Thursday, 30 July 2009

Aku Dalam Dilema.



Kadang-kadang, bila kita nak kan sesuatu, kita tak dapat. Bila kita dah dapat yang lain, yang kita mahu dulu muncul depan kita. Oh My Got... Kenapa perkara sebegini selalu terjadi dalam kehidupan kita? Takpelah, setiap kejadian yang berlaku pasti ada hikmahnya.

Ehem… Sebenarnya Ayisy dalam dilema ni. Sejak seminggu dua ni, boleh plak IPGM Ayisy pasang WiFi kat seluruh kampus. Benda alah ni dah lama pasang cuma baru sekarang ni dia mula berfungsi. Huh! Kawan lain gerenti melompat kegembiraan sebab boleh online Friendster setiap masa. Friendster? Bagi Ayisy apa barang Friendster, dah lama Ayisy lupakan. Sebabnya? Bosan… Macam takder benda jek nak buat kat Friendster tu. Sory la yer kalau korang masih lagi main Friendster, bukan Ayisy tak suka, cuma lain orang lain die punyer taste. Entah-entah nanti bila satu tahap Ayisy rasa bosan dengan blog, mungkin Ayisy akan cakap, apa barang blog! Hehehe…

Disebabkan WiFi kat IPGM Ayisy yang sudah berfungsi, Ayisy dalam dilema sama ada nak guna broadband yang perlu dibayar rm68 sebulan atau WiFi yang sememangnya percuma. Yeh! But, dah nama pun benda free kan, semalam bila Ayisy test guna WiFi free tu, macam ada beberapa perkara yang Ayisy tak suka. Pertama, sesetengah laman web kena blog macam Youtube. Berensek! Pastu banyak kali server error untuk sesetengah aplikasi di blog dan sesetengah website. Laju? Bolehlah lebih kurang macam broadband Ayisy. Bila surf guna WiFi free ni, rasa macam kurang privacy jek, apa pasal tak tau la. Ni baru WiFi versi percubaan, belum official lagi, kata pensyarah Ayisy la.

Broadband plak, walaupun sungguh masyuk digunakan setakat ni, tapi perlu dibayar rm68. Tu yang agak sakit walaupun bagi Ayisy apa la sangat dengan apa yang kita dapat ye tak. Kenapa la masa Ayisy takder broadband dulu, WiFi pun takder. Susah nak berinternet. Kena pergi kiosk la, kalau ada pun nasib jela. Bila Ayisy dah ada broadband, time tu jugakla WiFi IPGM Ayisy berfungsi. Sibuk betulla! Bikin hati aku dalam dilema jek. “Dilema Cinta Kedua, Si WiFi Kembang Semaktab!”

So, pada pendapat korang la, adakah patut Ayisy berhenti menggunakan broadband dan guna jek WiFi free tu. Tapi dalam masa yang sama jika Ayisy takder broadband, camne Ayisy nak surf kat rumah atau masa cuti. Kebarangkalian WiFi IPGM buat taik adalah tinggi jika dilihat sejarah WiFi kat IPGM dulu yang kadang-kadang ok kadang-kadang kiok. Broadband kena bayar rm68 sebulan, WiFi free. Ahhhhh! Pening-pening… Korang semua, tolong Ayisy boleh tak, tolong bagi pendapat dan cadangan adakah patut Ayisy teruskan guna broadband atau matikan akaun broadband? Pleassssse eh korang. Huk3!

*setakat hari ini, WiFi kat IPGM Ayisy punyer la laju. Tu yang rasa nak matikan akaun broadband. Tapi difikirkan balik, adakah kelajuan WiFi ini akan berkekalan sehingga atau untuk tempoh yang lama? Ayisy takut sekarang jek dia laju. Nanti masa akan datang kiok! Oh… Baby Please…Please… Don’t Play On Me… Muaaaacchh!

*hehehe… entry ni diupdate pada waktu petang. Yeh!

*inilah entry pertama yang diupdate menggunakan WiFi IPGM KTAA. Heh!

Monday, 27 July 2009

Yang BRAVO dan SUCKS Tentang Keretapi Tanah Melayu.


Stesen KTM Kluang. Gambar diambil dari food-4-thot.blogspot.com

Bila sebut pengangkutan awam, apa yang korang rasa? Mungkin ada yang cakap memudahkan, murah, cepat dan selesa. Namun, pasti ramai yang akan cakap menyusahkan, mahal, lambat dan merimaskan. Apa pun, lain orang lain pandangan. Dan yang penting, walau apa pun perbezaan pandangan, citarasa dan minat kita tidak seharusnya bergaduh ataupun keji mengeji. Why not untuk cuba hormati pandangan orang lain dan terima dengan hati terbuka. Jika ada yang tidak berkenan di hati, luahkan dengan cara yang betul dan berkhemah. Ok? Ala... Jangan la masam-masam eh Ayisy cakap ni. Senyum la sikit baru comel (untuk aweks jela), untuk lelaki baru nampak cool ye tak. Hehe...

Sebenarnya camni, tadi siang Ayisy pergi merempit (Oppss..sory Abg Azli, bukan merempit tapi jalan-jalan, hehehe) ke Mentakab, Temerloh. Ya Allah, Sabtu lepas dah pergi, ni pergi lagi. Huhu. Ayisy dan member pergi sebab temankan kawan ambil motor kat Stesen Keretapi Mentakab. Stesen Keretapi Kuala Lipis dah tak terima penghantaran motosikal. Huk3! Nampaknya macam kena merempit jek balik Johor akhir tahun ni. Heh! Bila nampak Stesen Keretapi jek, Ayisy terfikir sesuatu yang dirasa boleh dikongsi kepada korang semua iaitu pasal pengangkutan awam kat Malaysia ni.

