Sunday, 30 August 2009

Melancong Ke Melaka.

Sengal ubi betul badan aku. Rasa dah dekat 3 hari aku menyenyapkan blog ini. Sory la start semalam member aku Hafiz balik B.Pahat. So apelagi, berjalan-jalan la kitaorang. Sabtu lepas kami pergi Kluang. Ceh, kau kan dah pergi Rabu lepas, semalam pun kau pergi lagi. Takper-takper, hari tu kau pergi sorang-sorang semalam kau pergi berdua. Berdua denganmu pasti lebih baikkk... Hahaha.. Dan tadi, kami rempitan pula ke Bandaraya Bersejarah iaitu Melaka. Yah!

Sebenarnya, dah banyak kali aku pergi Melaka sejak kecil tapi tak pernah jemu. Ada jek benda baru yang best kat Melaka ni. Korang yang tak pernah jejak kaki ke Melaka, bawak-bawakla diri korang ke negeri Parameswara ni. Kompom best wa cakap lu. Korang nak apa? Shopping? Makan angin? Melawat tempat bersejarah? Tengok mat saleh? Makan cencalok? Semua ada kat Melaka ni. Eceh!

Walaupun dalam bulan puasa, kami tetap bersemangat kentang naik motor ke Melaka (2 jam 30 minit). Padahal kalau pergi kuliah time puasa, mak aih..melepek jek kat kelas. Hehehe.. Oklah, tadi aku lepak kat Dataran Pahlawan, Mahkota Parade, Pulau Melaka dan Eye On Malaysia Melaka. Wuw! Eye On Malaysia Melaka yang paling aku jakun sekali. Korang yang setakat pernah naik Eye On Malaysia versi Fun Fair tak payah gelakkan aku sebab jakun. Hahaha.. Pe barang main kat Fun Fair. Tak tinggi. Ecehceh.. Kerek giler lu mat. Bayaran masuk, siapa ada Mykad, RM10. Kalau students RM8 (bawak kad). Eye On Malaysia tu akan berpusing sebanyak 5 kali. Ok la tu kan. Hehe..

Mulanya, aku fikir nak shopping kat Melaka, tapi kenapa ntah takder yang berkenan. Masuk kedai dan blah. Dalam perjalanan pulang balik, ada satu insiden mendebarkan hati apabila member aku, Hafiz kena kejar denagn mat rempit kat Muar. Hahaha.. Giler bahaya. Ada ke masa kami tengah bawa motor secara sopan, mat rempit tu boleh weng-weng dan hon kat Hafiz. Kiranya nak ajak berembat la. Hafiz plak boleh hon balik dan tunjuk isyarat b*t* kat mat rempit tu. Haa kau, terus kena kejar. Aku plak masa tu dah jauh kat depan dan takder kena mengena dengan insiden ni. Tengok-tengok Hafiz potong aku sambil dikejar mat rempit tu. Adehh.. Seram gak beb. Last-last Hafiz berjaya meloloskan dirinya selepas berkejar-kejaran selama beberapa minit. Tengok-tengok dia dah sampai B.Pahat dulu, giler laju. Hak3! Giler arr kau Hafiz boleh cari pasal dengan mat rempit tempat orang. Haihh.. Aku pulak yang risau. Pengajarannya, kalau ada orang weng-weng kat korang, wat bodoh jek. Kalau betul nak berembat, jom lawan hoki? Takpun bola tampar? Baru jantan ye tak? Hak3!

Ok, tu jek laporan khas sempena melancong ke Melaka. Take care semua. Dah beli bunga api ke belum? Ekekeke..!

Aku di dalam Eye On Malaysia Melaka. Haha. Teruja giler bai.


Di depan Eye On Malaysia Melaka. Kasik bakar siapa yang belum pernah pergi. Muahaha.

Tengah sedap lepak kat Mahkota Parade, ada amoi kasik bendera Malaysia. Seluut la! Aku ucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan!


Ni kat tempat arkeologi area A Famosa. Ada perigi lama. Aku plak tengah pikir orang zaman dulu tak kena kurap ke mandi kat perigi kotor ni. Haha..

Kat dalam Dataran Pahlawan (Mall).


Kenapa ejaan Banda Hilir tidak dieja Bandar Hilir? Adakah zaman dahulu belum wujud huruf R? Hihi..

Friday, 28 August 2009

Melancong Ke Kluang.




Boulevard di Kluang Parade. Hahaha... "I walk a lonely road
The only one that I have ever known
.. Aha..aha..."

Hek eleh, apa pesen kau tulis tajuk camtu Ayisy. Macam la Kluang jauh sangat dengan rumah kau. Hehehe...

Kluang, sebuah bandar di tengah negeri Johor. Masa aku kecik, semasa aku tinggal di Mersing hampir setiap minggu aku lalu bandar Kluang. Dulu, aku suka betul lalu bandar Kluang pasal boleh tengok landasan keretapi. Eceh! Kecik-kecik dulu aku memang mat jakun tengok keretapi. Tapi sekarang bila tengok landasan tu jek rasa nyampah melimpah-ruah dalam hati aku ni. Hahaha... Hari Rabu lepas aku rempitan ke Kluang sebab dah bosan dengan Batu Pahat. Asyik explore B.Pahat jek, tu yang giler pergi Kluang. Naik motor dalam 45 minit jek.



Dalam Kluang Mall yang baru.

Best ke Kluang tu? Heh! Kalau 10 tahun dulu ada apakemendenya kat Kluang tu. Ingat lagi dulu kalau aku lalu Kluang, mesti singgah The Store kat BCB. Beli majalah Anak-anak Sidek dan Along. Hihihi.. Siapa dulu beli majalah tersebut? Yah! Kita sama minat. Tapi hari Rabu lepas, segalanya berubah. Cewah! Boleh dikatakan maju gak Kluang ni. Ada Boulevard kat Kluang Parade. Mak aih tergeliat lidah nak sebut Boulevard. Tapi memang style dowh area Kluang Parade. Aku naik motor keliling situ rasa macam naik motor kat dalam taman Babylon. Pastu ada jejantas macam kat RNR PLUS Ayer Keruh Melaka. Giler gempak.

