Sunday, 19 September 2010

Erti Raya Tahun Ini...

Takder kerja ambil gambar kat tunggul.

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Sengal la ko Ayisy dah seminggu raya baru nak ucap. Haha... Takper-takper, bukan salah pun kan.

Sudah lama tak update cerita baru. Maklumlah, kesibukan dan keseronokan untuk menyambut raya selama hampir 3 minggu.

Raya tahun ini macam biasa, best dan happening. Berjumpa dengan insan-insan yang mungkin hanya setahun sekali berjumpa. Kalau tiada raya, mungkin hubungan kekeluargaan atau persahabatan boleh terputus. Masing-masing sibuk dengan tugas dan pelajaran. Nak jumpa masa cuti pun susah. Jadi, di Hari Raya lah peluang untuk berjumpa dan bertanya khabar saudara mara, jiran tetangga dan sahabat handai.

Apabila sudah lama tidak berjumpa, macam-macam cerita keluar dan hendak dibualkan. Tak berhenti-henti nak kongsi. Huhu... Masing-masing sudah berubah. Paling syahdu, berjumpa dengan seorang cikgu aku yang boleh aku anggap antara terbaik sepanjang persekolahan. Last jumpa tahun 2007. Banyak kata-kata nasihat yang diberi olehnya. Tak ubah seperti masa zaman sekolah, cikgu tersebut selalu memberi kata-kata semangat dan nasihat. Sukar untuk mencari insan seperti itu. Sebab tu lah kenangan zaman sekolah sukar untuk aku lupakan dan aku merasakan ianya zaman terindah dalam hidup.

Walaupun cuma sekali dua dalam setahun berjumpa, bila jumpa balik dengan saudara, rakan-rakan terus mesra macam tak pernah berpisah. Rancak berbual macam biasa. Mesra seperti dulu. Itu yang best! Hehe... Kalau dengan member tu, psiko2 dan gurau kasar macam biasa. Tak rasa seperti dah lama tak jumpa. Keakraban masih seperti dulu juga. Tak pernah pudar.

Yang tak best, waktu balik ke kampus. Hadooiii... Mula la sedih-sedih teringat kampung. Huhu... Tapi nak buat macam mana, tanggungjawab kena la buat. Kalau kampus aku cuma 2 jam perjalanan dari rumah, mau minggu ni aku balik rumah lagi sambung beraya. Hahaha!

Ok, di saat dan peluang ini, aku ingin memohon ampun dan maaf kepada semua insan yang mengenali diri ini tak kira sama ada di dunia nyata mahupun dunia internet sekiranya sepanjang pertemuan dan persahabatan aku ada membuat salah. Peace!

Wednesday, 8 September 2010

Helmet MS88 Review.

Helmet MS88 Biru Jembalang Hantu

Kalau korang rider atau penunggang motosikal di Malaysia, pasti korang tahu sejenis helmet yang diberi nama MS88. Ada orang cop ini helmet Mat Rempit. Lantak koranglah nak cop apa. Orang Malaysia memang suka macam tu, suka buat andaian tak tentu pasal. Nampak orang naik motor dicop Mat Rempit, nampak orang bawak BMW terus cop orang kaya padahal yang bawak tu entah-entah driver jek takpun pengedar barang harremm...! Huhuhu...

Masa aku beli motor Yamaha 135LC, dapatlah free sebijik helmet MS88 ni. Tapi apa punya tokey kedailah bagi aku helmet MS88 warna biru dah tahu aku beli motor warna merah. Tak mecing! Tapi orang bagi bersyukur jek lah. Huhu.

Sebelum ni, aku memang tak pandang helmet MS88 memandangkan helmet ni dicop helmet Mat Rempit. Dan satu lagi kualiti helmet ni aku rasa macam kureng sikit lagi-lagi bahagian padding/span di dalamnya. Nipis wooo... Sangat nipis sampai kalau pegang boleh rasa bahagian yang macam polisterin tu. Apa entah istilah sebenarnya. Haha. Akan tetapi! (ceh! Ayat SPM). Helmet ni mendapat sijil sah dari SIRIM bagi membuktikan tahap keselamatan dan ketahanan helmet MS88 ni. Menurut rider yang pernah pergi tengok SIRIM buat test ketahanan helmet, diaorang cakap antara ujian yang dilakukan adalah dengan menghempaskan seketul besi 10kg setinggi 4 meter ke atas helmet. Gilos! Kena kepala komfem lenyek! Dan yang ajaibnya helmet MS88 ni berjaya melepasi ujian dan dugaan daripada SIRIM. Huuuu...

Dan dari itu, semalam aku pun mengetest helmet ni semasa ronda-ronda Batu Pahat. 1st time pakai helmet ni selepas 6 bulan tersadai dalam rumah. Huhu. Masa pakai tu memang terasa padding helmet ni sangat nipis tetapi kualiti kulit luar (shell) boleh la. Menggunakan sistem D-Ring untuk mengikat tali, lebih selamat berbanding guna klip. Tapi slek takder pelekat atau button untuk mengemaskan ikatan. Tali terbiar tergantung macam tu jek. Huh!

