Sunday, 28 February 2010

"Meleper" di Cameron Highland.


Eleh! Jakun giler dengan pokok teh. Hak3!

Haha. Cuti minggu ni memang dipenuhi dengan aktiviti melancong. Sabtu lepas pergi tengok gajah, Ahad pulak konvoi pergi Cameron Highland. Fuh! Minggu depan PBS bersama member di rumah kampung aku. Peh! Memang berjela-jela lah aktiviti keriangan aku. Hehe. Ni kira balas balik la sebab masa bulan satu asyik kuliah memanjang sampai tension.

Berbalik kepada cerita Cameron Highland, ni kali kedua aku pergi. Dulu masa rombongan sekolah, kali ni konvoi pula. Dia punya tahap best tuh, peh! Memang terbaik lah. Bermula pada jam 7.30 pagi. Macam biasa mula-mula slow, dah masuk jalan berbukit dan berselekoh masing-masing mula menyetankan motor. Pemandangan sepanjang perjalanan ke Cameron Highland memang cantik. Sejuk jek. Tapi malangnya di pertengahan jalan, kami terpaksa melalui jalan tidak berturap kerana belum siap. Ceh! Potong feel betul. Jalan tiada kenderaan lain jadi kami buat jalan tu macam kami punya jalan. Haha. Syok!




Gambar sepanjang perjalanan. Jalan tiada kenderaan lain, jadi boleh buat macam rumah sendiri.


Sampai jek Cameron Highland, kami lepak di Gunung Berinchang untuk menikmati pemandangan ladang teh BOH. Cuaca takdelah sejuk sangat. Mungkin akibat global warming kot. Kat sini kami jumpa geng superbike, siap bawa isteri tu. Peh! Sweet giler. Aku kalau nak kahwin nanti nak cari isteri yang mempunyai hobi sebagai rider jugaklah. Kah3! Boleh konvoi motor sama-sama. :P Hehe. Puas bergambar berlatarbelakangkan ladang teh yang tinggi nak mampus tuh, kami pun bergerak ke gerai jual strawberi. Beli la strawberi dua tiga bungkus. Budak jakun strawberi la katakan.


BOH Tea Centre.

Puas beli strawberi, kami makan tengah hari. destinasi seterusnya kami ke MARDI. Di sini terdapat pelbagai jenis bunga dan tanaman seperti ros, kekwa, strawberi, tomato, anggur dan juga kobis. Ni la pertama kali aku sentuh pokok strawberi dan tomato. Hehe. Kat taman bunga masing-masing terus bertukar daripada seorang rider kepada mat bunga. Hak3! Tak boleh blah. Tapi cantik bunga-bunga kat sini. Bayaran masuk untuk pelajar RM1.50 sahaja. Sepanjang perjalanan, kami terserempak dengan beberapa geng rider antaranya dari Ipoh. Aku respek kat geng dari Ipoh tu sebab ada dikalangan rider mereka daripada golongan orang dewasa. Semangat! Huhu.


Pokok strawberi.

Dalam perjalanan pulang, memang sakit tangan aku tekan brek jek. Tayar pun bau hangit. Jalan agak sempit dan selekoh agak berbahaya. Jadi kena hati-hati sikit. Dalam pukul 6.30 petang kami selamat tiba di IPG. Perjalanan hari ni memang memuaskan dan dapat melupakan segala masalah dalam kepala hotak. Hehe. Semalam rempit dengan gajah, hari ni rempit dengan motor pula. Haha. Ok, sekian sahaja laporan tak rasmi untuk perjalanan ke Cameron Highland hari ni. Assalamualaikum.

Amende lah yang aku buat tuh?

*Tajuk "Meleper" itu hanyalah tajuk semata-mata. Kami tak "meleper" sampai koner baring. Jauh sekali cecah lutut. Jangan sesekali ambil risiko. Nak meleper sila ke trek. Tunggang dengan selamat. Ingatlah orang tersayang. Hehe.

Saturday, 27 February 2010

Jom Merempit Bersama Gajah!


Tu dia! Masa mula-mula masuk. Huhu.


Fuh! Dekat seminggu seh aku tak update blog. Berhabuk dan bersemut dah blog nih. Hehehe. Maklumlah, minggu ni asyik sibuk jek. Keduniaan betul. Hahaha. Tadi, aku bersama ahli Pengakap IPGKTAA pergi bercuti ke Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah, Pahang. Pergi percuma jadi aku apa lagi layan! Siap naik bas Scania baru tuh. Ceh! Tu pun nak cerita.

Ada apa kat tempat ni? Dah nama pun gajah mestilah ada gajah. Sorry la aku tak dapat bagitahu kat mana tempat ni sebab dalam perjalanan aku tidur jek. Bangun-bangun dah sampai. Balik pun sama. Hak3! Tapi mungkin area Bentong dan Raub Pahang. Nak pergi korang search jek kat internet "Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah. Jabatan PERHILITAN. Kuala Gandah, 28500 Lanchang". Lanchang tu kat mana ekk? Adeh! Sengal tul aku. Tu lah asyik tidur jek dalam bas. Kat dah tak dapat ilmu macam mana nak pergi ke tempat ni. Huhu.

