Bor=Bagus!

12 comments:

noor afzan said...

dah buka dah minda..
hooo..mabuk aircond la ni gamaknya..
kuikui~

fiD said...

engkauk ngajak best etak? ohohoh

hans said...

asal ko asyik jalan merata nih
jeles tahu x?
hahahaha

ayisy said...

noor afzan, huhu... Hari tu mmg mabuk aircond. Seksa tul. Huhu...

Fid, Ngajak tu opo? Hue3!

Hans, hehehe. Jalan2 ikut program jek. :) Jalan2 ikut suka kurang. :P

ishiko said...

ohhhoo... suda lame x jenguk blog ayisy nih...mndgr cerite2 menarik beliau...

*psstt; nk tnyer bleyh?? ader pg caffour/square one kt batu pahat x bln pls (thn ni larr) ?? mcm ade nmpk sedare..p kut org len..hu3x..

ayisy said...

ishiko, huhu. Saya pun dah lama tak update blog nih. :P

Emmm? Tak silap bulan 3 lepas ada pergi dgn kwn2. Huhu... :)

ishiko said...

umm.... kalo da bz mmg xsmpt nk update.. hu3x..
ahaa.. bln3 yep2..owhhhh.. korg naik keta eyp.... jump kt parking jep.. uMmm.. btul la tu, korg uat ape duk bertinggung ramai2 kat keta??? uhuhuu.. ke org len... ^_^

ayisy said...

ishiko, ha'ah naik kereta pastu dudk ramai2 blkg kereta tuh. hahaha. tgh tunggu kawan masa tu. camne bleh perasan plak ekk? huhu..

ishiko said...

wahhhaaa.... btol upenyer.... ntah laa mse trnampak korg... pstu ade nmpak sorg laki... mcm pnah tgk jew mamat nih.. (ahahahaa...knal tang spek tu kowt, pdahal xpnh jump pn..) mcm ayisy jep.. tnyer mmbe,ehh knl x? dye ckp xcam... pikir blk, ntaa org len kowt...
kiteorg sesje naik bas hari tu.. tggu kt dpn tu.. sbb tu nmpk korg duk blkg keta tu... buat ape la dye org tuh, tga msyuart kowt.. ngeeehhee

ayisy said...

ishiko, huhuhu... Masa tu tgh kepenatan shopping. Tu yg terduduk blkg kereta tuh. hehehe..

cuti2 saya mmg biasa leapk BP. :)

ahsfantasy24 said...

rndu sgt tyme neh!!
dowg mmg best shangat~~

ayisy said...

ahsfantasy, Diaorang tak nakal sangat. Huhu... Bab nangis tu plg mencabar. ekekekeke!