Sunday, 9 October 2011

Bandar-Bandar 'Best' Di Malaysia.


Asyik sembang pasal port koner dan pantai jek. Jadi kali ni aku sembang pasal ride ke bandar-bandar utama di Malaysia. Hampir kesemua ibu negeri dan bandar utama di Malaysia sudah dijejaki. Selalunya tujuan aku ke bandar ni ialah untuk shopping, usha barang, melihat kehidupan bandar, jumpa rakan-rakan, cari barang motor (ahahaha!) dan sebagainya. Jadi, banyak-banyak bandar di Malaysia ni, yang mana paling heaven dan havoc pada pandangan aku?

1. Bandaraya Melaka, Melaka.
Yeh! Kenapa Melaka? Bagi aku, di Melaka semua ada. Jalan senang, pemandangan cun, seni bina bangunan klasik dan tradisional, tempat shopping berlambak dan kena dengan taste aku, makanan best dan tak terlalu 'jam' jalannya. Senang cerita kalau pergi memang puas hati dan tak bosan-bosan.


Naik Menara Taming Sari, boleh lihat hampir seluruh bandar Melaka.

Dulu ada Eye On Melaka... Dulu la.

2. Batu Pahat, Johor.
Hurmmm... Errr... Hahaha... My hometown :P

3. Penang.
Err... Tak tau mana satu bandar yang best. Semua best lah. Hahaha... Bukit Mertajam, Bayan Lepas, George Town, Balik Pulau... Errr... Aku tak tau nak bezakan daerahnya. Haha! Aku pusing semua satu pulau. Semua best! Sini memang syurga peminat motor dan kaki leper. Style! Penang memang hidup dan havoc dengan dunia motor. Roundabout pun kaki-kaki motor sana jadikan port meleper. Pantai-pantai cantik dan bersih. Makanan? Anda boleh cuba nasi bariyani Kapitan atau lepak warong tepi pantai. Fuh! Macam kat Miami. Hahaha!

Queensbay


4. Kuala Lumpur.
Di sini semua ada dan lengkap. Cakap nak apa. Segala-galanya ada. Malas cerita. Cuma yang menjadikan ia jatuh ke tangga keempat ialah kerana jalannya. Heh! Masa banyak dihabiskan di atas jalan. So, agak kurang efektif jika berjalan di sini. Kecuali ada sahabat yang mahir menemani anda. Kalau nak cepat boleh naik komuter atau LRT. Tapi aku ni jenis lebih suka naik kenderaan sendiri. Dan, terlalu sesak. Nak makan kat fastfood pun beratur panjang. Satu lagi, sini kadar jenayah tinggi. Perasaan risau kena paw atau rompak sentiasa berlegar. Member dah kena. Adehhh... Tak tenang.

5. Johor Bahru, Johor.
Sini yang best ialah fesyen. Nak cari baju, kasut, jam tangan memang kat sini. Semua up to date. Boleh tengok Singapura dari jauh. Danga Bay? Ok la. Barang motor? Ok jugak. Senang cerita ok la. Tapi orang kata di JB ni barang mahal. Hurmm... Tak pasti la pula.

6. Kuantan, Pahang.
Yang best di Kuantan ialah pantainya. Pantai lagi. Haha. Contohnya Teluk Cempedak. Sini memang meriah. Di tepi sungai Kuantan ada waterfront dan bazar-bazar kecil. Malam-malam lepak sini memang best!

7. Ipoh, Perak.
Bandar Ipoh ni terletak di antara gunung-gunung (banjaran). Panorama dia memang cool. Suasana bandar Ipoh ni bagi aku lain sikit berbanding tempat lain di Malaysia. Semacam. Haha... Mungkin faktor geografi, sejarah dan penduduk. Dan tak terlalu panas. :)



Dikelilingi gunung-ganang. Superb!


8. Genting Highland, Pahang.
Boleh dikategorikan sebagai bandar di atas puncak gunung. Peewww! Kalau korang drive/ride di lebuhraya Karak, anda boleh lihat bangunan-bangunan tinggi di puncak gunung. Itulah Genting Highland! Memang bila pandang, ish.. gila apa ada bangunan macam tu kat puncak gunung. Di sini macam-macam ada. Taman tema, shopping complex, kedai makan dan track yang lazat untuk diratah. Hahaha!

9. Kota Kinabalu, Sabah.
Aku pergi masa tingkatan 4 dulu. Naik kapal terbang la, bukan naik motor. Best dan banyak tempat untuk kita shopping. Aku suka dengar loghat Sabah. Haha. Orang sana pun friendly. :) Makanan murah terutama seafood. Pantai pun cun. Kalau perempuan, boleh shopping mutiara dengar harga yang murah.

10. Senggarang, Johor.
Haaa? Kat mana tu? Tak pernah dengar pun? Kah3!

ps: Aku cuma belum sampai ke Perlis dan Sarawak. Hurmmm... Bilalah nak tertunai... (X_X)v

Selekoh Tajam

Sebelum ni aku ada cerita tentang port koner terbaik di Malaysia. Dan baru-baru ni aku berpeluang layan port baru iaitu Kuala Klawang di Negeri Sembilan dan Balik Pulau di Pulau Pinang. Malas banyak cerita, 2 koner ni aku nobatkan koner paling best di Malaysia! Kuala Klawang long koner paling best manakala Balik Pulau short koner paling gila. Haha! Layan 2 tempat ni aku rasa korang dah tak pandang dah Bukit Tinggi atau Genting Highland. :P

Macam mana ke Kuala Klawang? Kuala Klawang ni banyak jalan dan port. Yang aku layan, masuk dari Kuala Lumpur-Hulu Langat. Balik Pulau pula... Emmm... Pusing jek pulau tu, jumpa rasanya. :P

Dan jangan lupa, layan-layan juga keselamatan perlu diambil berat. Pakai pakaian yang sesuai dan boleh mengurangkan risiko kecederaan. Ala... Safety gear sekarang dah murah dah. Peace!


Di puncak Balik Pulau... Smart!


Ni jek gambar yang sempat diambil di koner2 Balik Pulau. Lain dah tak boleh nak ambik... Haha


Kuala Klawang