Besar giler tengkorak gajah!

Sampai jek kat tempat ni, kami dibawa masuk untuk menonton video pasal gajah. Habis tengok video, kami dibawa melihat gajah. Kat tempat ni ada berbelas ekor gajah. Ada kecil dan ada besar giler. Masa ni, aku berpeluang melihat gajah berak. Gajah punya tahi peh! Macam nasi 3 pinggan. Kalau dia kencing plak waduh! Macam air paip sebaldi. Hahaha. Lepas tu kami diberi peluang bagi makan gajah. Cuak seh bab nih. Dalam hati memang tawakal jek lah kalau tangan tu kena sedut belalai gajah. Wakakaka!

Sang gajah terkena flu, pilek tiada henti-hentinya!!! Nyanyi ikut lirik lagu Shin Chan dalam BM. Hak3!

Ni anak gajah.

Kemudian, saat yang dinantikan iaitu naik gajah. Ceh! Padahal dalam hati cuak. Ekeke! Duduk atas badan gajah memang tak boleh blah. Rasa tak stabil jek. Geli-geli sikit. Haha. Rasanya kena pasang fork stabilizer kat kaki gajah tuh. Hihi. Ngarut dah.

Rempit dengan gajah!

Akhir sekali, aktiviti mandi bersama gajah. Yang ni aku tengok jek lah. Hehe. Apa pun, kalau korang inginkan kelainan dalam percutian, apa kata pergi sini. Komfem best! Oklah, tu jek aku nak cerita. Esok Insyaallah aku ride ke Cameron Highland kalau takder aral melintang. Doakan keselamatan aku yer. Bye!

*err..salah satu gambar aku ambil dari FB budak IPGKTAA. Sory yek! Hehe.

Monday, 22 February 2010

Konvoi Merentas 5 Negeri.

Petronas Ayer Hitam, Johor. Jam 8.00 am.

Puas, seronok dan mengasyikkan adalah perkataan yang boleh digambarkan semasa konvoi pulang ke IPGM semalam. Konvoi kali ketiga untuk tahun 2010 ini. Disertai oleh budak batch aku, junior dan senior dari Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Perak dan Kedah. Perjalanan bermula dengan 3 orang termasuk aku dan memulakan perjalanan melalui Lebuh Raya PLUS Ayer Hitam, Johor. Pada awal perjalanan motor aku agak semput, nak cecah seratus pun payah. Mungkin belum panas lagi. Dah sampai Melaka baru boleh tekan 110-120 kmj. Tu pun kena cucuk motor member. Hak3! Motor stendet la katakan, nak wat camne.

Berhenti rehat sambil menunggu rakan lain tiba.

Sepanjang perjalanan aku nampak banyak polis kat tepi jalan. Mungkin untuk memantau keadaan lebuh raya yang dijangka sibuk sempena Raya Cina lepas. Sampai jek Simpang Ampat Melaka, aku terus berkumpul untuk tunggu member lain.

Perjalanan diteruskan menuju Kuala Lumpur. Mula-mula slow tapi lama-lama boleh plak sorang-sorang berembat. Harammm… Hahaha. Lalu highway mana boleh tahan bawak 100kmj yer tak. Semasa di K.Lumpur, salah sorang member tayarnya bocor kena cucuk paku. Tayar baru tu weh! Hehe. Nasib baik tubeless boleh tampal jek. Sory Fiq aku cerita kat blog aku. Kih3!



Masuk jek Karak, ok lagi. Lepas rehat di Genting Sempah, masing-masing mula sasau uji motor masing-masing. Corner sedap la katakan. Tinggalah aku dengan beberapa rakan lain yang bermotor tak laju ni. Tapi feel gak main corner sambil berangan macam bawak superbike. Hak3! Kurang asam jawa betollah. Paling dasyat seorang senior aku, pakai Kriss 110 jek, tapi boleh berembat dengan 125z dan 135lc. Dia punya laju cam syaiton. Sayup aku tengok diaorang kat depan.

Cececeh! Konon-konon snap padahal buat-buat jek. Haha.

Masuk jek jalan biasa di Bentong dan Raub, barulah masing-masing menunggang dengan sopan. Akhirnya kami sampai di IPG tercinta pada pukul 4.30 petang. Perjalanan memakan masa lebih kurang 8-9 jam yang memahat memori indah. Chewah!

Saturday, 20 February 2010

Sekali Lagi Puaskan Nafsu Makan!

Sebelum dibuka.

