Tuesday, 27 April 2010

BIG di SK Lanai (Orang Asli)


Sebelum pergi... Muka segar lagi, dalam bas mabuk. Hak3!

Faham-faham jeklah maksud tersirat gambar nih. Ekeke!

Dikesempatan ini, dapat juga aku curi masa untuk menulis entry di blog ini. Haha... Minggu lepas, aku dan rakan-rakan lain pergi membuat program Bina Insan Guru di SK Lanai, Pahang. Sekolah ni merupakan sekolah orang asli. Bahasa yang mereka tuturkan pun aku tak berapa faham. Bahasa Semai kalau tak silap. Aku pula orang Jawa. Ceh! Apa kena mengena plak. Hehe…

Perjalanan memakan masa hampir satu jam lebih dengan menaiki bas. Kalau korang nak tahu, ni lah 1st time aku mabuk nak giler naik bas. Pehal entah hari tu boleh mabuk sampai merengkuk kat tempat duduk. Mungkin keadaan jalan yang berselekoh tajam. Masa balik aku tutup hidung dengan tuala sebab tak boleh tahan bau aircond, rasa nak muntah jek. Biasalah…naik motor mana ada aircond, ni tiba-tiba kena aircond tu yang mabuk. Haha…


Murid orang asli.

Ada apa kat Lanai? Di sini orang asli boleh dikatakan sudah maju. Kerajaan dah bagi macam-macam aku tengok. Rumah, jalan dan sekolah semuanya ada. Jadi, beruntunglah orang asli di Malaysia ni diberi perhatian lebih oleh kerajaan. Anak-anak orang asli lagi la beruntung. Pergi sekolah semuanya diberi bantuan. Baju, kasut, alat tulis dan makan minum pun diberi. Tinggal belajar jek.



Sepanjang program BIG ni, macam-macam kami buat. Gotong-royong, cat sekolah, buat mural, P&P dan sukaneka. Murid orang asli ni tak berapa nakal kalau nak bandingkan dengan orang kita. Kebanyakan murid orang asli ni bersikap pasif tapi lama-lama dah biasa barulah diaorang aktif. Tahap kognitif diaorang pun aku tengok dah maju. Tahun 1 dah pandai mengeja dan mengenal huruf. Oklah tu kan?


Kepulangan... Haha.

Jadi, aku pun tak tahu nak tulis apa lagi. Harap entry ni mampu membuka minda korang semua. Haha.. Ayat perasan giler. :P

Bahasa Semai: Bor=Bagus!

Monday, 26 April 2010

Karat Yang Semakin Berkarat.

Hurmmm... Apa dah jadi dengan pemilik blog ni yang telah membiarkan blog dia berkarat selamat hampir 3 minggu? Huh! Sebenarnya, aku sedang melalui saat-saat getir kesibukan yang giler nak mampus. Mungkin lagi 2,3 minggu baru aku dapat keluar daripada kesibukan ini. Ataupun mungkin cuti bulan 6 nanti baru aku dapat rileks sepuasnya. Kau sibuk apa Ayisy? Haha. Biasalah sebagai pelajar akan kata sibuk dengan kerja kursus, projek, perbentangan, aktiviti luar bersifat akademik, buat laporan, folio, kuiz... Pehh!!! Tapi bukanlah hidup aku diselubungi masalah semata-mata. Hari minggu aku tetap enjoy keluar pergi berkelah dan ride mengasah tayar motor di highwayyyy... Haha. Sebab tu lah aku sibuk memanjang. Sibuk dengan pelajaran+hobi. Barulah life namanya!!!

Apa-apa hal, tunggu akhir semester ni. Insyaallah aku akan update dengan entry pasal jalan-jalan cari makan, shopping, lepak dan sebagainya. Yeehhhh! Kepada rakan-rakan blog yang telah menghantar sebarang mesej atau komen, maaflah aku tak sempat membalasnya. Aku juga minta maaf kalau tak dapat membuat kunjungan balas. Apapun, korang tetap dalam ingatan. Peace! :)

Ok, ni aku selitkan satu gambar berkaitan aktiviti yang aku lalui sepanjang kesibukan ini. Hua3!

Monday, 12 April 2010

Ride To Bukit Tinggi.



Sabtu lepas aku dan member pergi Kuala Lumpur dan Bukit Tinggi. Saja jalan-jalan hujung minggu hilangkan bosan dan tekanan belajar. Tujuan utama aku pergi K.Lumpur adalah untuk cari barang motor. Aku rasa ramai kaki motor dah tahu apa itu Sentul. Kat Sentul ada deretan kedai motor yang bagi aku adalah syurga barang motor. Bila tengok deretan kedai motor membuatkan aku rasa macam nak beli semua benda kat situ. Heh!


