Wednesday, 8 September 2010

Helmet MS88 Review.

Helmet MS88 Biru Jembalang Hantu

Kalau korang rider atau penunggang motosikal di Malaysia, pasti korang tahu sejenis helmet yang diberi nama MS88. Ada orang cop ini helmet Mat Rempit. Lantak koranglah nak cop apa. Orang Malaysia memang suka macam tu, suka buat andaian tak tentu pasal. Nampak orang naik motor dicop Mat Rempit, nampak orang bawak BMW terus cop orang kaya padahal yang bawak tu entah-entah driver jek takpun pengedar barang harremm...! Huhuhu...

Masa aku beli motor Yamaha 135LC, dapatlah free sebijik helmet MS88 ni. Tapi apa punya tokey kedailah bagi aku helmet MS88 warna biru dah tahu aku beli motor warna merah. Tak mecing! Tapi orang bagi bersyukur jek lah. Huhu.

Sebelum ni, aku memang tak pandang helmet MS88 memandangkan helmet ni dicop helmet Mat Rempit. Dan satu lagi kualiti helmet ni aku rasa macam kureng sikit lagi-lagi bahagian padding/span di dalamnya. Nipis wooo... Sangat nipis sampai kalau pegang boleh rasa bahagian yang macam polisterin tu. Apa entah istilah sebenarnya. Haha. Akan tetapi! (ceh! Ayat SPM). Helmet ni mendapat sijil sah dari SIRIM bagi membuktikan tahap keselamatan dan ketahanan helmet MS88 ni. Menurut rider yang pernah pergi tengok SIRIM buat test ketahanan helmet, diaorang cakap antara ujian yang dilakukan adalah dengan menghempaskan seketul besi 10kg setinggi 4 meter ke atas helmet. Gilos! Kena kepala komfem lenyek! Dan yang ajaibnya helmet MS88 ni berjaya melepasi ujian dan dugaan daripada SIRIM. Huuuu...

Dan dari itu, semalam aku pun mengetest helmet ni semasa ronda-ronda Batu Pahat. 1st time pakai helmet ni selepas 6 bulan tersadai dalam rumah. Huhu. Masa pakai tu memang terasa padding helmet ni sangat nipis tetapi kualiti kulit luar (shell) boleh la. Menggunakan sistem D-Ring untuk mengikat tali, lebih selamat berbanding guna klip. Tapi slek takder pelekat atau button untuk mengemaskan ikatan. Tali terbiar tergantung macam tu jek. Huh!

Tapi yang best tentang helmet ni adalah ringan dan sejuk jek masa pakai. Maklumlah padding nipis dan tak melekap dengan kemas kat muka. So, angin boleh masuk dengan lajunya. Ditambah ride dalam kawasan bandar yang panas, memang best la pakai helmet ni. Kepala tak la berpeluh dan rasa berat. Ops, jangan lupa kalau beli helmet ni beli sekali visor berkualiti dari BOGO. Beli yang tinted hitam bagi sejuk mata korang tu. Dan yang penting untuk mengelak segala habuk, tahik dan serangga daripada menerjah kat muka tu. Huhu. Harga helmet ni? Entah, aku tak pernah beli. Huhu. Area RM40 kot.

Helmet ni bagi aku sesuai la untuk jalan dekat-dekat, pergi pasar, ronda bandar dan pusing kampung. Buat jalan jauh aku tak galakkan lah. Buat masuk track boleh, itupun kalau korang memang tak kisah masuk hospital berbulan takpun masuk kubor terus jika berlaku eksiden. Heh!



Bersinar-sinar betul bila diambil gambar. Huhu.


Bahagian dalam kureng sikit. Harap pembuat helmet ni buatlah perubahan sikit.


Guna sistem D-Ring untuk mengikat tali. InsyaAllah selamat...



11 comments:

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
----==--Salam Aidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
HA..BACA PANTUN NI DENGAN NADA DAN INTONASI YANG BETUL....

kelantan...
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite cerie
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulei tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal) teman selamat sampei

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepaih raya jgn dok triak
Kalu ceti mai kot dapoq

Perlis...
Padangbesaq kecik aja
Tempat siamlalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..

Joommmm balik kampung kita berhari raya... Pesanan kami berhati-hati ketika dalam perjalanan pulang kekampung halaman... ingat orang yang tersayang yang menanti kepulangan anda...

yup aku pernah buat post entry membantah penggunaan helmet ni.... pasal rasanya cam tak selamat aje... tapi camner la boleh dapat cop sirim agak nyerrr

hans said...

hahahaha
aku main pakai jer helmet
tak tau jenis apa

selamat hari raya
maaf zahir batin yer

P/S : Download Lagenda Budak Setan The Series : Episode 5

ayisy said...

Afzainizam, Wah... Panjang pantun. Semua negeri ada. Huhu... Helmet MS88 mmg kurang selamat jika dipakai untuk buat jalan jauh atau ride laju2. Setakat nak pergi pekan, dalam kampung orait jek kot. Cuma helmet tu perlu improve lagi.

Hans, Huhu... Janji pakai helmet sekurangnya keselamatan terjaga sikit. Huhu..

Selamat Hari Raya juga. Maaf Zahir dan Batin. :)

hans said...

yups
hohoho
janji patuhi undang2

P/S : Update Terkini : Info Terbaru Berkenaan Datuk Sosilawati : Betul Ker Atau Rumors Atau Kerja Nakal Sesetengah Pihak?

fiD said...

mihahahahaa... happening je bil pakai,, huhu.. terbaik... orang akan alert helmet ko dr motor. :P

ayisy said...

Hans, Betul tu! Elakkan saman! Haha

Fid, Baru la Rock n Ride bila pakai helmet Hawaii... Haha...

Afzainizam said...

*♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
----==--SalamAidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
*♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
Budak-budak main mercun,
Jangan sampai terbakar tangan,
Di Aidilfitri kita berhimpun,
Hulurkan tangan meminta ampun.

Anak zirafah dimakan buaya,
Buaya Tain makan kelapa,
Bila makan juadah raya,
Yang miskin jangan dilupa.

Sudah tiba Hari Raya,
Setelah kita sebulan berpuasa,
Hari Raya di sambut gembira,
Jangan pula ada yang berduka.

Pagi raya semua gembira,
Berjalan bersama rakan dan taulan,
Ketika enak menjamu selera,
Orang yang tiada jangan dilupakan.
*♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat

kalau pakai helmet arai tu bagus... tapi mahal sesangat lahhh... aku lagi confiden lagi pakai helmet magnum tu... kalau ms 88 ni tak caya lah aku nak pakainye

Sophon said...

Masa aku sekolah dulu, geng kelas aku pakat RM2 sorang nak beli helmet ni. Bagi pada cikgu kelas. Harga RM30 lebih kalu aku tak salah.

Sebenar nak sindir cikgu tu. Helmet cikgu tu buruk, dah bepuluh tahun pakai helmet sama. Punya lah kedekut.

Bila kasi pada cikgu, cikgu tu tersengih sengih je.. haha

ayisy said...

Sophon, Huhu. Mungkin dia tiada kesedaran betapa pentingnya memakai helmet ni. Aku dulu pakai helmet sbb takut kena saman. Sampai suatu hari tu aku eksiden, helmet la yg menyelamatkan kepala aku drp terhentak dan luka. Skrg, pakai helmet utk keselamatan. :)

Seri said...

colourful helmet

nurZAKIA said...

helmet ni skrg xsmpai rm30 xsilap aku..anyway..like ur post