Entry ini adalah entry saja-saja. Nak bagi meleleh air liur siapa yang tengah lapar. Hahaha. Tadi entah kenapa tiba-tiba aku rasa nak bantai Double Cheeseburger kat McD. Jadi aku beli dan bawa pulang. Mula-mula nak try drive thru tapi disebabkan aku hanya bawak Honda Jazz eh bukan, Honda EX5. Jadi beli kat kaunter jek lah. Huhu.

Selepas dibuka.

Aku suka burger. Siapa suka burger? Yeh! Kita geng! Huhu. Kalau kat kampus selalu aku bantai burger tepi jalan. Kalau kat rumah aku bermewah-mewah sikit sebab kat rumah makan free. Hihihi. Aku nak buat sedikit review pasal burger di McD. Paling aku suka adalah Double Cheeseburger. Nyum3! Kalau perut korang mempunyai ruang yang besar, boleh ambil Big Mac. Kalau tu pun tak mengenyangkan korang, baik korang makan check perut tu mana tahu ada cacing. Haaaa! Ayok! Tak tau!

Kentang goreng.

Hahahaha! Cute Burger!

Rasanya? Emmm... Lembut, lemak dan sedap! Dia punya cheese.. Waduh! Gawat! Ora doyan? Hahaha. Ngomong jowo la pulak. Mungkin korang tertanya kenapa aku asyik makan best-best. Sebenarnya masa kecil-kecil dulu aku tak dapat makan macam ni. Duit takder. Nak beli KFC satu set pun berkira-kira. Lepas jek sambung belajar, baru ada duit. Tu yang habis semua jenis warong, restoran, fast-food dan kedai aku bantai. Tu pun masa cuti jek. Huhu.

Ok, tu jek nak cerita. Esok aku nak balik. Dua minggu lepas tu balik lagi. Aku dan member buat Pengalaman Berasaskan Sekolah di rumah aku. Hahahahaha! Mintak-mintak best! Bye!

*kecik-kecik dulu aku takut tengok patung badut McD kasut besar tu. Sampai nak nangis kalau nampak kat TV. Harammm betul minatang tuh. Sekarang pun aku tak suka tengok patung tu. Lain macam seh. Ish3!

Friday, 19 February 2010

Puaskan Nafsu Shopping dan Makan!


Salam semua. Sekarang dah masuk setengah minggu kita cuti. Bagi aku cuti kali ni aku paling kurang berjalan-jalan. Hahaha. Duduk rumah jek. Paling jauh pun aku lepak Melaka. Mungkin aku dah bosan kot jalan-jalan area selatan Malaysia ni. Dan ditambah keadaan aku yang kurang sihat ni (selesema) jadi mood nak enjoy tu kurang. Tapi apapun, Rabu lepas aku pergi Melaka memang berbaloi lah. Puas jalan-jalan, shopping dan makan-makan.

Banyak-banyak tempat shopping kat Melaka ni, paling best bagi aku adalah Dataran Pahlawan Melaka Megamall. Tempat ni satu tingkat lebih sikit jek. Tapi pilihan memang terbaik lah. Sejak tahun 2008 lagi kalau aku nak cari baju formal untuk kuliah dan majlis rasmi, aku akan cari di sini. Selain banyak pilihan dan kualiti terbaik, harganya memang murah kalau pandai cari. Semalam aku agak terkilan masa nak beli tali leher kat salah sebuah butik. Cutting dan style memang cun habis tapi sayang ia diperbuat daripada sutera. Aiseymen..harammmm! Hehehe.

Sebenarnya baju yang aku cari ni ada kat K.Lumpur dan Johor Bahru cuma aku tak suka pergi situ. Jalan sibuk nak giler dan pening kepala aku. Melaka ni sesak-sesak pun trafik lancar dan kalau sesat pun pusing-pusing dalam Melaka gak. Hehehe. Tu yang best kalau pergi Melaka. Ok, lepas dapat cari baju, aku teman member aku ni cari glove kat Malim Jaya. Pusing punya pusing jumpalah sebuah kedai motor yang jual glove. Banyak gak pilihan, jenama Alpinestar pun ada tapi yang tak ori la. Kualiti aku tengok lagi baik daripada sesetengah jenama ori. Sampai aku pun terbeli. Hampeh tol. Hahaha. Nak beli yang ori makan ratus ringgit. Takkan naik Honda EX5 pakai glove RM700? Hehe. Buang karen jek lah.

Sepanjang perjalanan di Melaka dan Batu Pahat, aku bantai makan fastfood dua kali. Satu kat A&W dan satu kat McD. Memang aku bantai puas-puas sebab tak dapat masa belajar. Hahaha. Blurpp! Alhamdulillah. Hihi. Sebenarnya aku makan kat A&W ni sebab dah lama tak makan kat sini. Ingat dulu kecil-kecil selalu makan kat A&W Batu Pahat. Tapi sekarang dah takder. Dah berapa tahun dia tutup. Dulu masa kecil-kecil suka makan dia punyer wafer tengah-tengah ada ais krim. Ummmmmpp!