Heh! Ye ye oh jek aku cerita. But, memang style tempat tu cuma kedai kat dalam mall tu kureng sikit la. Area tepi tu ada bazar Ramadhan tapi aku tengok dah sibuk jual kain baju nak raya. Hak3! Dan yang paling penting, ada sebuah kedai idaman para lelaki yang mementingkan gaya ketika bersukan walaupun kaki bangku macam...macam siapa ekk? Aku? Aku kaki kerusi jela takla bangku sangat, masih mampu tukar gear motor dengan cekap sekali. Hak3! Nama kedai tu Reble Sports. Konsep, harga dan gaya hampir serupa dengan al-Ikhsan. Barang complete bai. Kat B.Pahat aku rasa takder kedai camtu lagi.



Dan akhir sekali untuk menamatkan pengembaraan aku di Kluang, aku singgah Kluang Mall. Masih baru tetapi dah cukup memuaskan hati kaki shopping. Kemudian, hati tergerak nak singgah stesen keretapi Kluang tetapi terpaksa dibatalkan akibat taknak fikir pasal balik Lipis. Hua3! Ok, tu jek laporan akhir rempitan ke Kluang Rabu lepas. Selamat berpuasa sambil bercuti! Bye!

*ok, jom pergi serang Kluang semasa berbelanja untuk raya. Hahaha...
*orang Batu Pahat, Muar, Pontian dan Segamat, apakata korang pergi Kluang, aku jamin best!

*entry ini pertama kali diupdate menggunakan Mozilla Firefox. Cun gak browser ni, patutla femes. Dulu lembab nak mampos kat laptop aku. Sekarang dah laju plak. Berapi-rapi...

Thursday, 27 August 2009

Zaman Kecil-Kecil Cili Padi. Hah!


Pejam kelip-kelip mata, umur aku dah 20 tahun. Teringat masa kecil-kecil dulu main korek pasir kat kampung. Korek pasir buat longkang, pastu ada gua kemudian curah air konon-konon macam betul-betul la. Pastu kudis mula tumbuh kat kaki. Hahaha..

Ok, entry ni tak panjang, cuma banyak gambar jek. Gambar sepanjang zaman persekolahan aku daripada tadika sampailah tingkatan 5. Bila kenang balik zaman tadika, aku teringat ada sorang budak selalu cubit badan aku. Rasa cam nak nangis jek tapi tahan sebab malu la kan lelaki. Pehal tah mamat tu tiap hari cubit aku. Sampai cikgu pun perasan. Kalau aku jumpa kau sekarang, aku smack kepala lutut kau. Kah3! Oh yer, ingat lagi zaman tadika, waktu rehat dapat makan free kan? Apakah makanan kegemaran korang masa tu? Aku paling suka nasi goreng dan roti bakar. Paling nyampah bila time bubur apa entah. Sumpah nak muntah makan. Tak sedap! Uwekkks!

Sudah, jom tengok proses pengembangan diri aku ketika dulu. Yeh!

Damm! Ni la gambar masa aku prasekolah. Aku sebelah cikgu baju merah. Hahaha.. Kira taiko kelas la.

Yang ni masa darjah 3. Aku 2 dari kanan. Tangan tunjuk x-pax sebab terpengaruh Smackdown. Cam kambing. 3 dari kanan dan 5 dari kiri Hafiz dan Daus. Heh!

Gambar ni masa aku tingkatan 4. Aku 5 dari kiri. Hafiz sebelah aku lagi. Darjah 3 sebelah aku, tingkatan 4 pun sebelah aku. Hahaha...

Ni masa tingkatan 5. Aku sebelah cikgu. Giler mencapap padahal bukan ketua kelas. Ceh3!

Ni gambar paling hardcore sekali sepanjang di SMKDBL. Aku 7 dari kanan. Peh! Rindu nak masuk asrama lagik. Ahhhh!

Tuesday, 25 August 2009

Tabiat Tersangat Baik Diri Aku. Kah3!

Shuuutt..! Gambar Aku Ketika Muda Dulu.. Hahahaaah!

Malam-malam ni, aku rasa nak mengarut sikit lah. Boleh tak murid-murid? Boleh cekgu... Cekgu nak ngarut apa malam ni?

Orait, siapa yang dekat sini suka shopping? Perempuan of coz la kan. Tapi aku yang bergelar bocah lanang (lelaki) pun suka membeli-belah. Jap, kenapa kata ganda membeli dipadankan dengan perkataan belah? Aku pelik apa kena mengena membeli dengan belah. Adakah nenek moyang kita dahulu kala suka belah barang yang diaorang beli? Contohnya beli buah kelapa pastu belah. Habis, kalau beli minyak, nak belah apanya ye tak? Ok, cukup untuk mengarut pertama. Muahaha...

Seterusnya, kenapa bila aku shopping aku akan rasa mahal atau murah dengan nilai wang yang sama. Contohnya la, kalau aku beli topup RM 10 aku rasa murah dan biasa. Tapi kalau aku beli charger RM 10 mak aih mahalnya, sayang duit oooh. Takpun bila makan KFC RM 10, rasa biasa jek, tapi bila makan kat warong mahal sikit jek (RM 6++), peh...rasa menyirap jek. Haishh!

Selain itu, heh! Macam karangan SPM la plak. Masa aku bayar duit baju kelas atau kelab dalam RM 25-30, rasa macam tak mampu jek...sayang jek duit tu nak keluar. Tapi lain hal plak kalau aku beli minyak 4T untuk motor aku. Beli nak yang paling kedua mahal kat kedai (RM27++ untuk Shell VSX) tapi rilex tersenyum jek bila beli.

Gambar Hiasan. Muka aku blurkan sebab senoneng.

Ok, yang terakhir, kenapa la kalau aku shopping beli barang yang aku suka, habis RM 200-300 sebulan pun rilex jek. Tapi kalau beli barang penting dan terpaksa ditukar contohnya beli bateri laptop (RM 200++), bapak rasa mahal. Beli bateri handphone cikai RM 15 pun rasa mahal. Beli jam tangan RM 200++ senyum sombeng yek Incik Ayisy. Macam anak datuk mana jek. Hua3! Belum barang motor lagi, kalau cerita pasal motor tak tau la nak cakap apa. Hahaha...