Ni jela gambar yang Ayisy sempat ambil. Masa ni tengah ambil motor kat pejabat KTM Mentakab.

Orait, semenjak Ayisy belajar kat IPGM KTAA ni, boleh dikatakan keretapi ni la yang menghubungkan Ayisy dari Johor ke Kuala Lipis. Setakat ni belum pernah Ayisy naik bus, kereta atau kapal terbang balik kampung kat Johor. Bagi korang yang belum pernah rasa naik keretapi mesti mengidam nak naik keretapi kan? Hehe... Oklah, kepada Keretapi Tanah Melayu (KTM), Ayisy nak komen baik buruk tentang kau. Jangan lepas entry ni dipost, korang saman aku plak yek, aku ni dah la sengkek. Huk!

Yang best pasal KTM ni adalah tambang tiketnya yang sungguh murah. Siyes murah bagi Ayisy yang dapat elaun rm500++ free tiap-tiap bulan. Hi3! Korang bayangkan dari Kuala Lipis Pahang ke Kluang Johor yang mengambil masa 7-8jam perjalanan, harga tiket semurah rm17 untuk 3rd class manakala rm24 untuk 2nd class. Pasal harga tiket memang Ayisy setuju. Pastu keselesaan Ayisy masih berpuas hati. Of coz la naik keretapi selesa sebab dia mana ada main selekoh tajam. Jalan tegak jek, takder traffik jam. Huhu...Kalau korang bimbang nak terberak, terkencing atau termuntah sekalipun, rilex sudah sebab dalam keretapi ada tandas yang masyukkk! Boleh goyang-goyang lagi masa $%%%. Hehehehe... Bila lapar, korang tak payah susah-susah tunggu keretapi berenti sebab dalam tu dah ada kantin. Tapi ingat...........! Jangan order teh tarik sebab.... Sebabnya korang boleh fikir sendiri. Ayisy dah terkena dulu. Hak3!!!!

Tempat duduk dalam keretapi KTM 3rd class. Gambar ni Ayisy ambil masa 1st time naik keretapi. Huhu...

Yeh! Kita sebut plak kelemahan KTM. Dari dulu sampai sekarang, masalah ko ni KTM, asyik lambat, lambat dan lambat. Boleh dikatakan setiap kali Ayisy tunggu keretapi, mesti lambat 30minit-2jam. So, Ayisy harap korang cubala tepati masa. Kalau keretapi tu yang lembab, apakata korang beli jek super keretapi macam kat Jepun tu, kompom bedezupppp…!

Gambar ni Ayisy ambil masa kat Stesen KTM Kuala Krau, Pahang. Nampak sayup-sayup jek rel keretapi tu...

Kalau cerita pengangkutan awam lain macam bas, teksi dan lain-lain, Ayisy rasa masalah yang sama akan dicerita. Tambang tak berpatutan, tak selesa, lambat dan sebagainya keluar daripada mulut-mulut pengguna. Jadi, Ayisy harap, eh bukan Ayisy jek, tapi seluruh rakyat Malaysia berharap agar masalah ini dapat diatasi serta pengangkutan awam di negara ini semakin bertambah mutunya, bukan bertambah songelnya. Huh! Sekian dulu untuk berita TV Lipis. Hak3!

Sunday, 26 July 2009

Tag 2 in 1

Ehem... Rasanya Ayisy amat jarang update blog waktu tengah hari, tapi hari ni agak berlainan plak. Selalu Ayisy akan post update sebelum pergi kuliah jam 7.45pagi. Tapi jangan ingat Ayisy taip entry baru pagi-pagi buta, sebenarnya Ayisy taip sehari sebelum di post kemudian save sebagai draft. Huhu..

Hari ni Ayisy tidur lama sikit sebab semalam merempit ke Temerloh. Saja tengok tempat orang, seronok jelajah tempat orang ni. Huhu... Ayisy pergi cuma berempat jek semalam. Kepada kaki-kaki motor yang rasa nak asah tayar korang boleh cuba jalan Jerantut menghala ke Benta. Sure jalannya macam Awana Genting tapi tak la segiler Awana. Keliling cuma hutan tebal jek. Sory tak dapat cerita pasal perjalanan semalam sebab sekeping gambar pun Ayisy tak ambik. Tak tau la kenapa. Huhu. Ok, hari ni Ayisy nak jawab Tag yang diberi oleh Idayu dan Aisha. Terima kasih.

Daripada Ahsfantasy24.

1. Pernah melihat kisah kura² dan arnab?

Tak pernah lihat. Dengar cikgu cerita ada la. Hehe

2. Kenapa watak kura² dan arnab dipilih?

Sebab binatang lain low profile. Malu nak melakonkan watak tersebut. Kura-kura dengan arnab jek yang sudah mendapat latihan di ASWARA.

3. Anda suka jadi arnab yang kurang laju? or kura-kura yang lemau?

Arnab. Kurang laju boleh setting kat enjin tapi kalau dah lemau maknanya enjin masuk air banjir.

4. kenapa ending, kura² yang menang?

Kura-kura tu main tipu sebab membuat pengubahsuaian pada enjin secara berlebihan dan tak ikut standard.

5. Dimanakah terletaknya kekuatan kura².
Enjin 150cc, 2lejang dan menggunakan minyak 2T. Arnab guna 4lejang mana boleh lawan enjin 2lejang.

6. Punca sebenar arnab kalah?

Dah tahu enjin 2lejang lagi laju, semestinya Encik Kura-kura menang.

7. Jika arnab yang menang, apakah tajuk cerita yang sesuai? arnab laju tp lemau?

or kura² terkedek²? or else?

Arnab dengan enjin terbaru 4lejang dengan sejukan cecair dan juga tayar tubeless yang sememangnya terbukti di litar.