Esoknya, aku bantai makan kat The Chicken Rice Shop. Nasi ayam di sini memang sedap. Aku paling suka benda alah yang berbentuk cup tuh. Sedap sehh! Aku cadangkan kalau korang dah bosan makan nasi ayam kat kedai, apa kata cuba kat The Chicken Rice Shop pula. Memang best!

Nyum3!

Ok, tu jek kisah aku sepanjang cuti seminggu ni. Ahad ni dah nak merempit balik. Kuliah dua minggu lepas tu balik kampung lagi untuk SBE! Weeeeee! Syoknya! Hahahaha! Kepada pembaca, ambillah waktu cuti sebegini untuk merehatkan minda dan berjalan-jalan. Tapi biarlah berpada-pada dan berbelanja ikut kemampuan. Jangan sampai berhutang dan kalau boleh simpan sedikit duit tu di dalam bank. Peace!

Monday, 15 February 2010

Honda Cub Si Motor Klasik.


Honda Cub. *sumber dari wikipedia.

Siapa kat sini minat motor? Tak kisahlah motor kapcai ke, motor besar ke mahupun motor mainan. Kalau sebut Honda Cub aku rasa ramai atok-atok kat luar sana tahu. Haha. Budak-budak muda pun ramai yang minat. Honda Cub ada macam-macam jenis sampai aku sendri pun tak tahu semua. Antaranya ialah Honda C50, Honda C70 dan Honda C100. Honda Cub kau jangan main-main. Hari tu masa aku lepak kat Genting Sempah aku nampak sorang brader naik motor Honda Cub jenis apa aku tak pasti. Peh! Respek siyut! Honda Cub lalu highway yang berbukit. Hebat! Kalau motor korang kena tapau dengan Honda Cub baik masukkan tayar motor tu dalam lobang jamban jek lah. Hihihi.

Haa.. Yang ni kepunyaan arwah atok aku. Kalau ada duit tak guna rasanya nak modi lah motor ni. Kasi airbrush mesti smart.

Baru-baru ni aku usha website Honda dan terjumpa satu perkara yang begitu menarik perhatian aku. Satu projek bernama Love Cub 50 Project. Lebih daripada 60 buah motor Cub Honda yang telah dihias dipamerkan di Pusat Seni Mori Galeri dari 26 Jun - 5 Julai 2009. What? Ceh! Dah lama rupanya. Bila tengok gambar motor Honda Cub kat situ, peh! Cun sehh! Serius kalau ada kat Malaysia aku sanggup kumpul duit nak beli. Tapi kalau harganya RM5000 jek lah. Hehehe.

Bila tengok Honda Cub kat website tuh smart nak mampos, terus aku teringat Honda Cub arwah atok aku dulu. Tak tahu lah motor tu hidup lagi ke tak. Seingat aku 3 tahun lepas hidup lagi tapi masuk gear 3 terus mati. Huhu. Apapun, jom layan gambar Honda Cub tuh. Sure korang meleleh punyerlah. Haha. Ok, di sini aku selitkan beberapa gambar Honda Cub 50 yang telah dimurtadkan menjadi sebuah jentera yang begitu anggun. Huhuhu.

gambar kredit kepada : asianbeat.com dan autointell.com

Untuk lebih banyak lagi gambar masyuk, sila layari website ini!!!

Saturday, 13 February 2010

Tisu Isotonik Revive!


Ok. Sekarang aku berada di rumah. Rileks gak lah tapi kadang-kadang bila terfikir pasal kerja kursus dan kerja yang perlu disiapkan terus terbantut mood rileks aku. Huh! Takper Ayisy kau buat bodoh jek dengan keadaan itu. Lagi 3 minggu cuti lagi kan. Hahaha.

Sebenarnya nak cerita satu menda nih. Disebabkan takder benda nak cerita jadi terhasillah cerita ni. Hehe. Semalam masa dalam perjalanan pulang, aku singgah jap lah kat stesen minyak area Sungai Besi. Tengah sedap lepak-lepak hilangkan sakit ^%^$^*, aku ternampak Revive tengah buat promotion. Tak tahu apa tu Revive? Ala Revive air isotonik tuh. Dia bagi air percuma secawan. Aku pun apa lagi rembat la secawan. Gulp-gulp habis secawan. Hahaha.

Lepas jek habis minum air tuh tiba-tiba ada seorang pekerja Revive datang kat aku dan bagi tisu. Dia cakap "tisu" dengan senyuman yang amat mesra. Hihihi. Well, tisu yang dia bagi tu bukan tisu 20sen bai tapi tisu Revive! Ya! Tisu Revive! Haha. Saja bagi kepoh. Aku bukak jek tengok ada tisu lain macam seh. Basah-basah pastu wangi. Dalam hati ni tisu isotonik juga ke? Huhu.