Ok, tu jela entry untuk malam ni. Korang yang kaki shopping, beringatlah. Sesekali takper, cam aku ni. Ketika duk Lipis, save habis duit maklumlah Lipis bukan ada pun ye tak. Semester lepas jek aku save RM 1900. Gila kentang kau Ayisy. Tapi bila balik Johor, pergi JB, Melaka dan BP, hah! Duit tu habis macam minyak motor jek bai. Semester ni aku tak dapat save duit pasal asyik berjalan jek dari bulan 6 lepas. Raya ni, bajet beli mercun takder la. Aip! Jangan tiru perbuatan ini. Marbahaya! Ok, tu jek. Babai!

Sunday, 23 August 2009

Laporan Akhir PBS Aku Di SK Wan Ibrahim.


Bergambaran di hadapan mural buatan kitaorang.

Ok beb! Entry hari ni merupakan penutup bagi cerita PBS aku. Menda la kau Ayisy dah 2 hari lepas habis baru nak cerita penutup. Takper, dah nama pun ending, tu yang lambat.

Hari terakhir ngeteh di kantin sekolah. Kuih 4=RM1 jek. Bala murah giler.

Ending PBS aku boleh dikatakan syok jugak. Minta tanda tangan guru besar, pastu cari bahan terakhir di perpustakaan kemudian duduk di perhimpunan murid. Sambil-sambil tu ambik la gambar sekolah buat kenangan. Walaupun sekolah SK Wan Ibrahim tu dekat benor dengan IPGMKTAA, tapi rasa sedih plak bila nak blah dari sekolah tu. Hari pertama bingung-bingung, hari last rasa sedih plak. Kejap jek seminggu berlalu. Yang best aku dapat hadiah cabutan bertuah masa jamuan J-QAF. Hua3! Sebuah pembaris Ben-10 warna hijau. So cute…(orang yang bagi..muahahaha).

Abaikan muka aku yang senoneng. Baju aku ada belang biru, so korang jangan psiko aku pakai baju budak sekolah. Hahaha... Cam **&* jek. (kamera low tu yang kurang jelas)

Jadi, aku nak ambil kesempatan ni untuk memohon ribuan ampun maaf andai sepanjang kami berada di sekolah ini kami mengkecikkan hati guru-guru, mengguris perasaan guru-guru dan sebagainyalah. Kami juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada warga SK Wan Ibrahim di atas kerjasama yang anda berikan. Muaaacchh! Huh! Pengaruh cerita Upik Abu dan Laura.

Heh! Aku nak cerita, sepanjang aku berada di sekolah tersebut, ada sorang murid lelaki admire kat aku. Hek elleh Ayisy, cam syiaall jek kau perasan. Haha. Well, aku bukan nak perasaan, tapi aku pelik dengan sorang murid lelaki ni, asyik-asyik pandang aku (bukan perasan tapi kalau dah selalu pandang perasan apanyer). Aku plak dah rasa lain macam. Pehal mamat nih? Aku tak paham betul. Last-last masa dia pandang aku, aku senyum dan angkat kepala tanda kenapa. Dia senyum-senyum pastu bisik dengan kawan sebelah dia. Walaweh, aku sekeh pale baru tau. Hehehe.. Gurau jek, kang sekeh betul-betul tak pasal-pasal dapat surat saman.

Hah! Ni la mamat yang macam tak puas hati (asyik tengok aku) dengan pailang Batu Pahat. Padan muka kau aku snap curi-curi muka kau. Hahaha..

Ada sorang murid plak over peramah dengan kami. Layankan jela, best gak. Aku diam jek pasal tak reti layan, tapi member aku yang lain boleh plak layankan, tanya macam-macam, siap bagi nombor tepon, YM dan sebagainya. Haha.. Solute la kat korang. Baru boleh jadi cikgu sejati. Cikgu ROS (PBS) la katakan, eh bukan..murid kat sini panggil kami cikgu ROCK. Kah3! Tak boleh blah bila parking motor jek murid kat atas bangunan jerit…”Cikgu ROCK!!!”. Nasib baik diaorang tak tunjuk tangan lambang ROCK tu. :P

Saturday, 22 August 2009

Dugaan Dan Rezeki Di Ramadhan Pertama.


Alhamdulillah, akhirnya setelah 2 bulan aku menginap di daerah kelahiran Dato Siti Nurhaliza, hari ini, aku pulang ke sebuah daerah di mana pada zaman dahulu, sekumpulan tentera Siam yang kehausan telah memahat batu untuk dibuat perigi. Haha... Pulang ke kampung pada 1 Ramadhan dengan menaiki keretapi yang sekali lagi mendelaykan dirinya. Aku dah macam peminta sedekah tersenggut-senggut duduk kat kerusi stesen keretapi Kuala Lipis semasa menunggu buah hati yang lambat(KTM). Say sucks to KTM!!!

Satu Ramadhan 2009 yang penuh dugaan. Baru hari pertama dah macam-macam dugaan berlaku. Heh! Nasib baik mood steady jek. Kalau korang nak tahu, masa aku tidur kat dalam train tu, entah camne kanta cermin mata aku tertanggal sebelah. Cari-cari tak jumpa. Ahh sudah... Senoneng mata aku sebab rabun sebelah mata. Dalam pale hotak sudah memikirkan bajet yang perlu dilaburkan untuk ganti kanta baru. Paling-paling habis RM 50. What The Money! Susah dicari tetapi mudah dihabisi.

Tak cam style plak kan boleh bolong cermin mata ni... Heh!

Sampai rumah terus tidur sampai tengah hari. Rutin biasa jika balik ke kampung menaiki keretapi. Bangun, bangun, tengok ada surat untuk aku. Haish.. Aweks mana plak hantar surat ni. Orang sekarang SMS jek. Haha... Ok dah, sebenarnya surat tu Kedai Cermin Mata The Vision(Sing Kong) bagi. Rupanya dia bagi hadiah sempena besday aku. Hah! Baucar RM80 untuk pembelian cermin mata baru. Ahhhhhh! Camne dia tahu cermin mata aku rosak? Hak3! Rasa bahagianya hidup bila cermin mata rosak pastu ada orang bagi baucar RM80. Banyak tu... Boleh beli cermin mata baru! Yah!