8. Nak tag sape je?

Yang rasa nak jawab tag ni dengan berkhemah. Jangan jadi macam Ayisy, tak paham bahasa. Yuhuuu!


Daripada Aisha

1. Beside ur lips,where is the favourite spot to get kissed?
Uih! Bahaya soalan ni. Ok, Ayisy jawab. Tangan

2. How did u feel when u woke up this morning?
Sejuk...sejuk... Bukak tingkap tak nampak pape. Kabus jek macam kat Cameron Highland. Betul..! Nak rasa meh datang Kuala Lipis. :)


Nak tengok kabus jom datang Kuala Lipis. Tak payah pergi Cameron Highland. Huhu.. Gambar kat atas ni diambil di Terenggun, Kuala Lipis.

3. Who was the last person / people you took photo with ?
Member-member seIPGM masa kat Karnival Nasyid tu.

4. Would u consider urself spoiled ?
Bila internet tak dapat nak connect. Rasa macam nak marah tapi kalau pergi serang Celcom Centre kompom disambut dengan mesra sampai hilang marah. Eheh!

5. Have you ever had a best friend who was of the opposite sex?
Ada.

6. Do you want someone to be dead?
Yes! Yahudi dan Amerika tapi yang jahat jela. Yang baik tak tersenarai. Peace!

7. What does your last text message say?
Hari ni aku tak hantar mesej kat siapa2... Semalam chat dengan Daus, jom pergi blog die di http://mfirdaus89.blogspot.com/

8. What are you thinking right now ?
Hari Sabtu lepas Ayisy nampak motor RX-Z baru kat dalam kedai. Bapak smart! Dah kerja nak beli. Kalau ada murid yang garit motor aku, aku buang sekolah terus! Yeh!


Tengok! Dihormati dan Disanjungi. Kalau cikgu yang bawak adakah dihormati dan disanjungi? Hik3!

9. Do you want someone to be with you right now ?
Nak. Ayisy tengah sorang-sorang ni kat depan blog. Tadi warden spotcheck bilik, nasib baik takder paper. Tahu kunci bilik tadi. Heh!

10. What was the time you went to bed last night ?
12.00 malam tepat waktu Malaysia.

11. Where did you buy the tee you are wearing now ?
The Summit Parade Batu Pahat yang penuh kenangan masa zaman bajet dah besar (zaman sekolah menengah).


The Summit Parade BP. 1001 satu kenangan terpahat di tempat ini.

12. Is someone on your mind right now?
Warden yang telah spotcheck bilik tadi. Paisey beb.

13. Who was the last person who text you ?

Ahsfantasy.

14. TEN Lucky Person to do this quiz.

Ayisy tak nak memaksa. Siapa nak, ambil. Jangan malu-malu.

Saturday, 25 July 2009

Karnival Nasyid Negeri Pahang Di Kuala Lipis.


Nampak siapa yang kat pentas tu? Haa yang tu Kumpulan Rabbani tengah buat gig. Pale hotak kau Ayisy buat gig, buat persembahan la.

Nasyid. Well, daripada Ayisy kecik lagi dah tahu apa itu nasyid. Sejak zaman Raihan sampaila zaman sekarang, boleh dikatakan hidup Ayisy dihiasi persembahan nasyid. Zaman sekolah tak yah cerita la, dah nama duduk asrama, kompom-kompom ada aktiviti bernasyid-nasyid ni. Ala Ayisy ni, cerita jek kencang, tapi dia tak pernah pun masuk nasyid. Iyela, orang suara tak gemersik kan, nak wat camne. Huk3! Seumur hidup Ayisy, sekali jek bernasyid, tu pun masa dah masuk IPGM, wakil unit. Nyanyi bukak-bukak mulut jek, pastu ada orang kata nyanyi macam budak tadika. Huh! Cucuk idong baru tahu.

Kumpulan nasyid seperti Raihan, Rabbani dan Hijjaz ni popular masa zaman 90an dan awal 2000. Sekarang masih popular lagi tapi Ayisy rasa tak lah segempak macam dulu. Buktinya, zaman awal Raihan dulu berjaya mencatat penjualan album sebanyak 700,000 unit dan menjadi artis Malaysia pertama mencatat angka jualan seperti itu. Fuh! Mawi pun tak macam tu. Hihi.. Ayisy tak minat Mawi tapi ramai yang minat apesal haa? Yela, manusia ni rambut hitam sama-sama tapi besar lubang telinga lain-lain. Heh! Family Ayisy pun beli gak album tu dan semestinya yang ori! Haha.

Ayisy bersama teman.

Rabu lepas ada karnival nasyid peringkat negeri Pahang kat Kuala Lipis. Sebenarnya, nilah kali pertama Ayisy tengok karnival nasyid yang melibatkan budak, brader, akak, makcik, pakcik dan juga atok nenek. Peh kencang! Gempak gak diaorang ni. Tapi Ayisy memang tak puas hati IPGM Ayisy dapat nombor dua padahal Ayisy rasa team IPGM Afzan lagi sedap! Sure beb! Takpelah, bukannya ko yang masuk pun Ayisy.

Geng IPGMKTAA selepas puas melantak makan free. Nampak abang yang pakai songkok tengah duduk, tu wakil mufti Negeri Johor. Hak3! Sory Fahdil.

Masa karnival tu ada kumpulan Rabbani buat persembahan tapi agak mengecewakan Ayisy la sebab diaorang nyanyi dua lagu jek. Pastu lagu tu Ayisy tak pernah dengar. Mungkin pihak penganjur bayar ciput kot tu yang tak best. Huhu... Ok lah, tak nak tulis banyak-banyak, Ayisy nak kongsi gambar sepanjang karnival tersebut. Yeh!