Kat sini memang terlalu banyak pilihan yang mungkin tidak terdapat di tempat lain. Nak cuci mata tengok brader-brader superbike pun boleh. Barang pun murah-murah. Cuma keadaan di situ agak sempit dan ramai orang. Kena pergi awal pagi untuk mengelakkan kesesakan. Dan pastikan bawa duit lebih supaya tidak kempunan macam aku. Aku bawa duit cukup-cukup RM400 ingat nak beli helmet RM200+ jaket padding RM180. Sekali bila dah beli helmet kira balik duit tinggal RM180 cukup-cukup. Walaweh... Aku lupa asingkan bajet makan dan duit minyak. Sedih giler aku... Baru nak ride dengan jaket tapi tak kesampaian. Takpelah, lain kali pergi lagi. Huk3!


Balik daripada K.Lumpur, aku dan member ambil kesempatan mendaki Bukit Tinggi sebab kebetulan on the way jek. Jalan kat sini okeylah kalau nak buat lepas gian main koner cuma jarak dari lebuh raya Karak ke puncak Bukit Tinggi dekat sangat. Rasa macam tak puas. Keadaan jalan juga ada yang berpasir dan berbonggol. Kacau feel jek. Tapi jalan luas dan clear.



Nak masuk kawasan apa entah, bandar dia yang ada bangunan macam kat Perancis kot kena bayar RM10 manakala kanak-kanak RM8. Aku dan member tak masuk sebab masa mencemburui kita. Ceh! Bluwek! Padahal masing-masing sayang duit. Ekekeke! Takper, lain kali kalau naik Bukit Tinggi sediakan duit lebih untuk ke tempat tuh. Yeh! Kat sini juga ada tempat main golf, bowling dan naik kuda. Kalau korang kaya boleh la layan benda nih. Memang cantik tempatnya cuma tak sesejuk Bukit Fraser atau Cameron Highland. Kesimpulannya, okeylah tempat ni. Selamat bercuti dan selamat menghabiskan duit! Hak3!

Wednesday, 7 April 2010

Jam Casio G-Shock Pada Harga Mampu Milik.

Sampai bila ko nak cerita pasal jam ni brader? Haha. Mula dah terpengaruh dengan filem Adnan Sempit. Hehe. Straight to the tali jam.

Entry lepas aku ada buat review tentang jam yang berbaloi untuk dimiliki bagi sesiapa berbajet rendah. Kali ni aku nak buat review pasal jam Casio G-Shock plak yang berbaloi dibeli jika berbajet rendah. Jam G-Shock memang dah terkenal seantero dunia kerana ketahanannya. Malah jam ni telah dipakai oleh beberapa pelakon di dalam filem-filem aksi ganas seperti Mission Impossible, Training Day dan The Italian Job. Tapi kalau betul-betul nak jam yang tahan segalanya, apa kata korang pakai jam matahari? Cuma ambil sebatang kayu dan lihat kedudukan bayang-bayangnya. Hak3!

Kalau dilihat pada harganya, tak dinafikan jam G-Shock agak mahal bagi golongan bergelar pelajar. Tapi takper, berdasarkan pengalaman aku usha kedai jam, terdapat beberapa jam G-Shock model classic yang dijual pada harga bawah RM200. Walaupun model-model ini di antara G-shock paling murah, kualiti yang terdapat pada jam ni sememangnya terbaik. Orang kata alah membeli menang memakai.

Jam ni sesuai untuk aktiviti lasak. Jangan risaulah kalau jam korang terjatuh, termasuk dalam air, terpijak, masuk lumpur atau tercampak. Insyaallah jam korang tak nazak janji tak termasuk dalam lobang jamban. Kalau termasuk dalam lubang jamban, alamatnya biarlah jam G-Shock korang itu hidup di alam jambam bersama ketulan-ketulan pisang goreng berbau segar. Ekekeke!

Model DW-5600E.




Model ni antara model paling popular dan terawal G-Shock yang dikeluarkan oleh Casio. Reka bentuk yang ringkas, klasik, evergreen dan sesuai untuk semua golongan. Mempunyai fungsi yang cukup untuk kegunaan harian. Harga sekitar RM195-199 sahaja. Nak model yang menggunakan kuasa solar pun ada. Harga sekitar RM285-300. Agak mahal tapi berbaloi sebab tak payah risau bateri habis, cuma cas jek bawah cahaya matahari. Hehe...


Model DW-6900.




Model ni aku rasa lagi la popular di kalangan budak-budak sekolah dulu. Dulu masa sekolah aku admire giler jam ni. Tapi sampai sekarang tak terbeli-beli. Hehe. Fungsi yang terdapat pada jam ni lebih kurang sama macam model di atas. Bentuknya boleh dikatakan tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. Sekali pandang memang dah tau tu jam G-Shock. Harga? Sekitar RM198-200.


Model DW-6600.




Orait, model ni boleh aku katakan adik beradik kepada DW-6900 lain mak sama ayah. Ayahnya nama Casio maknya nama DW-6600. Bentuk hampir serupa dengan model DW-6900 cuma display jek lain. Model ni nampak simple sangat sesuai dengan orang yang simple-simple, low-profile mahupun peminat Simple Plan. Hahaha.. Harganya juga sekitar RM198-200. Pandai-pandai lah mengayat tokey kedai mintak kurang. Hehe..