Happy besday to aku. Ceh, dah sebulan lebih baru dapat hadiah. Hak3!

Bila dapat baucar, otak dah mula fikir macam-macam. Nak beli macam-macam. Mula aku rempit pergi Parit Raja, entah camne boleh plak hujan kat jalan Parit Karjo. Patah balik rempit terus pergi Batu Pahat. Well, pertengahan perjalanan, hujan turun gak. Haih! Alang-alang rempit, biar sampai ke pangkal Simpang Rantai, BP. Heee... Nasib baik kat BP tak hujan dah. Tapi sumpah rempit dengan mata rabun macam naik motor atas bulan. Ditambah dengan hujan lebat, mata rabun, sejuk dan menunggang Honda Gelombang 125S, bertambah senoneng la bawak motor tu.

Masa beli dan repair cermin mata tu (siap 45minit), aku terpaksa jalan tanpa cermin mata. Tak nampak pape weh. Disebabkan tak nampak papelah, aku termasuk sebuah kedai kasut baru berhampiran kedai cermin mata tu. Belek-belek, terbeli sandal Kronos RM 18.50. Bapak murah! Keh3! Ok kepada budak BP, aku syorkan siapa nak beli sandal, selipar yang stylo, pergi la kedai kasut sebelah Sin Kong (The Vision) Jalan Soga/Jalan Rahmat. Macam-macam ada. Murah plak tu. Siyes aku cakap.

Ok, tu jek laporan harian sempena bulan Ramadhan tahun ini. Jangan pelakon Nia Ramadhani plak korang fikir. Kepada pembaca, aku ucapkan selamat berpuasa. Kalau korang berumur 7 tahun ke bawah dan cukup puasa tahun ni, aku belanja korang topup RM5. Ada tak? Hahahaha...

Friday, 21 August 2009

Kami Melakukan Vandalisme Di Sekolah! Muahahaha!



Kimie : Ayisy, ko buat apa tu?
Ayisy : Gua rasa cam tak yakin jek dengan ketulenan besi ni. Kuat ke?
Kimie : Kuat punyer, besi K.Lipis mari bai. Ambik dari rumah Dato Siti Nurhaliza.

Rilex, sebenarnya kami (Ayisy, Shafiq, Kimie, Fareez, Han dan Afiq) cuma menconteng dinding dengan penuh kesenian dan kecantikan. Heh! Semalam masa PBS kat SK Wan Ibrahim, Kuala Lipis kami dan kakak KPLI telah diberikan lesen untuk melakukan vandalisme secara profesional. Mural. Satu perkataan yang aku rasa korang dah faham bila mendengarnya. Oh yeh! Ni lah kali pertama aku buat mural. Hah! Pe kono den dah besar panjang tak pernah buat mural.


Ayisy : Han, aweks IPKB kat bawah! Comel seh!
Han : Mana-mana?

Kami melukis mural bukanlah di dinding tepi kelas, tangga ataupun di kaki lima. Yang kami lakukan jauh lebih tragik iaitu melukis mural di dinding bangunan tingkat dua. Iyer! Tingkat dua. Ceh, kalau buruh binaan dengar kompom kena nganjing sebab diaorang dah biasa dengan ketinggian tersebut. Ekeke... Sebenarnya, gigil gak kaki masa naik stand nak panjat ke dinding tu. Bila aku naik jek, mula rasa macam-macam. Lutut longgar, ketar-ketar, rasa goyang-goyang. Tak sampai 15 minit aku buat mural, tiba-tiba perut aku rasa len macam. Sah nak ter*&^&*. Cam syiaall jek keadaan tu. Dah la susah nak naik, nak turun lagi la malaun.


Cikgu Amir : Kerja, kerja.
Ayisy : Ekekeke.. Dah macam buruh binaan dua orang nih.
Han dan Afiq : Kuterima semua ini, sudah menjadi takdir Ilahi.... Sob3!

'Syabas! Kerana Anda Hadir Ke Sekolah Hari Ini'. Camtu la ayat yang kami buat kat dinding tu. Heh! Kalau korang la yang jadi anak murid, korang rasa bangga tak apabila datang ke sekolah tiba-tiba diucapkan syabas sebab datang ke sekolah? Hihihi...


Han : Siot budak tiga ekor yang lain tu, curi tulang tol.
Fareez : Bukanlah, diaorang pergi usha aweks PBS kat library.
Afiq : Yeke? Patutla aku usha aweks tu jual mahal, rupanyer diaorang dah usha. Sh*t!

Pengalaman yang aku dapat daripada aktiviti ini ialah merasai nikmat keseronokan seperti seorang buruh binaan sedang membuat bangunan. Ya pak, cat warna biru mahu ditaruk huruf mana pak? Ok dah, apa yang penting hasil kerja kami dapat dilihat oleh seluruh penduduk Kuala Lipis jika melalui SK Wan Ibrahim. Cara? Hahahaha... Kerek...kerek...dan kerek lagi...! Lepas ni kalau pergi Kuala Lipis, kompom aku merendahkan kelajuan motor di hadapan SK Wan Ibrahim kerana ingin menyaksikan lukisan mural tersebut. Mural yang penuh dengan keegoan, kekerekan, kesensasian sekumpulan guru pelatih dari IPGMKTAA.

Thursday, 20 August 2009

Kehidupan Aku Bersama Teknologi Tanpa Wayar.


You’re so beautiful
So damn beautiful
Said you’re so beautiful
So damn beautiful

Dah, stop. Sory la weh hari ni aku tengah layan lagu Akon Ft Dulce Maria yang diberi nama Beautiful. Sedap gak lagu dia. Dulu aku mana layan lagu Akon sebab suara macam buat-buat manja nak tarik perhatian. Gediks seh dengar, siyes. Haha...

Tengah sedap layan lagu sambil togak air sirap free cikgu kpli belanja tadi, tiba-tiba aku dapat idea nak cerita pasal wireless. Wireless kalau dalam bahasa ibunda dan ayahanda kita bermaksud tanpa wayar. Kalau tengok sejarah hidup aku, aku mula kenal teknologi wireless semenjak ayah aku beli televisyen Panasonic 14 inci berserta alat kawalan jauh tanpa wayar. Peh! Teruja bai dapat tengok tv ada 'kontrol'. Boleh tukar channel tanpa picit-picit butang kat tv. Heh! Pastu main 'kontrol' tv tu, halakan sensornya di dinding pastu tengok ia masih berfungsi menukar channel walaupun tak dihalakan ke tv. Wah! Hebat! Tepuk tangan..!