Orang Malaysia kalau bab makan free laju ajek.

Kan bagus kalau pihak penganjur jemput Siti Nurhaliza buat persembahan kat sini. Kan dia tu lahir kat Kuala Lipis. Why not untuk memberi sedikit persembahan untuk jiran tetangganya. Heh!

Makcik tudung putih kat belakang tu mesti tengah kata, cukup-cukup la Ayisy, asyik bergambaran jek.

Thursday, 23 July 2009

Hey Adsense, Adverlets dan Nuffnang!


Uissh! $9.98 jek? Kemut la ko ni Google. Aku orang sengkek, bagi la lebih sikit. :p

Ehem… Korang tahu Google Adsense? Adverlets? Nuffnang? Kalau yang tahu tu baguslah. Yang join Ayisy ucapkan semoga berjaya dan dimurahkan rezeki. Yang tidak tahu pula boleh cari kat google. Ala… Malas la nak cari kat google Ayisy. Yela-yela, meh sini Ayisy bagitahu eh. Adsense, Adverlets dan Nuffnang tu merupakan sebuah company yang menyediakan iklan untuk kamu letak di blog. Setiap kali orang datang ke blog kamu dan klik pada iklan tersebut, kamu akan dapat duit. Selalu setiap satu klik dia akan bayar rm0.15. Tapi Ayisy pernah dapat satu klik USD0.50. Adverlets plak Ayisy kurang pasti camne dia kira tapi ada orang kata setiap satu pelawat unik kamu akan dapat rm0.02. Maknanya kalau sehari kamu dapat 1000 pelawat unik, kamu boleh dapat rm20.00. Wow! Boleh kawen awal nih!

Orait, Ayisy punya cerita plak. Tersenyum sombeng bila tengok akaun Google Adsense Ayisy mempunyai pendapatan yang amatlah ciput. Rasa macam nak nangis bila tengok taiko Adsense Malaysia boleh dapat USD10-100 dalam sehari. Peh! Mencanak sey diaorang punyer pendapatan Adsense. Ayisy bila la nak jadi macam tu. Nasib baik Ayisy buat benda tu sekadar suka-suka. Kalau benda tu semua satu-satunya pendapatan dalam hidup, makan pasir perisa strawberi la jawabnya. Huiks!

Iklan-iklan. Hua3! Ni la gambar Ayisy masa sekolah dulu. Saja nak eksen.

Ayisy mula berAdsense sejak bulan Jun 2009 kalau tak silap. Tapi akaun Adsense sejak bulan April 2009 lagi dah ada. Huhu… Dan hasilnya cuma la USD9.98, lebih kurang rm35.00 kot. Tapi tu kira ok kot bagi orang yang tak tahu menahu tentang IT dan langsung tak pernah dapat pendidikan formal berkaitan It macam Ayisy ni. Heee…

Lepas join Adsense, ntah camne Ayisy boleh terbaca satu blog yang menulis entry berkaitan Nuffnang dan Adverlets. So apelagi, Ayisy pun acu cuba try test la benda alah ni. Letak kat blog ayisy.blogspot.com. Ayisy join dalam pertengahan bulan Jun lepas. Kalau nak dibandingkan Nuffnang dengan Adverlets, Adverlets paling mencanak dia punyer income. Nuffnang sampai sekarang masih kosong. Tapi Ayisy suka Nuffnang sebab kita boleh tengok statistik pengunjung blog kita walaupun Ayisy boleh guna servis lain cuma Nuffnang lebih mesra pengguna.

Adverlets Ayisy yang baru dapat rm4.16. Kemut gak! Huh!

Setakat ni dah rm4.16 dalam akaun Adverlets dalam tempoh hampir sebulan menggunakannya. Ciput sey tahap tahik hidung masam tol. Takpelah, lagipun Ayisy letak iklan Adverlets tu suka-suka jek sebab nak bagi comel sikit blog ni. Ada orang kata Adverlets ni Scam. Kalau betol Scam, gua cam muka lu Adverlets. Kita settle tepi mahkamah. Heeee.. :p

Jadi kawan-kawan, yang rasa-rasa nak simpan duit untuk hantaran kawen dengan aweks cun jual mahal apelagi, join la Adsense, Nuffnang atau Adverlets. Mana tahu korang ada rezeki. Korang takut kene tipu? Ntahla. Benda kat internet ni bukan leh percaya. Tapi kalau Google Adsense tu memang dah terbukti betol. Dah nama pun Google, syarikat gergasi kat internet tu, kalau tipu gak memang nak mampos. Hari ni Google tipu, esok pagi berjuta-juta orang saman kau Pakcik Google. Heheh! Ayisy yang main-main join benda alah ni pun boleh dapat rm35, lagikan korang yang betul-betul serius join. Ye tak? Nilai murninya, cubalah join yek. Tak rugi pun, free jek.

Nuffnang... Ko buat aku rasa macam nak tercengeng plak. Umpama Pungguk Rindukan Bulan Jatuh Ke Riba. Huk3!

Ayisy ada teringin gak nak main jual-jual barang kat ebay tapi takut tak boleh bahagikan masa dengan pelajaran la. Huhu… Takpelah, nanti kalau dah kawen, Ayisy and wife nak bukak kedai la. Auwwww…! Sumpah mereng kepala Ayisy bila berfikiran sebegitu. But, tak salah kan merancang dan memasang impian. Tak ada yang mustahil kalau kita betul-betul nak dan berusaha kan. Ok, Ayisy nak makan keropok ikan ni, bye!

Tuesday, 21 July 2009

Dari IPGMKTAA ke Air Terjun Chamang, Bentong Pahang.

Memulakan perjalanan dengan muka tak mandi. Ahhhh! Tak boleh blah.