Model DW-9052.



Kalau tak minat model-model di atas, apa kata tengok model ni pula. Rupanya yang hemsem lagi macho ni boleh dirisik pada harga sekitar RM200-240. Kat bahagian lug jam ni ada macam skru tapi aku tak pasti apekebendanya. Memang menampakkan jam ni berketul-ketul lah. Kalau korang pakai terus badan korang nampak berketul-ketul. Hehe.. Gurau jek.

Saturday, 3 April 2010

Review Jam Casio AE-1000W-1AV.


CASIO AE-1000W-1AV


Emmm... Dah lama aku tak tulis pasal jam. Tahun ni aku langsung tak beli jam walau satu pun. Mungkin bajet aku dah banyak habis untuk motor dan safety gear. Tapi itu tak bermakna minat terhadap jam tangan dalam diri aku hilang. Aku masih minat cuma duit tidak mengizinkan. Bila sebut pasal duit, tentu ramai orang macam aku yang duit cukup-cukup untuk hidup dan masih bergelar pelajar. Nak beli sesuatu yang kita minat terpaksa kumpul duit dulu baru boleh beli.

Jadi, mungkin anda di luar sana ada yang bercadang nak beli jam tangan tapi bajet terhad. Kalau bajet di antara RM50-200 dan mahukan jam yang original, tahan serta murah, jam tangan Casio lah jawapannya. Pengalaman aku memakai jam Casio tidak pernah mengecewakan. Aku masih lagi menyimpan jam Casio pertama yang aku beli pada tahun 2005. Dah dekat 5 tahun tetapi masih berfungsi dengan baik. Masa pakai dulu memang hentam jek. Pergi sekolah, jalan di bandar, masuk hutan, masuk kampung, buat tidur dan mandi (sekali-sekala) pun aku pakai. Hanya kehabisan bateri yang mampu menghentikannya. Ceh! Pinjam ayat iklan apa ekk aku pun lupa. Hahaha...

Cuma kalau beli jam tali getah tak kisah jenama apapun kena pandai jaga sikit la. Sebab tali getah ni lepas beberapa tahun dia senang putus. Jam Casio aku tali getahnya pernah putus. Tapi tu bukan masalah besar, pergi kedai tukar tali baru bawah RM10 dah dapat.

Hehehe. Ok, jauh plak bercerita. Sebenarnya, tadi masa aku surf internet aku terjumpa satu model jam Casio ni. Baru dikeluarkan pada bulan Februari lepas. Barang baru beb! Selepas aku usha serta meniliti jam ni daripada beberapa laman web yang dipercayai, aku rasa ini lah jam yang sesuai untuk golongan yang bajet rendah (pelajar) tetapi mahukan sebuah jam yang tahan, canggih, cantik, sesuai untuk semua keadaan dan pada harga yang berpatutan. Sebab kenapa aku cakap camtu?


CASIO AE-1000WD-1AV


Tengok jek rupa jam ni memang canggih. Jam ni jenis digital tetapi ada analog digital (jarum digital). Peww! Dah tu plak ada Time Zone World Map untuk waktu dunia. Dasyat-dasyat! Ceh! Ayat macam nak bakar member suruh beli. Hehe. Ketahanan untuk jam ni menyelam adalah 100m. Not bad. Dengan rupa yang sporty, kalis air 100m aku rasa jam ni sesuai untuk semua keadaan. Nak bawak pergi outdoor boleh, bawak pergi pejabat boleh dan bawak jumpa bakal mak mertua pun boleh. Mesti bakal mak mertua korang akan cakap "canggih siyut jam bakal menantu aku tu". Hak3! Lepas tu jam ni didatangkan dengan beberapa pilihan warna dan jenis tali. Ada tali getah dan ada tali besi. Tepuk poket tanya duit!

Harga? Haaa.. Ni yang buat aku terkejut. Jam ni dia punya canggih sekali pandang aku rasa harga area RM200-350. Tapi bila survey di beberapa laman web, harganya di antara RM110-140. Kalau banding dengan harga kedai tak jauh beza rasanya. Bagi aku dah cukup murah tu kalau nak dibandingkan dengan pakej yang ada pada jam ni. Tapi takper, ada masa aku cuba survey ini jam dan dapatkan informasi yang lebih tepat. Apa pun, jam ni memang antara yang terbaik untuk kategori harga bajet.

Oh ya, satu lagi. Jam ni bateri tahan 10 tahun. Lama punyerrr! Tak payah risau nak tukar bateri. Dan mungkin untuk menjimatkan tenaga bateri, jam ni menggunakan lampu LED. Ala, yang warna kuning macam jam digital zaman dulu-dulu tuh. Lampu LED taklah seterang EL light dan mungkin sesetengah orang akan menganggap ia sebagai satu kekurangan. Tapi bagi aku kalau setakat nak tengok waktu dalam keadaan gelap ok punyer. Huhu.

Orait, itu sahaja untuk entry kali ini. Hahahaha...!