Kemudiannya, kereta kawalan jauh. Siyes meroyan kalau pergi mall, lalu kat bahagian permainan kanak-kanak, hati meronta-ronta ingin dibelikan mainan. Pergi mall tak fikir benda lain dah, fikir mainan jek. Bila ternampak bahagian permainan tu, hati aku seronok tak terkata, syahdu beb bila teringat kembali. Cam nak nangis plak. Kereta kawalan jauh pertama dalam genggaman aku ialah sebuah kereta seakan Ferrari berharga RM19. Hanya boleh bergerak ke depan dan belakang. Tapi sudah cukup untuk menggembirakan hati aku ketika itu. Setiap saat, minit dan jam aku duk memerhatikan/belek kereta tersebut. Sayang! Last-last kereta tu rosak sebab adik pompuan aku cabut antena kereta tu, terus jahanam. Huh!


Bila dah besar sikit, mula layan radio. Eh, radio boleh dikategorikan wireless ke? Lantak! Walkman pertama aku beli di pasar lambak berharga RM10 jek. Jenama Palito, comel jek cam kotak rokok. Tapi signal memang hampeh yang amat. Sok sek sok sek jek. Tapi dah cukup buat aku jakun. Heh! Darjah 6, beli walkman kaset jenama Sony yang paling murah tu. Besar beb sebab boleh play kaset. Sekarang ada lagi kat dalam laci rumah. Hahaha.. Kalau aku bawak pergi kampus kompom kena nganjing dengan budak-budak. Pe barang pakai walkman kaset! Sekarang MP3 paling koman la.

Hah! Ni la walkman Sony aku dulu. Tapi aku punyer warna hitam...

Habis sekolah, pakai handphone. Handphone brand Nokia 6320i. Masih dipakai sampai sekarang. Sayang weh... Teknologi wireless yang ada adalah infra merah dan gigi biru. Dengan gigi biru, anda boleh bertukar lagu, gambar, video dan fail dengan gajet lain secara mudah dan pantas. Well, masa tu taklah jakun sangat sebab dah besar. Dah tak heran dengan teknologi. Agaknya kalau ada teknologi wireless boleh hidu bau ketiak orang pun aku tak heran. Ahaks!

Sehingga sekarang, aku ada laptop. Masih belum ada pengalaman guna mouse wireless. Nak beli mahal weh. Baik beli modem broadband, boleh surf internet ekk. Aku tengah dok fikir ni, camne segala dokumen, fail, gambar dan video boleh ditransfer guna internet melalui internet tanpa wayar. Korang bayangkan, contoh la, kawan aku Si J menghantar lagu melalui internet tanpa wayar kepada aku, camne lagu tu boleh sampai kat aku. Lagu tu terbang kat udara ke? Korang nampak ke lagu tu masuk dalam modem broadband tu? Cuba download satu fail apa-apa, pastu tenung modem broadband korang, nampak apa-apa tak? Kalau korang nampak sebarang gelombang/jisim/zarah semasa fail itu didownload, bagitau aku eh?

Kah3! Menda la aku ngarut ni. Korang jangan la buat betul-betul. Kang tak pasal-pasal mereng. Orait, korang pernah dengar pasal satu teknolgi di mana arus elektrik (karen) boleh disalurkan secara tanpa wayar. Giler style. Mesti best kan kalau dapat guna laptop tanpa pakai wayar(charger) yang berselira tu takpun cas handphone dari jauh jek. Tak payah susah-susah betulkan belitan wayar semasa mahu menggunakannya. Huhuhu.. Bila la teknologi tu nak di komersialkan. Awak nak tahu tentang teknologi ni dengan lebih lanjut? Boleh baca website ni kalau nak ehh? http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8165928.stm

Ok, itu jek aku nak cerita. Esok kalau ada masa, aku cerita pasal PBS. Hari ni ada benda best berlaku semasa aku PBS. Tapi gambar dan segala bahan bukti belum sampai di tangan aku. Take care korang, babai!

*gambar gua ambil dari shop.jimbeam.com.au, abc.net.au

Tuesday, 18 August 2009

Bosan, Terkilan dan Seronok.



Friendster sekarang dah tak relevan sebagai medium untuk bersosial di internet? Korang semua yang masih aktif berFriendster, seronok tak main Friendster? Aku dah lama tak menziarahi laman web tersebut sebab bosan. Kalau ziarah pun tak sampai seminit pastu blah. Tapi semalam aku terperasan yang Friendster dah letak Chat Box kat bawah page dia. Lebih kurang macam Facebook la tapi aku rasa dah terlambat Friendster untuk berbuat demikian. Haha… Lantaklah diaorang nak buat apa. Yang penting kita sebagai pengguna tahu batas-batas tertentu semasa menggunakan laman web tersebut.

Oh yer, aku hari ni tak dapat update pasal PBS aku sebab tiada apa yang menarik untuk dikongsi. Kalau aku paksa tulis gak, kompom amat membosankan. Buat pengetahuan korang, tadi aku dapat khabar gembira bahawa taiko Bahasa Melayu di Malaysia iaitu Profesor Emeritus Datuk Dr Nik Safiah Karim berada di Kuala Lipis. Dengar khabar esok dia nak pergi IPGMKTAA. What The Hekk aku takder kat kampus esok! Aku kat sekolah...! Oh... Sungguh terkilan hati aku kerana aku nak sangat-sangat jumpa beliau. Huk! Sedih beb. Idola Bahasa Melayu aku tu. Siapa yang tak kenal beliau, sini aku cerita sikit, beliau adalah antara penulis buku Tatabahasa Dewan yang femes tu. Kira kitab agung Tatabahasa Bahasa Melayu la. Setiap mahasiswa yang mengambil jurusan Bahasa Melayu, wajib ada buku tu.

Profesor Emeritus Datuk Dr Nik Safiah Karim bersama suami.