Aku pun yang sungguh teruja terus test pakai kat muka. Wahhhhhhhhhh! Bila disapu kat muka jek terus rasa sejuk seperti baru mencuci muka. Haha. Cerita nak lebat. Tapi memang best lah pakai tisu tu. Muka rasa bersih, sejuk dan segar jek. Bukan macam tisu biasa. Ditambah keadaan muka aku masa tu berpeluh dan kepam. Yelah kalau naik motor komfem muka kepam. Hahaha. Jadi, ia sesuai untuk orang yang naik motor 7-8 jam bermuka kepam. Hik3!

Tapi benda ni ada jual ke kat kedai? Rasa macam tak pernah nampak jek. Takpelah. Nak cerita pasal konvoi balik kampung hari tuh plak. Rugi la plak tak ambil gambar satu pun. Kamera takder, handphone plak bateri low. Hampeh tol. Sepanjang highway PLUS jem taknak panjang plak. Berkilo-kilometer siyak. Nasib baik motor aku kurus. Kesian korang yang bawak kereta, dah la kena bayar tol pastu tersekat tengah jalan. Lain kali join budak-budak naik motor yek. Selain percuma, jimat dan boleh cilok ia juga melatih punggung anda untuk tidak sakit semasa duduk dalam keadaan yang lama. Sekian terima kasih. Hahaha.

Thursday, 11 February 2010

Esok Balik Weh! Hahaha!

Cececeh! Muka nak happy.

Esok balik kampung. Setelah dua bulan lebih aku menunggu, akhirnya kau tiba jua. Seksa hati ini sungguh perit untuk dihadapi. Eh! Stop-stop! Ceh! Blah la ko Ayisy nak jiwa-jiwa plak. Hak3!

Hati tengah berbunga riang ni. Esok balik weh! Rasa macam dah lama tak cuti jek. Sampai perut tak rasa lapar jek. Nikmat giler perasaan bila dah nak cuti ni. Haha. Kena panggil pergi dewan tengah-tengah hari buta pun hati rileks jek walaupun tengah tidur masa tuh. Nak cuti punya pasal hati tetap happy weh. Hak3!

Cuti ni nak buat apa? Apa lagi kalau bukan menghabiskan duit yang sudah berkepok dikumpul sepanjang bulan Januari lepas. Lupakan segala masalah, tekanan perasaan dan segala rasa yang dianggap boleh menjejaskan kepala hotak ni. Yabedabeduuuuuu!

Tuesday, 9 February 2010

Apa Nak Buat Kalau Murid Ter... Dalam Kelas?


Gambar Hiasan. Seronok betul budak-budak ni ambil gambar.

Korang masih ingat tak masa mula-mula korang masuk tadika atau darjah satu? Apakah perasaan korang masa tu? Nak menangis? Nak melalak? Nak terberak? Nak terkencing? Atau rasa nak mengurat cikgu dalam kelas tu? Hehe.

Selalunya bila budak darjah satu masuk, macam-macam perangai pelik keluar. Ada yang menangis, meraung, nak ikut mak ayah balik, guling-guling atas lantai dan paling sadis terberak dalam seluar. Ini kes paling menggerunkan para guru. Kalau anak murid korang terbuang air besar dalam seluar, peh... Mesti pening kepala nak settle. Aku tak boleh bayangkan. Janganlah nanti kat sekolah tengah mengajar tiba-tiba ada anak murid buat muka berkerut semacam. Tengok-tengok dah... Ekkkk!

Itu kes kalau terbuang air besar. Kalau termuntah satu hal gak. Habis kotor lantai dengan muntah tuh. Siapa nak bersihkan? Kalau suruh budak-budak bersihkan ok lagi. Kalau masing-masing geli, nak tak nak cikgu gak kena bersihkan. Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....!

Selalunya murid yang tak mempunyai keyakinan yang tinggi ketika di bilik darjah akan ditemankan oleh ibu bapa mereka. Ibu-ibu akan duduk di bahagian belakang kelas atau luar bilik darjah untuk teman anak mereka yang takut tuh. Kaum bapak-bapak pula akan berbincang hal negara di luar kelas. Keadaan ni berlaku semasa di awal persekolahan. Kesian kat cikgu mesti rasa lain macam bila mengajar. Silap-silap ibu bapa murid yang belajar. Hehehe.

Gambar Hiasan. Seronok betul budak-budak ni ambil gambar. Hak3!

Aku dulu masa mula-mula tadika ada gak rasa sedih bila kena tinggal dalam kelas dengan mak ayah. Tapi tahan jek beb sebab lelaki kan takkan nak nangis. Masa mula-mula tadika ada sorang mamat tu suka cubit aku. Apehal entah. Aku diam jek sebab takut. Ceh! Agak biadab gak arr mamat tuh. Hak3!

Sory lah entry ni merepek sikit. Tadi ke apa pensyarah aku cerita pasal ragam budak-budak sekolah terus jadi bahan untuk blog aku nih. Hihihi. Aku tengah tension ni. Esok ada kuiz, nak hantar kerja kursus, ada kokurikulum dan perbentangan. Adehh. Jumaat ni dah nak merempit balik, tak tahulah ada stok tenaga ke tak untuk rempit balik nanti. Emmmm…

Pasal kes murid tu, pandai-pandai la cikgu uruskan. Aku pun kalau kena nanti mampos....! Hak3! Ok, bye!