EX5... Bunyi kau sungguh mengasyikkan. Hehe... Setakat nak tapau 135LC, no hal lah. Iyeke? Iyekan sudahh.. Orait beb. Sabtu lepas Ayisy dan sejumlah sepasukan member menunggang motor secara aman ke Air Terjun Chamang, Bentong Pahang. Siapa yang dari Kuala Lumpur boleh pergi lalu Lebuh Raya Karak dan boleh layan lap kat situ dulu. Tapi pastikan motor korang cukup power agar tidak terkencet di tengah jalan. Hehehe...

Ayisy dan member bertolak lebih kurang pada pukul 8.30pagi. Masa Ayisy pergi tu tak mandi lagi walaupun bangun awal sebab sejuk wey Kuala Lipis ni. Lagipun bukannya orang tahu Ayisy tak mandi lagi sambil merempit ke Chamang. Sumpah mereng siapa yang minat kat mamat bernama Ayisy tu bila dia tahu mamat tu tak mandi. Heheh! Walaupun Ayisy tak mandi lagi, muka tetap cool wey masa sarapan kat warong. Kata nak mandi air terjun, watpe mandi awal-awal ye tak?

Baru beberapa kilometer kitaorang meratah jalan, tiba-tiba motor Kimi pancit tayar belakang. Aiseyman, baru memulakan cabaran dah diberi ujian. Nasib baik ramai so kitaorang pun lincah cari workshop. Last-last masuk pekan Benta yang tak jauh dari tempat kejadian tersebut. Haa.. Kat situ la Ayisy sarapan dengan muka cool macam orang dah mandi sambil menunggu motor yang pancit tu siap. Pekan Benta ni punyala style beb, walaupun agak pedalaman tapi siap ada BSN dan Public Bank macam kat bandar besar. Kalau korang terasa nak usha boleh la pergi yer. Dekat jek dengan Kuala Lipis. Makanan? Mak datokk! Murah sungguh ye makcik. Nasi lemak lauk ayam dengan air tin berharga rm6.00. Takpelah makcik, Abang Ayisy redha dan tabah yek. Lain kali Ayisy datang lagi. Wekkk!

Singgah di Benta sementara menunggu motor Kimi dibetulkan.

Jalan dari Kuala Lipis ke Bentong memang superb! Takder traffic jam, takder orang bawak kereta terlalu slow dan takder mat rempit bawak aweks. Hua3! Sejuk mata memandang sambil melayan jalan yang syiook. Tapi jalan area bandar Raub dan sesetengah pekan kecil agak mengecewakan la sebab tak rata dan mengkematukan punggung. Heh! On the way ke Bentong tu kitaorang singgah ke Felda Lurah Bilut. Peh! Tempat bersejarah tu brader. Brader tak tau? Meh Ayisy cakap, Lurah Bilut tu Felda pertama dibuka kat Malaysia. Dah nama pun Felda Lurah Bilut yang femes tu, kitaorang pun apalagi, bergambaran la kat situ. Makcik-makcik yang kat situ mesti buat muka pelik bila tengok kitaorang. Huhu...

Ahah! Ayisy di Felda Lurah Bilut untuk mengisi minyak.

Setelah hampir 2jam membakar jalan, akhirnya kitaorang masuk ke simpang Air Terjun Chamang. Baru simpang jek, belum sampai lagi. Haha.. Dari jalan utama nak masuk ke air terjun Chamang memang drastik wey dia punyer jalan, naik bukit sambil dihiasi selekoh-selekoh manja 90darjah. Layan corner sampai Ayisy rasa nak cecahkan kepala lutut jek. Nasib baik tak pakai pad kalau tak dah bergesel lutut kat jalan tu. Mak aih, kencang giler ko cerita Ayisy.

Baru sampai ni. Muka Ayisy tengah serabut sebab pakai helmet lama sangat. Pastu wat muka pelik plak bila orang amik gambar. Hehe..

Gambar ni ada sorang brader yang tolong ambikkan. Thanks bro!

Sampai jek kat air terjun Chamang, terbeliak mata Ayisy bila tengok punyer la cun air terjunnya. Ayisy rekomen kat korang supaya pergilah Air Terjun Chamang, gerenti puas hati. Air terjun Chamang memang cun, tapi bertambah cun apabila ada papan notis tentang rekod kematian pengunjung di air terjun tersebut. Giler kuat die punyer jin kat sini. Heheh! Port mandi kat air terjun ni memang comfortable la. Batu tak banyak, air paras-paras pusat. Sangat sesuai untuk orang yang asler berenang macam Ayisy ni. Haktuih! Tapi siyes bai air terjunnya sungguh sedap untuk dilayan. Macam-macam aksi korang boleh buat kat sini. Buktinya, ramai member Ayisy buat aksi akrobatik untuk menarik perhatian aweks-aweks kat situ tapi tetap tidak dilayan. Hua3!

Ayisy sedang mengejar hantu air. Wakkhhh!

Aksi seorang ahli akrobatik wakil olimpik yang kepalanya tercacak di dalam dasar air terjun.. :p

Lepas puas mandi, kitaorang singgah makan dulu kat Bandar Bentong. Tengah sedap-sedap makan terjumpa plak adik Rosyam Nor. Ayisy tak kenal sebenarnya tapi member yang cakapla. Dia dengan member dia kot. Kalau abg dia Rosyam Nor tu yang datang, kompom Ayisy melompat kegembiraan dengan muka tersipu-sipu malu. Hihi... Habis makan apalagi, blah la. Masing-masing bawak motor macam nak sekilo, mentang-mentang Ayisy naik EX5 jek, bolehla korang eksen. Takper-takper, kalau ikut nafsu, esok jugak Ayisy beli 125zr takpun FZ150i, bagi makan asap kat korang. Nasib baik Ayisy dah target beli kereta dulu baru beli motor baru. Huh! Last skali, kitaorang sampai la ke IPGMKTAA yang indah dan permai tu. Sekian.... Jap-jap! Sabtu ni dalam perancang nak merempit ke Jengka. So! Budak-budak UITM Jengka, wait for me bebeh!