Seterusnya,, tadi aku buka akaun Google Adsense. Dah dekat sebulan gak aku lupakannya. Tengok-tengok earning aku bertambah tanpa disangka. Alhamdulillah... Rezeki Tuhan bagi. Dan buat kali pertama boleh cashout. Hak3! Nilainya biarlah rahsia sebab kalau korang tahu kompom korang cebikkan bibir yang comel tu. Heh! Tapi aku tak cashoutkan pun sebab tak reti. Pening gak prosedur nak dapatkan cek dari Google. Takpe, esok aku study camne nak buat. Ala Ayisy, baru berapa USD dah nak sebok. Orang lain beratus-ratus USD tak kecoh! (malam pertama beb, eh bayaran pertama beb! Mesti terlebih passion.) Peace!

Gambar gua ambil daripada maximumpc.com, bharian.com.my, gravitasfreezone.wordpress.com

Monday, 17 August 2009

PBS Di SK Wan Ibrahim, Hari Pertama...


Semasa perhimpunan, muka kering jek. Kah3!

Hai! Mungkin minggu ni aku akan update blog dengan cerita PBS(SBE) aku. Kepada insan yang bukan bergelar guru pelatih, meh aku bagitau, PBS dalam bahasa Melayunya bermaksud Pengalaman Berasaskan Sekolah. Ia merupakan satu latihan untuk guru pelatih merasai suasana, sistem pentadbiran dan masalah yang terdapat di sekolah. Masa yang diberi cuma satu minggu. Cukup menyeronokkan bagi yang minat tetapi sangat memeritkan bagi orang yang tidak minat. Aku? Aku biasa-biasa ajek. Ada part yang aku minat, ada part yang aku tak minat. Cara?

Pemilik blog semasa mendaftar di pejabat sekolah. Muka innocent jek. Haktuih!

Cerita pertama, waktu persekolahan di sekolah ini bermula jam 7.40 pagi. Amat berbeza dengan negeri Johor yang sesi persekolahannya bermula jam 7.10 pagi! Walaweh! Bersemangat sungguh orang negeri Johor nih. Hahaha... Whatever lah... Janji kita tak datang lewat ke sekolah kan. Aku bersama 2 orang rakan sekursus dan 3 orang rakan lain kursus merempit dari IPGMKTAA pada pukul 7.10pagi. Sampai-sampai kat sekolah tu ada 3 orang aweks dan sorang bro dari IPGM lain. Haha... Usha? Mana boleh, cikgu tak boleh tunjuk tauladan tak baik pada murid. First impression aku tentang sekolah ini adalah ianya sungguh besar, cantik dan berbukit. Haishh... Part 'bukit' aku tak suka pasal penat beb naik turun. Hahaha.. SMKDBL Batu Pahat takper sebab aku sayang. Muaaccchh!

Hak3! Cam syiaall jek aku macam budak kecik.

Mula-mula, macam biasa la jumpa boss (guru besar) dulu, lepas perkenalkan diri, kami ke tempat perhimpunan. Lepas perhimpunan, kami mula serabut tak tau nak buat apa. Last-last pergi round satu sekolah. Dekat jam 9.30 pagi, kami menuju tempat paling best di sekolah iaitu kantin. Muahaha.. Well, walaupun kami bukan pelajar lagi, tapi tetap makan kat meja murid pasal malu nak masuk tempat makan cikgu. Kah3! Apa yang mengejutkan aku semasa di kantin adalah harga makanan yang sungguh murah (bukan psiko). Kuih sebiji 20 sen, nasi ayam+teh tarik=rm4 sahaja. Nasib baik aku tak bantai nasi lemak murid punyer, kalau tak duit aku habis 30 sen jek. Hak3! Bapak murah! Sadis sungguh keadaan ini. Meleleh air mata weh. Makcik kantin, jom ambik kontrak cafe kat IPGMKTAA, saya janji tiap kali makan mesti pergi cafe makcik. Ngeh3!

Semasa berada di galeri SK Wan Ibrahim. Style yo!

Lepas makan, kami cari bahan kat perpustakaan. Belek sana, belek sini. Kat sini ada galeri yang cukup stylo. Macam-mcam ada, sejarah sekolah, barang antik dan piala. Pameran angkasa pun ada. Smart dan unik. Tahniah aku ucapkan untuk sekolah ni. Paling mengujakan aku adalah 'Puppet". Aku dah macam budak kecik main bendalah ni. Maklumlah, tak pernah jumpa la katakan.

Puas cari bahan kat perpustakaan, kami cari bahan kat prasekolah. Habis di prasekolah, kami round lagi. Tengok-tengok dah jam 1.15. Apa lagi, rempit balik la. Singgah jap 7Eleven kat Kuala Lipis pastu pergi teman 2 member servis motor. Dah, tu jela aku nak cerita untuk hari ni. Esok aku cerita lagi kalau best. Hahaha... Pengajarannya, kalau korang yang kat luar tu teringin nak masuk IPGM atau budak U yang nak ambik KPLI, aku cakap baik tak payah la. Susah jadi cikgu ni. Ko ingat senang ke. Aku dah tengok suasana sebenar camne jadi cikgu dah tahu susah, belum lagi merasa ye tak? Motong sawit atau noreh getah lagi enjoy wa cakap lu.

Sunday, 16 August 2009

SBE dan Aku Seorang Jawa Tegar. Kah3!


Kabare Wak Mustar!!!

Oh... Esok merupakan hari pertama aku untuk SBE semester ni. SK Wan Ibrahim, Kuala Lipis Pahang, wait for me bebeh! Dan, pemakaian penutup muka adalah amat penting ketika berada di sekolah. Selesa atau tidak itu tidak penting, yang penting virus selesema babi a.k.a jabit perlu dijauhi. Di saat selesema babi ini mencokot manusia, tokey-tokey pembuat topeng penutup muka mungkin sedang tersenyum sendirian kerana barang mereka laris di pasaran. Huh! RM3 untuk 5 keping topeng? Itulah harga yang aku laburkan untuk membelinya semalam.

Beginilah realiti hidup. Orang yang berfikiran jauh akan mencari peluang dalam masalah. Contoh mudah kes di atas. Aku? Apa peluang yang aku cari dalam masalah selesema H1N1? Menulis artikel mengenai H1N1? Ramai yang sudah menulis. Buat vaksin H1N1? Biologi aku hanya B3 ketika SPM. Mencari peluang untuk bercuti kerana H1N1? Heh!