Sunday, 7 February 2010

Langgar Peraturan Memang Best! Haha.


Gambar Hiasan.

Entry lepas aku ada cerita pasal hukuman masa di sekolah. Jadi kali ni aku nak kongsi sedikit apakah kesalahan yang sering dilakukan oleh aku dan member-member semasa di asrama sekolah dulu. Hahaha. Ni kira entry pecah tembelang nih. Dulu pecah kat perut jek, kali ni terpecah kat mulut plak. Kih3! Biasalah kan sebaik-baik orang pun mesti buat kesalahan. Tak syok lah kan hidup ni kalau asyik ikut peraturan jek. Jadi masa zaman sekolah terutamanya di asrama, banyak kalilah aku dan member buat salah. Ada yang kantoi dan ada yang terlepas. Huhu.

1. Chow/Fly. Untuk fly waktu malam, sejujurnya aku cuma pernah buat sekali jek sepanjang 5 tahun duduk asrama. Peh! Skema gila lu Ayisy. Haha. Tu pun tak habis fly sebab baru sekerat jalan dah jumpa anjing. Binawe anjing boleh lepak kat tepi jalan pastu mengaum tak tentu pasal. Takut nak lalu terus patah balik. Haha. Kalau fly waktu siang banyak kali. Pergi minum kat warong cikong lah. Beli jajan kat kedai lah. Ni semua tak pernah kantoi. Ampun cikgu!!! Hik3!

2. Masuk asrama waktu kelas. Ok, ni antara kesalahan paling femes lah. Tapi aku tak pernah kantoi gak sebab dibuat dengan penuh hati-hati dan berstrategi. Kih3! Punca balik asrama adalah mungkin tertinggal buku, nak salin baju PJK dan banyak lagi. Sekali lagi ampunn cikgu!

3. Tak pakai baju batik. Macam biasa, kalau nak outing mesti kena pakai baju batik kan. Tapi serius, sepanjang aku duduk asrama, tak pernah sekali aku dress up kat mall pakai baju batik. Hihihi. Pernah sekali warden bertegas dan aku pun pakai jugaklah baju batik tapi bila keluar jek pagar terus tukar baju lain. Ya Allah! Cikgu, sekali lagi saya mintak ampunn! Hehe.

Ececeh! Konon baik la tuh. Hak3! Eh! Aku pakai jam Swatch Skin RM19 tu. Agggghh! Mana jam tuh. Kenangan-kenangan!

4. Tidur waktu prep. Aku kalau tak tidur kejap waktu prep tak sah. Masuk jek bilik prep pukul 2.30 mesti tidur dulu. Dia punya nikmat tidur waktu prep memang sedap dowh. Lepas setengah jam tidur baru la dapat kekuatan tambahan untuk meneruskan pembelajaran. Ecececeh! Waklu! Yang ni selalu kantoi la. Hehe.

5. Bawa benda haram. Benda haram seperti radio, walkman dan handphone adalah barang panas yang selalu dibawa pelajar ke asrama. Termasuk aku lah. Haha. Aku selalu bawa walkman. Tapi sepanjang duduk asrama sekali jek kantoi masa sportcheck. Hehe. Aku cam cikgu yang rampas walkman aku tuh. Takper, panjang umur kita sama-sama jadi cikgu yer cikgu. Hik3! Nasib baik walkman kena rampas seminggu jek. Fuh!

6. Curi makan waktu prep. Tengah feel study tiba-tiba perut lapar. Bila lapar mula la terhendap-hendap tengok bilik warden line clear ke tak. Line clear aku dan member chow pergi kantin. Kena nasib tak baik jumpalah dengan Pengetua dekat kantin nanti. Huhu. Buat muka tersengih sambil makan bila terpandang Pengetua atau guru lain. Comel jek kan?

7. Conteng dinding/katil. Dulu masa zaman aku musim conteng perkataan "Ayisy Was Here 2002" kat katil atau dinding. Macam haram jek perbuatan ini. Haha. Takpun "Abu & Siti Love 4Ever". Lagi la haram! Hehe. Konon-konon nak buat tanda kenangan la. Tapi best gak perbuatan ini. Hihi. Tahun lepas kalau tak silap aku datang asrama. Aku terjumpa bekas contengan yang aku buat masa sekolah dulu. Fuyoh! Kenangan abadi tuh.

Wuii!! Bangun prep wuii! Hehe.