IPGM's Next Top Model. Ahakz! Gelik jek aku...

Sunday, 19 July 2009

Kuala Lipis... Sudah Dua Tahun Aku Bersama Kau...


Ohhyeehh! Rasa macam nak giler meroyan jek bila Ayisy berjaya dapat tawaran melanjutkan pelajaran di IPGM KTAA pada bulan Jun 2007. Masa tu Ayisy masuk form 6 kat SMKDBL. Setiap hari berharap agar permohonan ke IPGM itu berjaya. Bukan tidak bahagia hidup sebagai budak form 6 yang tak glemer bagi sesetengah pelajar yang gedik dan perasan, tapi Ayisy rasa takut nak teruskan form 6. Walaupun begitu, Ayisy rasa hidup selama sebulan sebagai pelajar pra universiti di SMKDBL merupakan pengalaman terindah. Sebulan! Yup! Sebulan sahaja tapi macam-macam Ayisy buat dalam tempoh sebulan. Bermula dengan Karnival Asrama(menang dapat nombor 3 tuu..), Hari Kantin, jadi pailang bawak motor ke asrama dan terakhir...dijemput ke majlis alumni SMKDBL di Putrajaya sebab buat show. What??? Buat Show? Eheh! Ayisy menyanyi koir beb. Pertama dan terakhir. Dan paling tak boleh blah, Ayisy, Daus dan Haikal jadi rakan seperjuangan ketika itu dan Haikal merupakan sahabat baru, berkawan hanya 3minggu tapi dah boleh rapat dan haru-biru. Sekarang... Di manakah kau Haikal? Aku mencari kau.... Aku harap bila kau taip nama kau kat google, kau jumpa blog aku. Eheh!

Orait, tamat ayat pembukaan Ayisy. Sebenarnya nak cerita pasal hidup baru Ayisy di IPGMKTAA ni. Boleh dikatakan kehidupan di IPGMKTAA ni sangat berbeza dengan kehidupan di sekolah dulu lah (SMKDBL). Di sekolah, Ayisy duk asrama, happy dikelilingi rakan-rakan sekepala, life sangat enjoy walaupun sengkek dengan duit rm10 seminggu tapi tetap boleh pergi mall dan yang paling penting bahagia. Kalau nak cerita dari form 1 sampai form 5, boleh buat novel bersiri. Ayisy tak sangka kehidupan di IPGMKTAA ni sangat berlainan dengan apa yang Ayisy fikirkan. Sebelum masuk, selalu fikir mesti seronok kan duk sana. Tapi bila masuk jek Pekan Kuala Lipis tu,... WTH? Adakah Ayisy akan melalui hidup penuh kebosanan di sini? Yes! Memang betol pun apa yang Ayisy fikirkan masa tu. Tapi takper, bak kata orang tua-tua, jangan suka kutuk-kutuk tempat orang, nanti kawen dengan orang situ. Ya Ampunn... Mintak-mintak jodoh aku area-area Batu Pahat jek. Boleh pergi Carrefour selalu. Yeh! Carrefour? Heeee... Lagipun sekarang dah tak bosan sangat sebabnya ntahlah. Agaknya dah tersuka kot life kat K.Lipis ni.. Oh… Maybe?

Oklah, mungkin entry kali ni agak panjang dengan gambar sebab Ayisy nak tunjukkan life Ayisy dari mula masuk IPGMKTAA ni sampaila sekarang. Kalau korang terer, mungkin boleh nampak perubahan Ayisy dan rakan-rakan daripada segi fizikal dan mental. Kalau dulu mungkin muka Ayisy skema, sekarang tak kot. :p Hafiz, aku tahu kau jeles muka aku dah tak jambu lagi, so takyah la kau ulang lagi perkataan muka jambu kat aku. Hua3! So, enjoy it! Yang aweks-aweks kalau berkenan dengan kawan-kawan Ayisy, boleh bagitahu kat Ayisy, nanti Ayisy tolong yang mana mampu eh. Heeeh.. :p

Minggu pertama di IPTAA Julai 2007, belum kenal sangat dengan classmate. Muka suci jek... :) Ayisy paling kanan.

Ni semester dua program persediaan. Dah mula tunjuk samseng ala Sarip Dol. Ayisy pun terikut-ikut sampai muka yang tak ganas pun nak buat ganas. Tengok mamat dua dari kiri tu.

Ohyehh! Ni masa semester tiga program persediaan. Muka semakin kemelayuan. "Sopan santun anak Melayu... Senyum terukir, senyum terukir bila disapa, dalam pantun kukirim rindu, rindu mengalir, rindu mengalir di dalam kata... Lemak manis ala amboi2!!!" chewah...!

-Enjin motor JGH 13** ni takkan mati selagi aku tak mati sekali!-

Hak3! Yang ni masa semester pertama program ijazah. Dah mula pandai bermotor-motoran budak-budak ni. Haish!

Yang ni pun masa semestar pertama program ijazah. Muka semakin kental, hati semakin kering. Aweks makin tergoda. Forget It! :p

What the shame!!! Makan durian pun nak amik gambar? hehehe.. Gambar paling latest Ayisy.