Tapi yang best tentang helmet ni adalah ringan dan sejuk jek masa pakai. Maklumlah padding nipis dan tak melekap dengan kemas kat muka. So, angin boleh masuk dengan lajunya. Ditambah ride dalam kawasan bandar yang panas, memang best la pakai helmet ni. Kepala tak la berpeluh dan rasa berat. Ops, jangan lupa kalau beli helmet ni beli sekali visor berkualiti dari BOGO. Beli yang tinted hitam bagi sejuk mata korang tu. Dan yang penting untuk mengelak segala habuk, tahik dan serangga daripada menerjah kat muka tu. Huhu. Harga helmet ni? Entah, aku tak pernah beli. Huhu. Area RM40 kot.

Helmet ni bagi aku sesuai la untuk jalan dekat-dekat, pergi pasar, ronda bandar dan pusing kampung. Buat jalan jauh aku tak galakkan lah. Buat masuk track boleh, itupun kalau korang memang tak kisah masuk hospital berbulan takpun masuk kubor terus jika berlaku eksiden. Heh!



Bersinar-sinar betul bila diambil gambar. Huhu.


Bahagian dalam kureng sikit. Harap pembuat helmet ni buatlah perubahan sikit.


Guna sistem D-Ring untuk mengikat tali. InsyaAllah selamat...



Thursday, 2 September 2010

Modenas Dinamik dan CT110 Review.


Gila lama aku tak update blog. Haha. Rasa malas dan tiada mood pula. Maklumlah, sibuk dengan School Based Experience di SK Clifford dan sibuk dengan hobi motor aku.

Nak cerita sedikit tentang dunia motor ni. Hari tu, member aku ada minta pendapat untuk dia membeli sebuah motosikal. Dia bercadang untuk beli motor Modenas CT110. Memandangkan aku sebelum ni tak pernah ambil port pasal motor Modenas, so aku buat sedikit kajian pasal motor ni di forum-forum dan internet. Antara motor Modenas yang aku familiar contohnya macam Kriss, Jaguh, GT128 dan skuter Karisma memandangkan motor-motor ni popular dan ada member aku yang pakai.

Lepas aku baca di forum-forum, barulah aku tahu sedikit sebanyak tentang Modenas. Mungkin ramai yang anggap Modenas hanya mengeluarkan motor biasa-biasa. Sebenarnya sebelum ini dan pada masa sekarang Modenas telah mengeluarkan beberapa motor yang berteknologi tinggi cuma mungkin kurang mendapat sambutan. Contohnya dulu Modenas telah mengeluarkan sebuah motor 2 stroke yang aku rasa memang terbaik! Ia adalah Modenas Dinamik 120. Spec yang ada pada motor ni memang boleh lawan Yamaha 125ZR. Cuma sayang motor ni dah stop production (sumber yang aku dapat). Tapi takper, masih ada stok lama di kedai motor. Yang secong hand pun ada. Barang rare ni, cepat rembat! Hehe.. Psss! Swing arm dia yang tak boleh tahan! Haha...


Terbaik dari ladang! Brek disc depan belakang.


Sekarang, Modenas telah mengeluarkan model-model berspec tinggi seperti GT128, CT110 dan Elegan 200. Member aku cadang nak beli Modenas CT110. Motor ni telah digunakan dalam perlumbaan CubPrix jadi ia membuktikan chassis motor ni stabil dan handling yang baik. Aku pernah follow motor ni, bunyi memang terbaik, padu dan sedap. Tangki minyak motor ni (5.3liter) terbesar dalam segmen motor 110cc dan Modenas menjamin setiap isian penuh boleh pergi sehingga 250km. Terbaik! Harga bermula RM3888.00 sememangnya paling berbaloi untuk moped 110cc. Spec yang ada pada motor ni aku tengok hampir sama dan setanding dengan motor 110 keluaran Yamaha, Honda dan Suzuki. So, sesiapa yang berbajet RM4000-4500 bolehlah riki ini motor.


Bahagian belakang cun! Ada handle balancer, agak panjang jadi gegaran kurang. Seat dua tone.

Modenas CT110 di Genting Highland. Kredit to andrewhtf (http://malaysianbikers.com.my)

Ok, ini review yang aku boleh buat melalui pembacaan sahaja. Aku tak pernah tunggang moped 110cc sama ada sendiri punya atau member lain. Jadi, apa yang aku review berdasarkan pendapat peribadi sahaja. Peace! Oh yer, member aku pakai sebuah motor 110cc, entah apa dia setting boleh maintain highway 130-140kmj dari Sg. Besi ke Ayer Keroh. Gillooss! Dan dah ada Modenas CT110 naik Genting Highland serta layan Klawang. Tabik!!!

Sokonglah barang Buatan Malaysia!