Topik lain pula. Siapa di sini yang berketurunan Jawa? Hah! Mungkin ada di antara korang yang sudah tahu penulis blog ini berkuturunan Jawa tegar. Kabare wak? Golek opo? Heheh... Maaflah, vocab Jawa aku amat membanggakan. Aku hanya ingin berkongsi apa yang aku dapat semalam. Sebuah lagu bertajuk Hari Ini Dan Semalam tetapi dalam versi Jawa. Dinyanyikan oleh Jalil Hamid. Lagu ni dah lama tapi aku baru tahu semalam. Kelakar, funny, lawak dan best! 5 bintang untuk lagu ni. Sayang nak dengar lagu ni? Play kat box bawah ni ehh.. :)


gambar gua ambil daripada : kembara-giantpolar.blogspot.com

Saturday, 15 August 2009

Pagi Sabtu Yang Touching (Drama Nur Kasih TV3)


Aku Seorang Touching...

Pagi Sabtu tadi buat pertama kali aku hiasi masa dengan menonton filem touching bertajuk Nur Kasih. Baru beberapa hari lepas aku bercerita mengenai gambar berkaitan drama tersebut, tah camne pagi ni boleh pulak aku terbukak YouTube lalu menonton drama ini. Terima kasih aku ucapkan kepada Celcom Broadband kerana sepanjang pagi ni kau memberikan servis terbaik untuk aku, tengok video YouTube macam tengok kat tv beb. Heh! Sewaktu entry ni ditulis pun aku masih menonton drama ini, dah dekat 3 jam lebih aku duduk depan laptop sejak pagi tadi. Touching la katakan. :P

Tahniah aku ucapkan kepada pembikin drama ni. Touching giler beb! Sob3! Nasib baik aku maintain jek dari mula start tengok. Hak3! Kepada mat-mat motor, apa kata lu tengok citer ni, kompom lu pun touching. Ok, aku rasa dah ramai gak yang tengok cerita kan. Kalau yang tak pernah tengok, korang boleh tengok kat YouTube, taip jek Nur Kasih. Oh yer, nak promote sikit, aku juga sedang layan drama Blogger Boy kat YouTube, cerita ni memang style. Kisah seorang lelaki yang bekerja sebagai guru dan blogger. Hehehehe… Cam sama jek dengan aku. Ala kau tu guru pelatih jek Ayisy, tulis blog pun cam taik kucing mana boleh compare dengan watak cerita tu. Peace!

Selama ni, kalau aku tengok drama Melayu yang bertema cinta kebanyakannya agak mengecewakan tetapi yang ni bagi aku memang super duper high class. Yeh! Cuma yang agak aku terkilan adalah watak Nur Amina yang dari mula tak pernah aku tengok dia senyum. Haih! Masam memanjang. Yang watak adik Nur Amina tu plak gedikzs bai. Macam lalok jek, aku rasa kurangkan la sikit gedikzs tu biar nampak natural. Heh!

Antara dialog yang paling fantastic dalam drama tu bagi aku adalah ketika perbualan Nur Amina dengan suaminya Adam. Camni bunyinya:

Adam: Awak dengan saya macam langit dengan bumi,

Nur Amina: Tapi bukankah langit dengan bumi saling memerlukan...

Peh! Ayat yang mampu membuatkan hati aku terawang-awang dalam mahligai bayangan harapan. Heh! Maklumlah, hati orang tengah terluka la katakan. Walau apapun, drama Melayu sebeginilah yang rakyat Malaysia mahukan, ada nilai hiburan, kasih-sayang, cinta, agama dan pengajaran. Takkan kita nak layan cerita rempit jek ye tak? Ok, akhir kata, marilah ajak mak, ayah, adik, abang, kakak, nenek, atok dan jiran anda menonton drama ini, kalau dah terlepas kat tv takper, YouTube ada. Nak seribu daya taknak tak payah tengok. Hehehe…

Friday, 14 August 2009

Aku Yang Tak Jiwang. Hak3!


Kumpulan Boboy

Tiada lagikah artis berkumpulan yang dipelopori remaja masih bersekolah pada masa kini? Ingat lagikah kita pada zaman dahulu sekitar awal tahun 2000 di mana banyak kumpulan muzik yang diwakili remaja belasan tahun? Kumpulan seperti Newboyz, Q-Face, Boboy dan Antz menyerikan persada muzik tanah air kita dengan lagu-lagu seperti Izinkanlah, Sejarah Mungkin Berulang, Lukamu Lukaku Jua, Norkia, Sebati dan sebagainya. Hehehe.. Bro Fairuz, aku takder niat tersembunyi eh tulis entry kali ni. Saja berkongsi pendapat. Hee..

Bila dilihat keadaan sekarang, jarang kita dengar kumpulan muzik remaja belasan tahun membuat album. Kadang-kadang, bila teringat zaman sekolah dulu, area tahun 2002-2004 rasa rindu menerjah. Hidup aku dihiasi pelbagai genre lagu especially lagu-lagu kumpulan remaja ni. Aku (masa darjah 5,6) dengan adik aku siap beli album Boboy tu beb. Hak3! Lentok abes dengar lagu diaorang masa tu. Nyanyi sikit!

Kuterima semua ini

Sudah kehendak takdir Ilahi
Berakhirlah semua kini
Episod cinta ini...
Menjadi sebuah memori...

Kumpulan nasyid (bertema remaja) juga aku rasa tak terkecuali meletupkan pasaran industri muzik tanah air zaman tu. Contoh macam kumpulan nasyid In-Yeam, UNIC, Mestica dan sebagainya meletup-letup sebab tema nasyid yang mereka bawak bersifat keremajaan. Haha… Orang yang tengah berpacar-pacaran tu kompom senyum sorang-sorang bila dengar lagu Kasih Kekasih, Nur Kasih, Hanya Tuhan Yang Tahu dan Setanggi Syurga. Ceh! Geli sehh! But, aku layan gak. Ahakz!