Orait, camne? Nampak tak perjalanan hidup Ayisy. Kalau tak nampak takper. Ayisy tak pakse korang nampak. So, rasa-rasa adakah Ayisy akan menulis blog sampai dah jadi cikgu nanti? Kalau masih, entry yang dulu-dulu tu akan menjadi kenangan Ayisy semasa di IPGMKTAA. Ohh.. Alangkah baiknya kalau Ayisy mula menulis blog ketika zaman sekolah dulu... Sob3! Babai... *Kepada adik-adik junior seluruh IPGM Malaysia, Ayisy ucapkan semoga berjaya dalam bidang masing-masing eh!

Saturday, 18 July 2009

Angry Counter Strike Gamer. WTH!


GoGoGo...

Orait! Pernah main Counter Strike? Apakah perasaan korang semasa bermain Counter Strike? Seronok? Terbakar? Marah? Suka? Rasa macam Pejuang Taliban berjihad? Ataupun rasa macam anggota SWAT sedang menyelamatkan tebusan?

Hehe... Kalau kat IPGM Ayisy, tahun lepas hot giler main Counter Strike. Maklumlah, semua dah ada laptop ditambah pula dengan coverage WIFI satu blog kediaman. So apelagi, bergasak satu blog kediaman. Sekali main berjam-jam sampai tak ingat dunia. Masing-masing dok bilik bertempur secara online. Giler la budak zaman sekarang. Budak zaman dulu bertempur kat dalam hutan atau kebun, budak sekarang rilexx sudah, dalam bilik pun boleh. Walaupun game ni dah berzaman tapi tetap sedap untuk dimain. Apetah lagi bergasak sesama rakan sendiri di dalam bilik yang sungguh selesa, percuma dan guna laptop sendiri. Tak macam kat CC, komputer burok, bising dan tak selesa serta perlu dibayar mengikut jam. Ditambah lagi dengan perangai budak sekolah yang berlagak ala-ala samseng Sarip Dol Kampung Dusun, lagi la geli Ayisy tengok. Kesian ekk tengok budak-budak kita...

Sesekali layan game ni bersama member syok gak. Tak dapat tembak kawan betol-betol, tembak dalam laptop pun puas gak. Kui3! Yang asler main game ni namanya akan disebut-sebut dan yang tangannya pengkor pegang mouse juga akan disebut-sebut namanya. Bila masing-masing tak puas hati, apelagi berentap la malam tu. Tapi korang pernah tak tengok member korang yang giler meroyan bila main Counter Strike? Kalau takder, Alhamdulillah... Kalau ada yang giler meroyan tu, sumbat jek mulut diaorang dengan stokin busuk korang. :p

Untuk menambah feel korang yang nak tahu camne orang giler meroyan main Counter Strike ni, layan video ni. Kompom korang akan cakap "mende la mamat ni, emo macam pompuan!" Opppsss... Tak semua pompuan emo. Hihihi... Video 1st tu memang nak kene lesing, yang 2nd tu bodoh sebab marah sampai komputer rosak. Bangang gak ekk orang putehh ni... Peace!


Dari IPGMKTAA ke Lata Jarum


Memulakan perjalanan dengan muka senyum sombeng.. :p

Ok guys! Sehari dua ni Ayisy agak sibuk sikit. Minggu lepas merayap dengan member pergi Lata Jarum dan Raub. Minggu ni kuliah berjela-jela la plak. Waktu PJK penat sey main bola beracun. Heh! Cam budak kecik plak kan. Tapi itulah sebenarnya yang membuatkan Ayisy happy dan penat. Enjoy It!

Nak cerita sikit pasal minggu lepas. Tah kenapa tiba-tiba member Ayisy ajak pergi mandi kat air terjun Lata Jarum Raub, jadi Ayisy pun on jela. Duduk bilik di pagi Ahad ni bukan ada benda pun ye tak. Ayisy gerak dari IPTAA dalam pukul 8.00 pagi. Mak aih.. awal giler taknak sejuk plak kan... Tapi layan jek la. Masa mula perjalanan tu, kompom Ayisy pikir kena tinggal sebab motor Ayisy naik 100kmj jek. Tapi tah camne mood motor Ayisy pagi tu baik, dia naik 110kmj. Steady jek. Turun bukit jejak 120kmj. Agaknya kalau pasang NOS kereta, mau jejak 150kmj agaknya.

Penulis blog yang sedang berusaha gigih mendirikan batu.. Tengok batu bulat tu. Hehehe... Batu tu Ayisy yang 'staykan' camtu.

Setelah menunggang motor selama lebih kurang 1jam, akhirnya sampailah Ayisy ni Lata Jarum. Pehal tah dia letak nama Lata Jarum. Agaknya dulu kat situ ada kilang buat jarum sebelah lata tu kot. Hehe... Bayangkan dalam pukul 9pagi yang masih sejuk tu pergi mandi kat air terjun, tak nak beku plak kan. Ayisy cuma celup-celup kaki jek kat dalam air. Nak mandi tak tahan sejuk woo. Bila air paras perut jek, tangan dah gigil. Hee... Pukul 10 baru Ayisy berjaya merendamkan diri kat dalam air. Tengah syok main air, ternampak beberapa orang brader tengah imbangkan batu kecik kat atas batu besar. Peh! Style giler beb dia boleh dirikan batu kecik yang hujungnya tajam kat atas batu lain. Seolah-olah batu tu kena sihir.

Member Ayisy yang sedang berusaha.. Oh yehh!

Kitaorang yang teruja ni pun apalagi pergi cuba buat la. Ayisy amik satu batu bulat pastu letak kat atas batu besar. Setting punyer setting dia boleh berdiri kat atas batu. Ceh! Ngatkan susah sangat. Rupanyer kene pandai cari tapak yang sesuai untuk membolehkan batu tu berdiri. Member Ayisy yang lain lagi giler, batu yang tajam pun boleh berdiri gak. Siap bergambar-gambar lagi dengan kamera Sony Cybershot si Fahmi tu.