8. Main hoki dalam dorm. Dulu aku join gak main hoki dalam dorm. Ambil hanger baju pastu sebiji bola main dalam dorm. Memang dajal tol lah. Hanger baju pun boleh jadi stick hoki. Hak3! Pastu main perang-perang interdorm guna bantal. Budak Dorm A senyap-senyap bawa bantal dan serang Dorm C. Memang riuh la dengan adegan serang-menyerang. Pernah sekali tu aku dengar cerita budak Dorm C kantol main perang-perang dengan warden. Sorang-sorang kena tempeleng dan salah sorang pelajar terpusing badan masa kena tempeleng. Mangsa-mangsa adalah member aku. Ups! Marah kang member aku tu kalau ungkit pasal nih. Haha.

9. Buli junior. Buli ni macam-macam kategori. Tapi yang ringan-ringan jek lah budak selalu buat. Macam suruh tolong gosokkan baju, ambilkan makanan masa makan dan pasangkan cadar. Yang aku pernah buat adalah suruh junior ambilkan makanan sebab aku malas nak beratur. Ekkk! Dah taubat dah. Haha.

Bagus budak asrama aku dulu. Rajin belajar. Hihi.

10. Bela rambut. Ni aku tak buat la. Tapi budak-budak asrama yang buat. Haha. Sampai satu tahap warden potong rambut budak-budak yang panjang. Hihi.

11. Aku dah tak ingat dah apa lagi. Mungkin korang ada pengalaman yang nak dikongsi? Sila-silakanlah. Hihi.

Friday, 5 February 2010

Musim Kasut Ketika Zaman Sekolah

Tu dia! Aku sedang memakai kasut Vans. Haha. Zaman muda remaja dulu nih.

Hai! Sekadar ingin mengenang kembali zaman sekolah dulu. Siapa di sini sekolah menengah era awal 2000-an? Bagi aku budaya remaja masa tu best sangat. Sampai aku terpengaruh. Huhu. Memang meriah la zaman tu dengan hip hop lah, breakdance lah, graffiti lah, skin head dan punk. Sampai ada pelajar yang cakap "aku nak join *&^%&, ok tak?". Takpun ada yang pernah cakap "aku dulu budak *&^&$, tapi sekarang aku budak #%%^". Peh! Meriah! Haha. Sekarang? Aku dah tak nampak dah. Tak tahulah sekarang budaya apa yang menular dalam kalangan remaja.

Sebenarnya aku nak cerita pasal budaya kasut jek. Hehe. Bermula Tingkatan Satu jek aku dah mula ambil port pasal kasut apa paling musim masa tuh. Jadi, aku nak kongsi sikit pasal kasut apakah yang menjadi musim masa zaman sekolah aku dulu. Huhu.



1. Adidas Superstar. Masuk jek asrama masa Tingkatan Satu, berlambak kasut Adidas Superstar senior di dorm. Kasut ni ada trademark tersendiri iaitu mempunyai hujung seperti kulit kerang. Masa tu budaya Hip Hop tengah hot. Memang masing-masing melaram kasut nih. Aku cuma tengok jek lah. Nak beli tak mampu. Huhu.



2. Adidas Stan Smith. Lepas jek musim kasut Adidas Superstar, Adidas Stan Smith pula ambil alih. Kasut ni aku tengok memang style dan simple. Tapi ada satu yang jenis krek-krek tu comel jek kalau siapa pakai. :P



3. Nike Air Force. Kasut ni pernah jadi kontroversi kerana ramai pelajar pakai sebagai kasut sekolah. Huhu. Kasut ni simple jek. Ada lambang Nike besar di tepinya. Lama gak musim kasut ni seingat aku lah.

4. Kasut skateboard. Kasut skateboard start musim bila, aku tak pasti pula. Yang penting zaman tu jenama seperti Etnies, DC, Vans, Emerica, IPath dan Osiris menjadi kegilaan budak-budak. Daripada baju, seluar sampailah kasut mesti ada jenama skateboard. Aku tak terkecuali terpengaruh sikit. Ada la beberapa kali beli kasut skateboard jenama Etnies dan Vans. Huhu.



5. Converse. Jenama kasut ni memang evergreen. Sampai sekarang aku pakai terutamanya semasa merempit. Haha. Masa sekolah dulu Converse ProStar, All Star dan Jack Purcell tengah hot. Ditambah lagi boleh pakai sebagai kasut sekolah, trend kasut Converse menjadi-jadi. Sampai ada kes kecurian kasut. Huhu. Memang giler lah. Orang lain kasut sekolah RM20-40 jek, tapi budak yang pakai kasut sekolah Converse paling-paling pun RM70. Dasyat-dasyat! Aku tak terkecuali! Hak3!

Aku rasa tu jek lah kot kasut-kasut yang menjadi sebahagian daripada budaya pelajar masa zaman persekolahan aku dulu. Bila dikenang, aku tersenyum. Indah betul zaman sekolah. Bila pergi shopping, nampak jek kasut-kasut tersebut di kedai mesti aku teringat zaman sekolah dulu. Haha.

gambar kredit kpd: kicksonfire.com, sneakerfiles.com, www.eukicks.com, nicekicks.com, decademailorder.com

Tuesday, 2 February 2010

Jenis Hukuman Masa Sekolah.


Semasa bergelar murid sekolah rendah, apa yang selalu kita fikirkan? Yang aku selalu fikirkan dalam kepala hotak adalah bermain, makan jajan, sekolah dan kerja rumah. Isnin sampai Jumaat sekolah. Hari minggu main. Haha. Seronok masa kecil-kecil tak payah fikir pasal duit, kos hidup dan makan-minum. Apa yang kita pakai pun tak kisah. Nak smart, nak comot, nak pakai seluar ajek... Rileks...! Huhu.

Tapi satu jek yang menjadi igauan semasa sekolah rendah. Kena denda dengan cikgu. Denda atau hukuman ni ada macam-macam jenis. Ada kena rotan, ketuk ketampi, jemur tengah panas, cubit, tampar, berdiri atas kerusi/meja, keluar kelas, kena balik lambat, tak boleh keluar rehat dan sebagainya lah. Aku nak cerita sedikit mengenai pengalaman aku kena denda nih. Aku rasa ramai diantara korang semua pernah kena kan walaupun korang baik tahap nak mampos masa sekolah dulu. Hahah!


1. Kena rotan/sebat. Ini merupakan hukuman paling kontroversi punyer. Zaman sekarang, guru silap rotan boleh kena saman. Cam syiall jek budak zaman sekarang. Jambu giler dah kena rotan pastu main saman. Aku dan member dulu kena rotan dengan cikgu rileks jek. Takder nak ngadu-ngadu. Masa sekolah rendah kena sebat kat tangan jek lah. Sekolah menengah ada la beberapa kali kena sebat kat tut tapi jenis biasa-biasa jek. Bukan jenis kena tonggeng pastu cikgu disiplin rotan guna rotan besar. Hehe.

2. Cubit. Ini masa sekolah rendah aku ingat lagi masa Matematik. Tak siap kerja rumah kena cubit kat badan. Dia punyer kaw kalau kena cubit masa berdiri sampai terjinjit-jinjit wa cakap lu. Hihi. Kesan cubitan yang comel pasti ada di badan. Kalau kena cubit kat side burn mak aih... Hanya Tuhan yang tahu azabnya.

3. Ketuk ketampi. Haha. Yang ni wa cakap lu kalau kena 50 kali komfem korang punyer peha bengkak sampai tak boleh berak. Nak jalan kengkang jek. Aku ingat lagi masa aku fail BI masa darjah 5 kalau tak silap. Kena ketuk ketampi sampai gigil kepala lutut. Esok bangun tido jek, terus jalan kengkang. Hiihi.. Tapi aku rasa ketuk ketampi bagus untuk membina otot yang mantap di bahagian peha. Hehe.

Hahaha. Gambar hiasan. Tengok member aku dua orang yang tinggi tuh. Kat sekolah komfem budak-budak takut.

4. Jemur tengah panas. Yang ni aku pernah kena beberapa kali oleh cikgu Sains masa sekolah rendah. Silap apa tak ingatlah. Aku dan member berbaris di atas gelanggang sepak takraw tengah panas. Memang mood terus down lah masa kena. Malu seh ramai orang tengok. Dengan panasnya lagi. Huk3! Sampai hati cikgu buat macam nih. Hihi.

5. Berdiri atas kerusi/meja. Hukuman ni paling popular zaman sekolah. Cikgu tanya "kenapa tak bawa buku?" Murid jawab "errr...nenek saya baca kat rumah cikgu". Secara automatik murid akan diperintahkan berdiri atas kerusi. Aku ada pengalaman kena diri atas kerusi. Memang malu sehh! Rasa macam semua orang termasuk yang lalu lalang di tepi kelas melihat diri aku yang agak hot (atas kerusi) ketika itu. Ekekeke!

Ok, itu jek lah yang aku nak kongsi. Banyak lagi sebenarnya jenis hukuman yang selalu cikgu beri. Dan kalau korang nak tahu, denda seperti berdiri di atas kerusi dan ketuk ketampi adalah tidak dibenarkan. Sebabnya apabila murid berdiri di atas kerusi ia dah menghalang hak murid tersebut untuk mendapat pendidikan dengan sempurna. Tapi bagi aku kalau tak buat hukuman macam tuh, murid-murid makin bengong adalah. Makin manja komfem makin mantul. Aku dulu masa sekolah pernah jek kena hukuman macam tuh. Takder pun patah riuk, masuk hospital takpun jadi separuh giler akibat hukuman yang cikgu beri. Dah buat salah terima je lah hukuman. Tak nak kena jangan buat salah ye tak. Huhu.

Jadi, tu jek lah aku nak cakap untuk hari ni. Punyer la susah nak cari masa untuk blog. Emmm. Cuti...cuti. Di mana kau... Lagi seminggu lebih jek nanti. Seksanya menunggu penantian ini. :P