Oh yer, berbalik kepada tajuk asal, kenapa sekarang dah takder kumpulan muzik remaja belasan/bersekolah ekk? Sekarang aku tengok banyak kumpulan indie jek. Aku layan diaorang punyer muzik tapi rasa macam dah bosan plak sebab selalu dengar. Bro Fairuz? Bila nak buat comeback Q-Face? Ehehehe… Oh yer, semalam aku dengar berita Ustaz Asri Rabbani meninggal dunia. Al-Fatihah untuk arwah… Baru bulan lepas tengok dia buat show, dah meninggal semalam. Huk!

??? What The Shame?

*gambar gua ambik dari khairilhusni.blogmas.com, liriklagu.com

**mendengar lagu sebegini bukan bermakna aku jiwang. Ala, macam la yang dengar lagu rock metal-metal tu dah kira ganas. Dengar lagu ganas tapi orangnya tak ganas apa jadah? Hehe.. Gurau jek.

Thursday, 13 August 2009

Hantu... Percayakah Anda? -18SG-

Gambar yang diambil oleh sahabat kepada sahabat aku.

Assalamualaikum. Sebelum aku membuatkan hati korang terpelocot, apa kata korang rilex, selawat banyak-banyak dan doa. Korang percaya dengan hantu? Kalau sebut pasal hantu, kita perlu berbalik kepada agama. Jin dan Syaitan memang wujud. Sebelum ni, aku selalu tengok gambar atau video pasal hantu di tv atau internet sahaja. Kadang-kadang, sukar untuk percaya dengan benda tersebut. Maklumlah, zaman sekarang macam-macam alat boleh kita guna (Adobe Fhotoshop, MovieMaker) untuk edit gambar supaya keluar hantu. Kalau yang menipu untuk keuntungan semata-mata aku harap taubatlah segera. Benda camni tak elok dibuat main-main ye tak. Kang jumpa betul-betul sampai pengsan dan demam H1N1 tak pasal-pasal. Naya jek.

Oklah, beberapa minggu yang lepas, ada sorang member aku tunjuk satu gambar yang ada hantu. Gambar tersebut diambil oleh sahabat beliau menggunakan kamera sendiri. Jadi, nak percaya atau tidak itu aku tak tahu la. Kalau gambar tersebut betul...banyak-banyaklah berdoa kepada Allah agar dijauhkan dari segala keburukan dan kejahatan. Amin...

*korang boleh klik pada gambar untuk besarkannya. Cuba tengok bahagian belakang kiri budak tu. Kat hujung, nampak tak ada lembaga perempuan warna putih.
**sebarang pendapat tentang gambar ni aku alukan. Mana tau gambar ni scam jek.. :)

Hantaran Oh Hantaran...


Sebenarnya, aku rasa macam tak layak jek bila berbicara mengenai hal nak kahwin ni. Orang kata sunat pun tak kering lagi. Hak! Tapi apa guna ada blog kalau kita tak tulis apa yang nak dikongsi ye tak. Hik3! Oklah, mungkin entry kali ni agak memanaskan lobang telinga orang pompuan tetapi percayalah, ia juga akan menyejukkan hati seorang lelaki. Huhu.

Bila kita lihat pada zaman sekarang, budaya meletakkan hantaran tinggi semakin menjadi-jadi. Walaupun aku rasa isu ni dah basi tahap dah tumbuh kulat, tapi aku tetap nak cerita daripada kaca mata aku sendiri. So, bacalah dengan penuh kesabaran. Peace! Orang perempuan, siapa yang nak letak hantaran RM1000? Angkat tangan, nanti aku masuk meminang. Hue3!

1. Perempuan kata hantaran tinggi/mahal bukti cinta lelaki. Hakikatnya ia adalah bukti perempuan tu bernafsu tinggi dan cinta terhadap kebendaan/duit. Kah3! Just joke!

2. Perempuan kata hantaran tinggi/mahal bukti lelaki bersungguh-sungguh. Adakah apabila seseorang lelaki itu sanggup berkahwin dan sanggup meninggalkan segala keseronokan hidup bujang, sanggup membahagikan masa dengan anak isteri serta sanggup memikul tanggungjawab bukan bukti lelaki itu bersungguh-sungguh?

3. Perempuan kata hantaran tinggi/mahal untuk menampung perbelanjaan kahwin. Iyeke? Ke untuk menampung segala kemewahan dan kemeriahan majlis perkahwinan tersebut tanpa perlu menampung kos yang tinggi (pihak perempuan)?

4. Perempuan kata hantaran tinggi/mahal sebab perempuan tu ada Diploma, Ijazah dan PHd. Ek eleh, ada apa dengan semua tu? Kalau Ijazah Sarjana Muda Rumah Tangga takpelah jugak. Realitinya? Lelaki hanya memandang 4 ciri yang dikatakan Nabi kita. Ada Nabi kita kata perempuan tersebut mesti ada Ijazah? Master? Pastu mesti letak hantaran tinggi? Hi3!

5. Perempuan kata hantaran tinggi/mahal bukti lelaki betul-betul nak kat perempuan tu. Alahai… Bila lelaki nak kahwin tu kira betul-betul nak la. Kalau buat main-main, baik lelaki tu takyah kahwin, wat habis duit dan masa jek.

6. Perempuan kata hantaran tinggi/mahal bukti lelaki dah mampu daripada segi kewangan. Hidup kita kadang-kala naik turun bai. Mungkin sekarang seorang lelaki itu hanya penoreh getah tetapi di masa hadapan? Entah-entah jutawan. Kuasa Allah, siapa yang tahu.

Aku rasa cukulah setakat itu sahaja. Aku cuma bergurau. Heh! Aku kalau dah takder idea nak tulis entry memang suka berbual kambing. Tapi kalau sebut wang hantaran, biarlah sesuai dengan kemampuan pihak lelaki. Korang yang pompuan tu cermin diri gak la, kalau biasa-biasa jek dari segi dalaman dan luaran hantaran pun biasa-biasa jek lah. Ni tak, muka tak seberapa, perangai pun tak berapa senonoh, nak letak hantaran tinggi sebab kononnya status keluarga/keturunan perlu dijaga. Heh!

*entry ini bukanlah disebabkan aku dah gatal nak kahwin tapi cuma saja-saja jek aku tulis. Jangan ambil berat sangat eh?

*gambar gua ambik daripada reezazain.wordpress.com