Kasik bakar sama ini gambar! Penulis blog sedang kerek yang amat dengan batu hasil kerjanya.

Lepas mandi, kitaorang pergi Raub. Ngatkan nak usha barang, tapi semua kedai tutup daa... Hampess tol. Kempunan Ayisy nak beli bateri handphone baru. Tau beli kat Lipis jek. Huh! Tah camne tiba-tiba boleh bertemu dengan member Ayisy yang berkonvoi ke KL Jumaat lepas. Diaorang on the way balik ke Lipis. Jumpa punyer jumpa, sorang member Ayisy nak tukar sport rim motor. So kitaorang pergi temankan. Bila dah ramai-ramai kat kedai motor tu, ramai la yang membakor member suruh beli tu beli ni. Amoi kedai tu plak boleh promote lampu belakang EX5 ala-ala 135lc. Mak datokkk, punyer la cun lampu tu. Harga rm50jek. Nasib baik Sabtu lepas Ayisy pergi seminar PNB. So keperluan yang penting, kemewahan tak penting. Hehehe... Kalau tak pergi PNB tu, mesti Ayisy dah angkat lampu tu. Orang yang follow belakang Ayisy mesti accident sebab silau sangat tengok lampu EX5 baru tu. Hak3! Kesian kawan Ayisy yang bersungguh-sungguh bakor Ayisy soh beli lampu tu tapi Ayisy tak beli.

Bro! Gua nak beli lampu EX5 tu.. Nak beli.. Nak beli...!!!

Paling tak boleh blah bila amoi kedai tu tak percaya yang kitorang semua dari IPGM. Dia ingat kitaorang rempit tak berpelajaran. Kemon la amoi... Kalau betol pun kitaorang rempit, kitaorang mesti tergolong dalam kalangan rempit berijazah perguruan yang mempunyai masa depan gemilang , cemerlang dan terbilang. Hee....Last-last, member-member Ayisy tunjukkan kad identiti IPGM kat amoi tu, baru la dia percaya. Dengan senyum sombengnya amoi tu bagi kad perniagaan kat kitaorang. Hak3!

Lepas settle semua, kitaorang pun pulang beramai-ramai ke Lipis. Lipis!!! We come back! Tapi Lipis tak menjawab sebab terlalu sunyi. Kah3! Sory la kalau entry ni takder kena mengena dengan kehidupan korang. Saja nak cerita. Seronok cerita kat orang nih. Hehe.. Ok, see you next time bro.

Wednesday, 15 July 2009

Graffiti Islamic Dan Khat


Bro yang lukis khat graffiti ni.. Style!

Assalamualaikum. Ingat entry Ayisy yang lepas berkaitan graffiti? Kalau ingat, apa pandangan korang terhadap graffiti? Mungkin orang yang skema dan tidak terpengaruh dengan serba sedikit budaya barat akan mengatakan buang masa dan tak berfaedah benda alah bernama graffiti tu. Golongan berfikiran perasan diaorang bagus pula akan mengatakan graffiti itu vandalisme dan negatif. Tak dinafikan sebilangan remaja yang terlibat dengan budaya sebegini terlibat dengan pelbagai masalah sosial dan vandalisme. Tapi ingat, bukan semua sebegitu. Ala.. perkataan macam ni mesti korang dah muak dengar kan? "Tak semua" ,"Tak semua macam tu...", "Ada yang baik, ada yang jahat."

Mesej positif yang ingin disampaikan.. :)

Baiklah. Kenapa bila yang negatif kita perlu kecoh-kecohkan? Yang positif kita tak nak kecohkan plak. Sama macam surat khabar dan tv sekarang, selalu cerita keburukan orang. Kebaikan orang payah pulak nak cerita. Kenapa yang selalu kita lihat dan baca adalah cerita mengenai remaja bergaduh, ponteng dan mencuri. Kenapa tidak cerita tentang pelajar yang membantu insan-insan memerlukan dan juga pelajar-pelajar yang berjaya di sekolah.Yup! Mungkin ada tapi kurang. Dan yang ada tu pulak biasanya keluar masa keputusan peperiksaan besar macam SPM. Hampeh... Sama dengan cerita pasal guru. Ohhh, bila guru buat salah, kecoh satu kampung. Tapi kalau guru buat baik, ada nak kecoh?

Mesej keamanan tertera dalam khat graffiti ni.. :)

Ehhh.. Terlajak perahu plak. Takper-takper kita dayung terus. Heee... Berbalik kepada tajuk entry kali ni. Korang pernah terbayang atau terfikir tak yang seni graffiti tu boleh kita masukkan unsur-unsur Islam kedalamnya. Mungkin selama ni graffiti banyak bermotifkan ketidakpuas hati individu, mengandungi kata-kata kurang elok dan senang cerita tidak mempunyai makna yang baik. Tapi semalam Ayisy terbaca artikel mengenai khat graffiti. Fulamakk.. Mesti style weyy..! Korang boleh baca kat sini.

Pastu apalagi, Ayisy pun research la kat internet. Rupenyer dah banyak orang yang buat khat graffiti. Ceh! Baru Ayisy perasan. So, apalagi kawan-kawan yang reti lukis graffiti, cuba la korang lukis khat graffiti kat tempat macam sekolah ke, ipgm ke, ipta ke.. Kompom style mile...! Hik3!

Style yoo.. Hehehe...

Dengan bangganya, Ayisy kasi korang tengok betapa stylenyer khat graffiti ni. Rasa-rasa Ayisy nak belajar buat lah. Hehe... K, sekian dulu untuk entry kali ni. Terima kasih!

Gambar-gambar diambil daripada: